Divathetek és Divatfővárosok – Párizs

Divatfővárosok ide vagy oda, az első számú mind közül mégiscsak Párizs. A hely, amely egy valódi leányálom, szeptember utolsó hetében duplán vonzza a gyengébbik nem képviselőit. A divatvilág közepe ekkor megtelik a stílus királyaival és királynőivel, akik bemutatják nekünk, milyen lesz a 2013-as trend francia nyelvre lefordítva.

Egy név, ami mindent elmond, egy márka, amiért minden nő odavan. A Chanel tervezőjére, Karl Lagerfeldre évről évre nagy nyomás nehezedik, hiszen az ország, s egyben a világ egyik legnagyobb divatházának vezetőjeként kell bizonyítania. Ő azonban sohasem okoz csalódást. Hű az alapokhoz, ugyanakkor mindig tartogat meglepetést számunkra. Klasszikus és modern, kislányos és nőies stílus nála tökéletes összhangban áll. Legnagyobb ötlete ezúttal a hullahopp-táska és a Coco sziluettjével díszített szemüvegkeret volt, de muszáj megemlítenünk a fantasztikus, szélerőművekkel megspékelt bemutatótermet is.

   

Bár a Dior minden évben kiadja ready-to-wear kollekcióját, az ő hazája valójában az Haute Couture földjén van. Épp ezért várná tőle az ember, hogy a magas szabászat elemeit majd ötletesen belecsempészi a hétköznapi viseletbe. Galliano sajnálatos távozása után azonban ez a remény halványulni látszik. Az új kreátor, Raf Simons függönyszerű darabjai kicsit kevésnek bizonyultak a márka nagy nevéhez képest. Ahogy idén sokan mások, úgy ő is eljátszott az átlátszó anyagok gondolatával, fémes csillogásba burkolva azokat. Simons-nak még van hová fejlődnie, hogy kilépjen elődje árnyékából, de látjuk benne a lehetőséget.

   

Nem Simons volt azonban az egyetlen, aki az idei szezonban debütált. A Saint-Laurent új kreátora, Hedi Slimane kitűnően vizsgázott. Míg modelljei egyik fele hatalmas karimájú kalapban hódító spanyol konkvisztádorokra emlékeztetett, addig másik fele titokzatos femme fatale-ok módjára siklott végig a kifutón, sőt egyesek magát a dél-amerikai hőst, Zorrót is eszünkbe juttatták. A fekete mágia légkörében zajló show-n a masni-sálak tették fel a pontot az I-re, és vettek le minket teljesen a lábunkról. Slimane úgy keverte a spanyolost az elegánssal, hogy ruhái mégsem lettek jelmezszerűek.

   

A Louis Vuitton és Marc Jacobs legalább olyan nyerő párost alkotnak, mint a Gucci és Frida Giannini. Ha nem lenne Marc, a divatház mára valószínűleg a monogramos táskák egyhangú szürkeségébe süllyedt volna, ő azonban mindig gondoskodik róla, hogy a Louis Vuitton többet jelentsen puszta betűknél. A vezető kreátor ez alkalommal bevitt minket a minták sűrűjébe. A mozgólépcsőn stílusosan érkező modelleket a sárga-fehér tábla élő sakkfiguráivá változtatta, masnis hajpántjai és fel-feltűnő virágmintái azonban ügyesen tompították a kockamotívum szigorú vonalvezetését.

   

Jean-Paul Gaultier az ötletek kifogyhatatlan tárháza. Egy örök gyerek, akinek a divat nem jelent mást, mint egy hatalmas játszóteret.  A lehetetlent nem ismerő, extrém showman a francia kártya lapjai közül maga lenne a Royal Flush. Idén filmbe illő bemutatójával és a 80-as évek popsztárjainak beöltöztetett modelljeivel kápráztatott el minket. A divat összes stílusa és a világ összes országa képviseltette magát aznap este, de a hagyományos matrózsapka, igencsak újraértelmezett formában, ez alkalommal is kitüntetett figyelmet kapott. Gaultier kreativitása és zsenialitása határtalan.

   

Párizs a divathetek, cikkünk az összefoglaló végét jelenti. Reméljük azonban, hogy mindkettő egyaránt elnyerte tetszéseteket!  Ahogy az ember a jó falatot hagyja utoljára, úgy tartogatják a francia tervezők divatra éhes közönségük számára lenyűgöző kollekcióikat. A rendezvényt hosszú várakozás előzi meg, de végül mindig egy valódi happy enddel zárul.

 

Oláh Dóri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , , , , , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés