A holnap divatfotósa

A fiatal Ajkai Dávid alig töltötte be a 14-et, mikor eldöntötte: belőle divatfotós lesz. Mindössze másfél év alatt többet mutatott meg tehetségéből, mint más egy életen át. Iskolában nem tanulta soha, fényképész mellett sem segédkezett. Azt mondják a Nagyok: tehetség, kreativitás, és jó rálátás kell, másként nem megy. Dávidban mindez megvan, már csak profivá kell válnia.

Dávid jelenleg Veszprémben él szüleivel és nővérével. Mint minden vele egykorú fiatal, a gimnázium padjait koptatja, és neki már most komoly tervei vannak a jövőre nézve. Mégpedig a divatfotózás, mértéktelenül!



A fotózás számára egyfajta szabadságot jelképez, melynek segítségével kiadhatja magából a benne rejlő kreativitást. Számára ez egy fontos momentum az életben. Imádja, ha pörögnek az események és a mindennapok. Állítja magáról: „soha sem bírok egy helyben ülni.” Nem ismeri azt a szót, hogy unalom. Mindig izgalommal töltik el a megbeszélt fotózás előtti napok.
Általában nála ez úgy zajlik, hogy az adott modellel - akit kiválaszt- az általa elképzelt témához, felveszi a kapcsolatot, elmondja az elképzeléseit, ha tetszik neki, akkor kezdetét veszi a nyüzsgés. Minden nap szóba kerül az eltervezett munka, mivel egyfolytában eszébe jut valami, akár ruhákkal, sminkkel, beállításokkal kapcsolatosan.



Mindig újat akar alkotni. Általában az elvont dolgok híve. Szereti a nem mindennapi felvételeket, és azt, ha a képek nem szimplán divatfotók, van egy fajta üzenetük az emberek felé. A modelleknél szerinte arc és a kisugárzás az elsődleges szempont.
„Tegyük fel, ha valakinek nincsen teljesen tökéletes alakja, viszont gyönyörű, vagy különleges arca van, csak a súlya az akadály, akkor utómunkával a fotózást követően mindent meglehet oldani.(Ezért van a Photoshop mondta nekem egyszer Koch Balázs)” – mondja Dávid. „Volt már rá alkalom, hogy egy lányt én noszogattam, lökdöstem, kezdjen el modellkedni, mert láttam benne fantáziát. Megérte. Azóta egy neves ügynökségnek dolgozik, volt az Elite Model Look 2009 legjobb 10 kiválasztott modelljei között a prágai versenyen, illetve kapott már egy munkát a 2009-es Vodafone márkaüzlet magazinjába. Ő Takács Dóra a Visage modellügynökségtől.”



A fényképezésen belül mit részesít előnyben az attól függ, hogy mi a fotózás célja. „Mondjuk, ha megrendelésem lenne egy nevesebb cégtől, akkor mindenképpen az ő véleményük és elképzelésük (persze ha van, nem csak ruhát és modellt nyomnak a fotós kezébe) az elsődleges szempont.” – mondja Dávid.  „A munkáltató az első. Ebben az esetben a legfontosabb a ruha, ha azt akarja reklámozni, eladni a cég. Portfólió esetén a modellé a prioritás, hiszen számára készül az anyag. De ezen kívül nem elhanyagolhatóak a beállítások illetve a megvilágítás. A helyszínt itt annyira nem tartom fontosnak, mivel a modell a lényeg, és őt kell, hogy közvetítse a fotó.”



„Jó, hogy Magyarországon belül is vannak olyan kivételes tehetségek, akikre felnézhetek, mert munkájuk példaértékű számomra.” – mondja Dávid. Az a képi világ, amit Oleg Borisuk fotós megalkot rendkívül megfogta. „Van benne valami mesés, újszerű, amit eddig még soha senkitől nem láttam."

A gimnázium után mindenképpen olyan iskolába szeretne jelentkezni, ahol elsajátíthatja a fotózás, divatfotózás rejtelmeit. Ezen kívül, érdekli a tervezés, formatervezés illetve a lakberendezés is. „Kiváló egyetem a MOME lenne, csak nagyon nehéz bekerülni. De kitartásom és akart erőm végtelen, úgyhogy próbálkozni fogok! Iskolán kívül nagyon szívesen kipróbálnám magam a modellszakmában.”

Mit gondolsz Dávid képeiről?

Kapcsolódó cikkek:

A 17 éves Jagger-lány lett a legjobb modell Angliában »
Oleg BorisUK bemutatkozás  »
Oleg BorisUk és csapata a Millenárison  »
Sivatagi fotózás Oleg Borisukkal »
Oleg Borisuk »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés