A trend őrei

,,A divat a vallásom, a Vogue a Bibliám” – tartja egy régi, trendrajongók körében igen népszerű mondás. Ha ez igaz, akkor az újság főszerkesztői a próféták, akik pezsgőt isznak, és stílust prédikálnak. Ismerkedjünk hát meg a világ 5 országának 5 Vogue főszerkesztőjével!

Az amerikai magazin élén a divat jelenlegi királynője, a 63 éves Anna Wintour áll. Anna fiatal korában tűzte ki e célt, melyet hosszú és göröngyös útja végén sikerült elérnie. Ő tudja, és ő mondja meg, hogy mikor, mi a trend. 1988 óta trónol a főszerkesztői székben és minden bemutató front row-jában, így karrierje során már számos tehetséget fedezett fel. Megosztó személyisége inspirálta ,,Az ördög Prada-t visel” című nagysikerű regényt (és filmet).
 
 
   

 

Alexandra Shulman 1992-ben kapta meg a brit Vogue igazgatói kinevezését, és azóta kimozdíthatatlannak bizonyul e megtisztelő pozícióból. Egy kritikus és egy újságíró gyermekeként szinte nyilvánvaló volt a végkifejlet, ő azonban kezdetben fodrásznak, majd énekesnőnek készült. Végül mégis e lapnál kötött ki, ám ma, 54 évesen is rajong a zenéért, és sokszor gitározik. Nemrégiben jelent meg első könyve, a ,,Can we still be friends”.

 

   

 

Franciaország elsőszámú trendnagykövete Emmanuelle Alt. Jellegzetes, minimalista stílusa a fekete, fehér és szürke színekben merül ki, védjegye a blézer-skinny együttes. A modell alkatú, 45 éves, 2 gyermekes anyuka 2011 óta irányítja a szerkesztőséget. Férje nem mellesleg szintén szakmabeli, az Isabel Marant ház művészeti vezetője. Bár elődje, a híres-hírhedt Carine Roitfeld magasra tette a lécet, Emmannuelnél biztos kezekben van a Vogue sorsa.

 

   

 

Az olaszok stílusérzékét Vogue nélkül sem kell félteni, mégsem árt, ha egy igazi egyéniség foglal helyet a főszerkesztői poszton. Franca Sozzani 1988-ban lett az itáliai újság feje, és bár jelenleg a 62. életévét tapossa, csalhatatlan ízlése idős korában sem hagyja cserben. A nemzetközi divatvilág az 5 legbefolyásosabb ember közt tartja számon. Jó néhány kulturális díjjal, és 6 különböző témában írt könyvvel büszkélkedhet.

 

   

 

Kína, akárcsak politikailag és gazdaságilag, úgy a trendet illetően is egyre jelentősebb szerepre tör. Számtalan márka itt nyitja meg a legtöbb üzletét, és itt zsebeli be a legnagyobb bevételét. Így a Vogue főszerkesztője, Angelica Cheung különösen kitüntetett figyelmet kap. Angelica korábban az Elle-nél és a Marie Claire-nél dolgozott, 2005-ben azonban megszületett a divatbiblia helyi változata, és azóta ő felel annak teljes körű arculatáért.

 

   

 

A Vogue napjainkban a világ 19 országában van jelen, ebből mi most az 5 legjelentősebbet választottuk ki. Bár a tökéletesség e téren sem létezik, főszerkesztői állnak hozzá a legközelebb. A divat folyton változó, sokszínű és sokrétű tengerén ők világítótoronyként jelzik, milyen irányban haladjunk, hogy végül megtalálva saját stílusunkat, révbe érjünk.

 

 

Oláh Dóri

 

Kapcsolódó cikkek:

A divat alfája és omegája »

Végre megérkezett Anna Dello Russo kollekciója a H&M-be »

2012 legemlékezetesebb divatpillanatai »

120 éves Vogue »

Címlaptörténelem »

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés