Divathetek és Divatfővárosok – Milánó

A szeptember a divathetek hónapja, az október pedig az összefoglalóké. Előző két cikkünkben már megismerkedhettetek Amerika és Anglia legjobbjaival, ezúttal azonban egy vérbeli latin mixet tartogatunk a számotokra, hiszen Dél-Európa divatfellegvára ezúttal is bővelkedett érzelmekben és kreativitásban. Lássuk, kik azok, akik Itália földjén a legmélyebb benyomást tették ránk!

Olaszország királya Giorgio Armani – ez kétségtelen. A divatikon egyszerűen nem tud hibázni. Szezonról szezonra nyújtja az elegancia olyan magas színvonalát, aminek szintjén csak nagyon kevés versenytársa akad. Armani bemutatóján a szürke helyett a kék 50 árnyalatát vonultatta fel előttünk. A klasszikus powersuit méltó utódait különleges fejdíszek és állatos kitűzők egészítették ki. Selymes fénybe vont, éjkék ruhakölteményein az üstökösként száguldó minták pedig teljesen levettek minket a lábunkról.
   

A Dolce & Gabbana soha nem a visszafogottságáról volt híres, idei kollekciójukkal azonban felülmúlták önmagukat. A mesteri páros szabadon engedte fantáziáját és mélyet merített a dél-amerikai ihletforrásból. Nehéz eldönteni, hogy modelljeik cigánylányokra vagy bennszülöttekre hasonlítottak-e inkább, de jó ízlésű embernek ez a bemutató mindenesetre kicsit sok(k) volt. Méhkas alakú, fonott kosár abroncs és zsákvászonból szőtt szoknya, középkori lovag minták és térképrészletek váltották egymást – így vegyítette a Dolce & Gabbana a természetest és a kissé természetellenessel.

   

A káosz után most jöjjön egy kis felfrissülés, melyet a Gucci bájos tervezője, Frida Giannini hoz el számunkra. Kellemes árnyalataival, könnyed sziluettjeivel, kristály ékszereivel és néhol az egész testen átívelő, lágy hullámaival egy igazán hangulatos bemutatóra kalauzolt el minket. Kijelenthetjük, 2012 nem csak a 90 éves márka, de Giannini számára is a siker éve volt - divatház és divattervező ritkán egészíti ki egymást ilyen tökéletesen.

   

A Prada-t illetően már közel sem vagyunk ennyire jó véleményen. Tervezője, Miuccia mindig szerette túlfeszíteni a húrt, ami azonban ezúttal nálunk el is szakadt. Toldozott-foldozott ruhái mintha anyagmaradékokból lettek volna összeállítva. Graffity-szerű virágmintái, különösen a hófehér bundán, úgy mutattak, mintha a Greenpeace aktivistái fújták volna össze. Zokni-papucs kombinációi pedig végképp kiverték a biztosítékot. Egy Prada táska azt hiszem, mindannyiunk álma, ezek közül a darabok közül viszont ha pisztolyt tartanak a fejünkhöz, akkor is nehéz lett volna választani.

   

Donatella Versace idén egy jóval mérsékeltebb oldalát mutatta. Bár nem tudott teljesen kibújni a bőréből, és itt-ott azért felfestette a márka híres logójául szolgáló medúzafejet, összességében azt kell mondanunk, egy abszolút stílusos és hordható kollekciót alkotott. A fűzőszerű megoldások és a fénylő szalagok a cég elsőszámú inspirációját, a női vonalakat éltették. És ki gondolta volna, hogy csipke és gladiátor szandál ilyen jó páros lehetnek? Arról nem is beszélve, hogy a mostanában igen divatos, a testet foltokban megmutató szabásmintákkal ő játszott a legjobban.

   

Az olasz kreátorok egy része kétségtelenül hajlamos túlzásokba esni, és a giccs határát erősen súrolni, sőt olykor át is lépni. De mi lenne velünk vakmerő újítók nélkül, akik belevetnek minket a divat mélyvízébe, hogy kollekcióik láttán csakúgy kapkodjuk a levegőt? Gyengébb idegzetű olvasóinkra való tekintettel, cikkünk következő részében azonban egy jóval szelídebb, de annál stílusosabb városba, Párizsba látogatunk el.

 

Oláh Dóra

 

 

Címkék: , , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés