Átadták a világ legmagasabb épületét

Helyi lakosok és turisták ezrei előtt Dubajban hétfő este átadták a világ legmagasabb épületét, amelyben luxuslakások és irodák mellett egy Giorgio Armani tervezte hotel is helyett kapott.

A Burdzs Kalifa nevet viselő épület végső magasságát 828 méterben jelölték meg. Ezzel a felhőkarcoló messze túlszárnyalja az eddigi rekorder tajvani Tajpej 101-torony 509 méteres magasságát. A "függőleges városnak" is nevezett épület több tíz kilométer távolságból is látható, s a levegőből magányos, égbe meredő tűre emlékeztet.

Az átadást hatalmas ünnepség övezte, arab férfitáncosok léptek fel, és az emirátus zászlajának színeit viselő ejtőernyősök landoltak a torony lábánál. A látványos megnyitóról színpompás tűzijáték is gondoskodott.


Sajtóértesülések szerint több mint ezerfős biztonsági erő védte a rendet, köztük civil ruhás rendőrök és mesterlövészek is. "Válságok jönnek és mennek, és a városok tovább fejlődnek" - mondta Dubaj súlyos eladósodására utalva Mohamed Alabbar, a hatalmas költségvetésű projekt fejlesztője a máris jelképpé vált épület átadásakor.


A Burdzs nemcsak a legmagasabb épület a világon, de egyúttal a legtöbb emelettel, a legmagasabb látogatható szinttel és a legmagasabb kilátószinttel rendelkező is. A világ legmagasabb építménye is, megelőzve a 628 méteres észak-dakotai TV-tornyot. A torony végső állapotában több mint 160 emeletből áll, ezzel mintegy 50 szinttel előzi meg a chicagói  Willis - korábbi nevén Sears - tornyot.


A Burdzs Dubaj építési munkálatai 2004-ben kezdődtek, és gyorsan haladtak. 2007 januárjára a több ezer munkás, köztük sok Indiából érkezett alkalmi munkavállaló, már száz emeletet felhúzott. Emberi jogi szervezetek tiltakoztak a munkásokkal való bánásmód miatt, környezetvédő szervezetek pedig azt nehezményezték, hogy a torony hatalmas energiaszükséglete tovább növeli az emírség egyébként is kimagasló karbonlábnyomát.


Kapcsolódó cikkek:

Raboskodó zafír »
Újabb felesleges luxuscikkek? »
Amikor a téli sport találkozik a luxus világával »
Egy Fendi kanapén, a csillagok alatt, koktélt szürcsölgetve »
Fine living expo  »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés