A túlzás gyönyörködtet

Pazar kárpitminta, aranyozott pompa és csavarodó csipkecsodák. Egy letűnt kor fényűzésének újragondolása. Ez a barokk trend újjászületése!

Idén a Dolce & Gabbana őszi kollekciójának jóvoltából a súlyos brokátok, díszes gobelinminták és fényes anyagok észveszejtő látványgazdagsága által inspirálódott barokk stílus a szemünk láttára alakult át viselhető extravaganciává.

 

Az olasz tervezőpáros összeállításaiban megtestesül mindaz, amire a barokk szenvedélyes és túlzásokkal élő világa emlékeztet minket. Finom csipkék aláhullnak,  súlyos aranytükrök keretei száz út irányába csavarodnak, faliszőnyegek, díszpárnák és terítők cikornyás hímzései tekerednek mindenfelé.

 

A szicíliai ihletettségű kollekciót az egyházi ünnepekhez köthető jellemző olasz vallásosság és a védőszentekhez kapcsolható karneváli ünnepek díszes öltözetei sarkallták nagyfokú kreativitásra. A szemet gyönyörködtető darabokat drámai hangulat hatja át. A részletgazdag kialakítású ruhák és kiegészítők ugyan átlépik a hordhatóság realitását, de a káprázatos összhatás miatt ez bocsánatos bűnné minősül.

   

A minták szerelmeseit túlkapásra bíztató ruhaköltemények lehetővé teszik a merészséget igénylő és feltűnést vállaló szűk réteg számára a barokkra jellemző túldíszítettség viselését. Alexander McQueen sem volt tétlen a barokk szellemében alkotni.

Az ízlésesség határait azonban könnyen átléphetjük. A hétköznapi halandók gardróbjában ugyanis a barokk minta egycsapásra giccses káosszá válhat, ha nem vagyunk elég óvatosak. Ezért a domináns arany, réz és bronzszínű minták mellé mindenképpen egyszerű vonalvezetésű és visszafogottságot tükröző, letisztult, monokróm alapdarabokat válasszunk.

 

 

A barokkos túlburjánzás nem hagyta hidegen a hírességeket sem. Selena Gomez azonban a fekete csipke és arany hímzés összeházasításából született káprázatos ruhájához egy szerényebb lábbelit választott.

Olivia Palermo utcai ruhatárát egy hullámzást színlelő, csavartmintás nadrággal ékesítette. Annak azonban ő is nagy figyelmet szentelt, hogy öltözetének többi darabját az egyszerű, szögletes formák uralják. Jessica Chastain estéji ruhája már jóval hivalkodóbb. Lélegzetelállító.

 

 

 

A barokk újjáéledésében egyszerre van jelen a fényűzés, a pazarlás, az ékesség és a gátlások nélküli túlzás is. Viselete ehhez mérten nagyfokú, ámde mesterien kiszámított emelkedettséget igényel. Éljünk vele!


 

 

Valaska Rita

 

 

 

 

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés