A kis teknős nagy kalandja

A Némó óta nem fogadott bennünket olyan mesés látvány a moziban, mint amilyet a legújabb animációs film, a Sammy nagy kalandja nyújt. A kis bohóchal tengeralatti képi világát ugyanis ezúttal, a kis teknős esetében, a 3D fantasztikus élményével spékelték meg.

A romantikus, környezettudatos és egyértelműen példamutató, tanulságos mese során az embernek néha olyan érzése támad, mintha mi magunk is elmerülnénk a végtelen óceán gyönyörű környezetében, és úgy búvárkodhatunk a színpompás flóra és fauna közt, hogy még vizesek sem leszünk.


Mivel a film egy egész teknősöltőt ölel fel, azaz közel 30 évet sűrítenek bele másfél órába, a történet kicsit szétesik, és inkább több részsztoriból áll össze, melyek során végigkövethetjük a hős teknőst, Sammyt, a híres kalandregényíró, Jules Verne ihlette világkörüli útján.

Bár ez a kaland nem az a kaland, amely miatt izzadó tenyérrel szorítanánk a moziszék karfáját, a szemünkre ható csodás látványon túl, mint az aprólékosan kidolgozott, homokos tengerpart vagy a napfénnyel játszó óceán, és a fülünkre ható, fülbemászó dallamok miatt érdemes egyszer, hangsúlyozom egyszer megnézni. Sőt mivel az egész film alapja az idős Sammy visszaemlékezései, ezért a folyamatos, bariton kommentálás valóban mesélésszerűen hat.

Sammyvel születése pillanatában ismerkedünk meg, amikor még szó szerint rajta van a tojáshéj a fenekén, majd a történet során láthatjuk békejeles hippi békaként, rózsaszín hűtőszekrényen utazó felfedezőként, és végül, a happy endben szerelmes páncélosként.

A környezetvédelem fontosságát több oldalról bemutató filmben az embereket jó és rossz karakterekben egyaránt ábrázolják, úgy, ahogy azt egy teknős láthatja. És ha egy teknős beszélni is tudna erről, minden bizonnyal úgy írna le bennünket, ahogy azt Sammy szemein át láthatjuk.

Legviccesebb szereplő a folyton grimaszoló és fenséges francia nyelven beszélő, fensőbbséges macska, aki mellett megismerkedhetünk még Ray-jel, a szószátyár baráttal, és Sammy utazásainak és életének értelmével, a kedves és bűbájos teknőslánnyal, Shallyvel. Így megtudhatjuk azt is, hogy a teknősök egy életre választanak maguknak társat.

A moziból kijövet szóba elegyedtem egy anyukával, aki kislányával együtt nézte végig a mesét, ezért a saját véleményemet kiegészítve, muszáj megjegyeznem, kiderült, hogy amíg engem, felnőttként elsősorban a meseszép látvány fogott meg, addig egy anya egészen más szemmel látta a szerinte olykor kicsit félelmetes képeket. Ez a mese ezek szerint, csakúgy, mint az utóbbi időszak jónéhány hasonló meséje, a gyerekek helyett talán inkább nekünk, felnőtteknek szól…

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés