A ruhásszekrény kihagyhatatlan darabja I.

Közelebbről is megismerkedhettek egy olyan ruhadarabbal, amely abba a kategóriába tartozik, amiből mindenképpen kell hogy legyen legalább egy a szekrényben. Tudom, ez a szlogen olyan, mintha egy Pokémont reklámoznék, de alapigazság, ha nincs még kis fekete ruhád, akkor szerezd meg most!

Ez az alapruha az 1920-as években tört be a divatiparba, és azóta sem tudja egyik ruhadarab sem megfosztani trónjától. A Coco Chanel által tervezett első Little Black Dress ( LBD) 1926-ban mutatkozott be a Vogue hasábjain.

Természetesen nők millióinak a szívét dobogtatta meg az egyszerű szabású kreálmány. Azonban nem mindig volt ilyen közkedvelt a fekete színű ruha. Legalábbis addig nem, ameddig olyan jelentéstartalmak fűződtek hozzá, mint a gyász és a halál. Napjainkban is az elmúlás egyik jelképe, de sok minden változott. Az, hogy valaki fekete ruhában van, ma már nem jelenti azt mindenképpen, hogy szomorúságát fejezi ki vele. Régi időkben, még a 20-as évek előtt, ha valakinek meghalt családtagja vagy ismerőse, akkor két éven keresztül gyászruhában kellett járnia.

   

Az idő múlásával persze a ruhára vonatkozó szabály is enyhült, így a második év vége felé közeledve akár másik színt is vihettek az öltözékükbe a nők. Ezek után a szabályok után persze hatalmas ugrásnak látszik Chanel pimaszul szexi, térdig érő ruhája.

   

A feminizmus egyik jelképének is tekintik, hiszen olyan testrészek kerültek szem elé, amelyek eddig csakis a ruha alatt tartózkodhattak. Hisz ne felejtsük el, az akkori férfiak már attól lázba jöttek, ha a hölgy csuklója vagy bokája megvillant a ruha alól.

A hollywoodi hírességek egyből lecsaptak a nőiességüket hangsúlyozó LBD-re. A leghíresebb kis feketét Audrey Hepburn viselte az Álom luxuskivitelben című örök klasszikusban. Nemcsak a film vált híressé az idők végezetéig, hanem az Hubert de Givenchy által tervezett gyönyörű fekete ruha is. Igaz, a főhős által viselt darab földig érő, mégis a leghíresebb kis feketék között emlegetik. A ruhát azóta elárverezték, valószínűleg borsos áron került új tulajdonosához.

A cikk első részében, remélem, sikerült betekintést nyernetek a klasszikus ruhadarab történetébe. A következő részben válogatást láthattok azokból a kis fekete kreálmányokból, amelyek meghatározóak voltak a közelmúltban és napjainkban.

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés