A luxusról...

Mit takar a luxus kifejezés? Hogyan vélekednek erről celebjeink? Mit jelent számukra a luxus?

Mit takar a luxus kifejezés? Hogyan vélekednek erről celebjeink? Mit jelent számukra a luxus?

Luxus:

  • latin eredetű szó, fényűzés, pompa
  • valakinek anyagi erejét meghaladó kiadás, költekezés

(Tudományos és Köznyelvi Szavak Értelmező Szótára)

Király Viktor : Megasztár


"Az öltözködésben kimondottan szeretem a luxusmárkákat. Egy luxusmárka egészen más viselet, mint egy kommersz. Mások az anyagok, a szabások, más a ruha esése. Nekem például álmaim autója egy Ford Mustang, ez már luxusnak számít? Ki tudja... Bár nem vagyok gazdag, szeretem a szép és drága dolgokat."

Csonka András: színész


"A luxus szóról mindenekelőtt egy áruház ugrik be gyermekkoromból, a Luxus Áruház. De komolyra fordítva a szót, érdekes, csillogó-villogó jelenségek ugranak be, amelyek egyáltalán nem biztos, hogy fontos dolgok. Egy elsötétített luxus autó, illetve mindazon státuszszimbólumok, amelyek a gazdagságot akarják vetíteni kifelé, számomra a "kivagyiságot" jelképezik, a ennek az én életemben nincs helye. Aki ezt a viselkedést követi, az többnyire irigységgel találja szemben magát és a végén magányos marad. Nekem pedig ez nem tetszik.
Bár életstílusom nem nevezhető „luxus-szerűnek”, azért odafigyelek a minőségre, akár étteremben eszem, akár ruhát vásárolok, de ez jellemző életem bármely területére."

Rába Tímea: modell-műsorvezető

"Szerintem minden olyan termék és szolgáltatás vásárlása, amely nem kötődik szorosan egy egyén vagy család normális életviteléhez, az luxusnak tekinthető.
Persze egy család normális életvitele mindenkinek és mindenhol mást jelent, mások a határok. A normális életvitel fogalma adja meg azt, kinek mit jelent a luxus. Valakinek az is a normális életvitelhez tartozik, hogy minden télen két hónapot a Bahamákon töltsön, de van olyan család akinek az is luxus, hogy megmutathassa gyermekének a Balatont.
Nem vágyom és soha nem vágytam luxus termékekre, nem hoznak lázba a gyémántok -a férjem nagy örömére-, nem vagyok márkafüggő, számomra sokkal fontosabb dolgok a szeretet és az őszinteség."

Noszály Sándor: teniszező


„Nem vagyok egy konfekcióméret, nem találok egykönnyen magamnak ruhákat, ezért nem kifejezetten a luxus üzletekből vásárolok. Amúgy sem szeretem a nagyon kihívó darabokat. Sportkocsim is csak azért volt, mert szeretek gyorsan vezetni, egyáltalán nem sznobságból.
Számomra a minőség a fontos, nem a márkanév. A jelenlegi helyzetben úgy látom, sok tehetős ember félti befektetni a pénzét, helyette látványosan luxusra költi azt.”

Gianni: műsorvezető, étteremtulajdonos


„A luxus lehet egy tárgy, vagy életstílus, ami fontos, mert vannak, akik egyrészt örömet találnak benne, másrészt a munkájuk miatt is szükségük van rá.Vannak, akiket azonban egyáltalán nem érdekel. Mások vagyunk, tisztelni kell a különbözőségünket. Az a baj, hogy sokan rosszul kezelik a luxust, s ezt nagyon kirívóan hozzák nyilvánosságra, s ez másokból irigységet vált ki, és elszigeteltséghez vezethet.Az emberek megengednek maguknak egyszer-egyszer olyan luxust, ami örömet szerez nekik. Ezek jelentős pillanatok, megtapasztalnak valamit, s ezután eldönthetik, hogy milyen életet szeretnének élni. Minden ember maga választja ki, hogy hol találja meg a boldogságát.
Sokan, bár nem engedhetnék meg maguknak, mégis kifelé a luxust, a fényűzést vetítik, ez valójában szociális hazugság. Manapság sajnos a luxus nem azt jelenti, amit régen.”

Demcsák Zsuzsa: műsorvezető


„A luxus lehet egy szép táska, egy hétvége egy ötcsillagos szállodában, egy márkás bor, egy kabát, amiért fél Európát is átrepülnéd. Egykor csalhatatlan képességgel szúrtam ki a legdrágább darabot a kirakatban, vagy választottam ki a legkülönlegesebb ételt. Ma már egy mozit a férjemmel kettesben is luxusnak érzek. Az ételt én főzöm, a nagy asztalnál eszünk, illetve eszik a családom, én pedig örömmel ugrálok körülöttük, a fiam ruháit örököljük, a lányom ruháit pedig mi adjuk tovább. Az a luxus, ha vasárnap reggel tovább alszom egy órával és a boldogság, amikor a két gyerekem kórusban kiáltja, jó reggelt, anya!”

Gundel Takács Gábor: műsorvezető„A luxus szubjektív dolog, mindenkinek a saját lehetőségeihez mérten beszélhetünk róla.Az a fajta kényeztetés, jutalmazás, amely a szükségtelen és hétköznapi igények fölött áll. Tulajdonképpen pszichés dolog, mert a cél mindig a kényeztetés, örömszerzés.Hogy nekem mi a luxus, talán, ha néha-néha elmegyek egy luxus étterembe. Luxus egy magas szintű műalkotás is. Például egy luxusékszer elkészítésénél a mester szakmai tudása maximumát adja bele, hogy csúcsalkotás szülessen., s ha ilyen nem készülne, az nagy baj lenne. Mindenkinek megvannak a maga luxusai, mert, mint már említettem, ez a saját énjének a kényeztetése, csak mindenkinek más szinten.”

Nacsa Olivér: humorista

„Nyilvánvalóan egy életstílust jelent a luxus. Nekem valószínűleg mást jelent, mint sokaknak. Az én céljaim kivitelezhetők, reálisak. Egy kényelmes, nyugodt életet jelent. Jó autóval járhassak, jó helyen legyen lakásom, eljussak jó éttermekbe…
A luxus lényege véleményem szerint az, hogy kényelmesebbé tegyük életünket.
A pénz is csak akkor válik értékké, ha el is költhetjük. Ha megtehetjük, hogy jobbat vegyünk, tegyük. Az ember élete arról szól, hogy bizonyos dolgokat megvegyen, „tárgyiasítson”. Befektetések, tárgyak, utazás stb...
Ruhavásárláskor többnyire premier márkákat vásárolok, de azért mindig mérlegelek. Az irreális árú dolgok nem érdekelnek és nem is veszem meg, csak azért hogy „feltűnősködjek”. Szintén nincsenek rám hatással a nagyon csillogó, villogó holmik. A „kivagyiság” szerencsére hiányzik belőlem. Nem vágyom villára a Svábhegyen, de jó lakásom van a Várban, nekem ez tökéletesen megfelel, sőt számomra ez a luxus.”

Pálffy István: műsorvezető


"Én három fogyasztói kategóriát különböztetek meg minden dologban, minden témában. Van a praktikus, a divatos és a luxus. A praktikus jó minőségű legyen, kedvező áron, vagyis megfelelő ár-érték arányú. Én ilyen holmit hordok leginkább és legszívesebben, ilyesmit fogyasztok, ebből választok. Néhány stabil márkához hűséges vagyok. Van aztán a második kategória: a divatos. Ebben érdemes óvatosnak lenni, mert itt már keményen a fogyasztó pénztárcájáért folyik a piaci verseny. A harmadik kategória a luxus, ez pedig az, ami számomra már elérhetetlen. (Van persze egy nulladik is: az a gagyi, de arra kár szót vesztegetni.)"

Kapcsolódó cikkek:

Cipődivat »
Téli divat 2008-2009 »
Rikk Ágnes  »
A világ legdrágább öltönyei »
Itt kezdődik a valódi fényűzés  »
Fekete Kriszta »
Elie Saab  »
Versailles és Guerlain, Hotel Trianon Palace & Spa: akár egy álom »
Dior, L’or de vie »
Bayan Loutra, az arab kozmetikumok »
Luxusillatok a legkisebbeknek »
Luxus vásárok »
Hol vásárolnak a gazdagok? 1. rész »
Hol vásárolnak a gazdagok? 2. rész »
Hol vásárolnak a gazdagok? 3. rész »
Hol vásárolnak a gazdagok? 4. rész »

Címkék:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés