A Converse rabja vagyok

Eshet az eső, fújhat a szél, süthet a nap vagy a hőmérő higanyszála jócskán 0 fok alatt maradhat, sok fiatal, de még az idősebbek közül is jó páran esküsznek a Converse-re, mint cipőmárkára. Vajon mi lehet a köznyelvben sokszor csak dorkóként emlegetett darab titka? Ennek próbáltam utánajárni.

A Converse cipők térhódítása már a múlt század elején elkezdődött. Az úgynevezett „All Star” atlétacipőket 1917-ben dobta piacra a gyártó. Ez kiváló kosaras lábbelinek bizonyult. A kor akkori nagy játékosának, Chuck Taylornak a választása is erre a darabra esett, és ezzel talán a világ egyik első szponzorált sportolója lett.


A későbbiekben az ő tanácsai alapján alakították át a márka darabjait. Ezek a fazonok méginkább alkalmazkodtak a kosarasok igényeihez. A cipők könnyedsége és jó szabásvonala megtartotta a lábat, és a mozgásban sem akadályozta a játékosokat. Taylor munkájának emlékéül tüntetik fel a márka logóján és a cipőkön is az ő aláírását.Az évek előrehaladtával a sportolók és a dinamikus életmódot folytatók mellett egyre többen választották a márkát. Arra sem kellett sokat várni, hogy azok számára, akik nem engedhették meg maguknak, hogy egy eredeti Converse cipő tulajdonosai legyenek, szemfüles gyártók másolatokat készítsenek, és azt forgalmazzák jóval alacsonyabb áron, mint amennyibe az eredeti darabok kerültek.


A dorkó még kicsiny hazánkban is nem egy szubkultúra kedvelt darabja lett, és voltak idők, mikor annak hordása egyfajta lázadást is magában hordozott.

Utóbbi feltevés talán napjainkban is helytálló lehet. Az emo fiúk és lányok általában ezeket a dorkó fazonú cipőket részesítik előnyben a kockás deszkás darabok mellett. Az emo szubkultúra pedig az utóbbi években főleg tagjainak megjelenése miatt nem egy esetben megosztotta a közvéleményt.


Ma már annyira széles a választék, hogy mindenki megtalálhatja a személyiségéhez és stílusához leginkább passzoló darabot. A legegyszerűbb fekete színű, fehér fűzős mellett a szivárvány minden színében pompáznak a Converse cipők a boltok polcain. De az igazán színes egyéniségek merész mintás dorkókkal is gazdagíthatják a cipősszekrényüket.

A Converse márka tehát a viselője egyedisége mellett az összetartozást és a vitalitást is tükrözi. Nem is csoda, hogy már több mint egy évszázada helye van a piacokon és a kifutókon egyaránt.

 

 

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés