A világ nyolcadik csodája

Egyesek olykor felháborodva nézik a kifutókon végigvonuló ruhákat - hogy mégis mi értelme van ezeknek túlméretezett, hordhatatlan daraboknak -, míg mások csodálattal tekintenek ugyanezekre a művészien kialakított kreációkra. Ez nem más, mint az haute couture.

Az haute couture magas szabászatot jelent és lényege az aktuális trendek nagyvonalú, látványos prezentálása. Ezenkívül teret ad a tervezőknek kreativitásuk kiélésére. Inkább művészi alkotásként kell rájuk tekinteni, mintsem egy ruhadarabra, amit valaki majd rongyosra fog hordani.

 

   

 

 

Ezt persze nem úgy kell elképzelnünk, hogy valaki gondol egyet és varr egy haute couture ruhát, ugyanis szigorú szabályok vonatkoznak a cím használatára. A Chambre Syndical de la Couture Francais ellenőrzi, hogy minimum 35 darabos kollekciót jelentessen meg a divatház évente két alkalommal és minimum 15 fős saját szabászattal kell rendelkeznie. A ruhának pedig legalább a 70%-a kézzel kell készüljön. A legtöbb öltözéken megjelennek a különböző kézműves technikák, mint a hímzés vagy a gyöngyözés, de a gomb-, kalap- és kesztyűkészítők munkájára is gyakran támaszkodik az haute couture.

 

   

 

Egy alakalmi ruha elkészítése körülbelül 1000 órát vesz igénybe, egy kosztümé pedig 100-150 órát. Láthatjuk, hogy nem hétköznapi darabokról van szó. Ennek megfelelően persze az áruk sem akármilyen. Egy-egy ruha ára 26 000 és 100 000 dollár között mozog.

 

   

 

   

 

A hivatalos haute couture házak persze a legnagyobb nevek közül vannak, mint például a Dior, a Chanel, Christian Lacroix, Jean Paul Gualtier vagy Valentino.

 

   


 

 

   

 

   

 

És, hogy ki az, aki ezeket a darabokat meg is veszi? Nagyjából 2000 nő vásárol haute couture ruhát, ennek a 60%-a az amerikai filmsztárokból és közéleti emberekből áll, de az arab világban is vannak lelkes vevők. Körülbelül 200 fő az, aki rendszeres vásárlója ezeknek az egyedi kreációknak, ami természetesen presztízs értékkel bír náluk.

 

   

 

   

 

Bár lehet, hogy mi sose fogjuk megvenni ezeket a ruhákat, azért örülünk annak, hogy létezik a "magas szabászat", hisz jó dolog gyönyörködni a fantasztikus alkotásokban.

Macovei Kitti

 

Kapcsolódó cikkek:

Földöntúli szépség »

Akik királynőket öltöztettek »

Divathetek és Divatfővárosok – Párizs »

Best Dressed by Vogue »

Pletykás esküvő »

 

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés