80 évesen a divatiparban

Vannak régóta létező divatházak, de talán egy hosszú múlttal rendelkező divattervező sokkal érdekesebb lehet, mint a nagy divatházak "legendás" története.

Sonia Rykiel, francia születésű divattervezőnő valószínűleg 17 évesen, mikor még kirakatokat rendezgetett, nem gondolta, hogy milyen jövő áll előtte. Nem is Sam Rykielnek, hanem terhességének köszönhető igazán, hogy elindult a divatszakmában, hiszen akkor jött rá, hogy nincs elég jó minőségű kötött ruha, amire akkor annyira vágyott.

Így alapított egy kötöttáru vállalkozást, és hamarosan testre simuló, kötött pulóverek sokasága került piacra, amely miután szerepelt az ELLE címlapján, óriási népszerűségnek örvendett.

Az első üzletét 1968-ban nyitotta meg Párizsban, a Rue de Grenette utcában, hogy minél több nő számára elérhetőek legyenek kötött darabjai. Arra biztatta a nőket, hogy saját adottságaiknak megfelelően öltözzenek, ne kövessék vakon az aktuális divatot.
Bár öltözete elég egyszerű – többnyire fekete színt visel – stílusát 1980-ban mégis elismerték, és a világ 10 legjobban öltözött nője közé választották.Persze mint a divattervezők többsége, ő sem elégedett meg a ruhákkal, 1987-ben parfümöket, kozmetikumokat dobott piacra. Könyvet írt (A to Z of Fashion ), színészkedett, énekelt és lakberendezéssel is foglalkozott. Nem csak Franciaországban van óriási hírneve, eljutott Európába és az Egyesült Államokba is.2009-ben pedig a H&M-mel dobott piacra közös fehérnemű kollekciót, ami a „Sonia Rykiel pour H&M” nevet viseli.

Napjainkban tervezett kollekciói tökéletesen kifejezik, hogy már elég jártas a divatiparban és szerte a világban, hiszen különböző stílusok keverednek ruháin, melyhez hozzáadva saját egyéniségét, jönnek létre az igazi Sonia Rykiel-es öltözetek.
Kötött darabból most már nincs hiány, ahogyan színekből sem és fazonokból. Retró kinézetű darabok és kiegészítők is bőven vannak, zokni szandállal, kockás szoknya és bő pulóver.

     

Feltűnő a modellek mosolya, természetes sminkje és haja is, hiszen a kifutókon általában komor kinézetű modellek sétálgatnak. Sonia kifutója viszont teljesen más – vidám és jókedvű, olyan, mint amilyennek minden nőnek lennie kellene.

Kép 20, 21, 22

Címkék: , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés