„Csak egy létezik belőlük”

Az Ómama Pest és Buda egyik legeredetibb üzlete. Nevének patinája ellenállhatatlan csáberővel bír.

Ki ne szeretne elmerülni a hajdani nagyvilági dédike ékszeres dobozkájában, ruhatárának decens darabjai között kutatni. Kevesünknek adatik igazi nagyvilági nő felmenője, hiánypótlásra vigaszként ott az Ómama. Amikor elegünk van a nagy bevásárlóközpontok tucat trendjeiből, a karácsonyi közelharcból, felüdülésképpen nyomás az Ómama. Belépünk és megcsap minket a valamikori párizsi, pesti, bécsi úrinők illata. Szédítő miliő, amihez páratlan idegenvezetés jár a néhai budoárok rejtelmeibe.


Ízelítőül ajánljuk beszélgetésünket Szeri Ákos művészettörténésszel, az Ómama lelkével.

Elárulod, honnan van ez a hatalmas tárgyi tudásod divattörténetből, anyagismeretből?

A diplomamunkámat művészettörténetből írtam, Barokk, rokokó főúri ékszerviselet témában. Az ember, ha érdeklődő, sok mindennek utánanéz a munkája során, egy-egy bekerülő ismeretlen márkájú vagy anyagú darab esetén.

Mikor született meg az Ómama üzlethálózat?

Az Ómama Bizsuja 1989 óta, az Ómama Antik 1999 óta működik.

Miben rejlik a különlegessége az 1945 előtti ruháknak?

A régi ruhák egyedisége abban rejlik, hogy legtöbbjüket, különösen a háború előtti időszakban, mérték után készítették, így mivel nem konfekciódarabok, csak az az egy létezik belőlük, amit a megrendelő ízlésének és igényének megfelelő szabásminta  és anyag szerint varrtak meg.
Mostanában nagy előszeretettel egyre többen utaznak vintageban és retróban. Mit takar a vintage fogalma?

A vintage  kifejezés angolszász és francia  területeken  a jó évjáratú borokat jelöli csakúgy, mint a divatcikkek esetében, döntően az 1960-as évekig bezárólag alkalmazzuk, az 1970-es évektől használjuk a retro kifejezést, aminek alkalmazása helytelen, hiszen a retro minden olyan művészeti produktumra vonatkoztatható meghatározás, ami egy korábbi kor stílusának megfelelő jegyekkel rendelkezik, de nem abban az adott korban, hanem később készült.


Nálunk, Budapesten mire vadásznak a csajok? Retróláz ég?

Egyértelműen nem lehet meghatározni hazánkban, hogy specifikusan mit keresnek, ez személyenként változó. Van, aki a húszas-harmincas éveket, van, aki az ötvenes-hatvanas éveket kedveli.
Kik tartoznak a vásárlóitok közé?

Üzleteinkben jelmeztervezők, viszonteladók és magánszemélyek, külföldiek és magyarok egyaránt vásárolnak.

Honnan töltitek meg a boltokat? Speciális vadászmezőkön zsákmányolsz?

A különféle darabok beszerzését illetően egyszerű a dolgunk, hiszen a nagy ismertségre való tekintettel behozzák a régi öltözeteket, öltözet kiegészítőket és divatékszereket.

Sokszor hallunk olyan véleményeket, hogy a használt ruhák gusztustalanok, tele vannak rossz energiákkal és nem sikkes ilyet hordani. Mit kezdesz ezekkel a hangokkal?


A használt ruhák tisztaságát illetően vannak tévhitek, hiszen a legtöbbször sokkal tisztábbak, mint a gyártósoron készült, kétes tisztasági körülmények közepette megvarrt,  fertőtlenítés nélkül piacra kerülő új ruhák. A legbiztosabb, ha minden a ruhatárunkba kerülő "új" darabot kimosunk vagy kitisztíttatunk.
Melyik volt a pályád során megszerzett legkülönlegesebb ruhadarabod?

A legritkább ruha egy 1890 körüli, sonkaujjas, bővülő szoknyás, lila selyembrokát ruha volt vert csipke mellrésszel a bécsi Kartner Strasse egyik neves szalonjából. Az egyik patinás múzeum vásárolta meg.

-

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés