A luxus lovaskocsiján - Amit a Hermes-ről tudni illik…

A görög mitológiában Hermes az istenek szárnyas hírnökeként ismeretes. Neve azonban nemcsak az Olympos-on cseng jól, hanem a divatvilágban is. A neves luxusmárka legfőbb üzenete ugyanis nem egyéb, mint a megfizethetetlen érték.


Az 1837-ben alapított Hermes kezdetben lovaskocsikat és azokhoz tartozó felszereléseket gyártott európai nemesek részére. Ma már azonban számos üzletágban jelen van; termékvonalai kiterjednek többek között sálakra, parfümökre, exkluzív bútorokra, sőt még kerékpárra is. Vágyaink tárgya ezúttal azonban nem más, mint a Hermes két leghíresebb táskakölteménye: a Kelly és a Birkin. A két modell meglehetősen hasonló. Egyszerű, letisztult formájuknál fogva könnyen felismerhetőek. Francia mesterek legjobb minőségű anyagok felhasználásával tizennyolctól negyvennyolc óráig terjedően dolgoznak egy-egy darab elkészítésén. A kis példányszámban készülő sorszámozott táskák a jólét státuszszimbólumává váltak. Megrendelésre készülnek, amit állítólag egy várólistára kerülés követ. (A ritkaságok népszerűsége meglehetősen nagy, amit az utóbbi időben megjelenő másolatok nagy száma bizonyít a legjobban.)

Egy kis történelem… A Birkin táska Jane Birkinről, az angol származású színész-énekesnőről kapta nevét. A „legenda” szerint Jane 1981-ben egy Párizsból Londonba vezető repülőúton találkozott Jean-Louis Dumas-val, amikor is táskájának tartalmát véletlenül kiborítva arról panaszkodott a Hermes ház igazgatójának, hogy sehol nem talál egy igazán praktikus, minőségi bőrtáskát, ami ráadásul tetszene is neki. Erre fel Dumas újragondolt egy 1892-es táskatervet, minek modelljét Jane-nek ajánlotta. Így született meg az azóta már ikonná vált Birkin Bag.

A Birkin különböző méretekben (25, 30, 35, 40, illetve 50 és 55 centiméter széles), sokféles színben és eltérő anyagból készülhet. Az elülső két pántját kis lakat zárja le, ennek kulcsát az egyik fülén lógó clochette rejti. Fém részei aranyból vagy palládiumból készülnek, de nem ritka a gyémánt berakás sem. A modellvariációk ára igen magas, általában kilencezer és százötvenezer dollár körül mozog.

Másik kedvencünk, a Kelly Bag, Grace Kellyről kapta nevét. A vidéki lány című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott gyönyörű színésznő 1956-ban ment feleségül III. Rainier, monaco-i herceghez és ugyanebben az évben vált egycsapásra híressé kedvenc Hermés táskája is.


A csodás luxustáskák azóta több hírességet is rabul ejtettek már. Az extravagáns ízléséről ismert Victoria Beckhamet a híresztelések szerint el sem akarják engedni, ugyanis „Posh” mára már több mint száz (!) Hermés táskamodell boldog tulajdonosa. Gyűjteménye már csak amiatt is irigylésre méltó, hogy a sztárnak minden egyes cipőjéhez akad egy passzoló darab. Nem beszélve arról a vagyonnak számító összegről, amiért beszerezte őket.

   

A Hermés klasszikus eleganciája betört több sztár gardróbjába is. Hétköznapi vagy alkalmi viseleteikhez egyaránt megfelelő kiegészítőnek bizonyul számukra. Victorián kívül szívesen pompáznak Hermés-szel a kezükben olyan ismertségek, mint Kate Moss, Caterine Zeta-Jones, Nicole Richie, Khloe Kardashian, Lindsay Lohan. Lady Gaga és még sokan mások.Birkin és Kelly. Nem csupán táska. Ez „A TÁSKA”. A Hermés-nek olyan teremtményei, melyek vitathatatlanul jól állnak mindenki karján, s csupán csak hosszan nézegetni is jól esik őket. Olyan táskaalkotások, amelyekről álmodozni is élmény.

 

Valaska Rita

 

 

 

 

 

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés