Divatmustra 2009 à la Budapest! (VIDEÓ)

Hazánk egyik legnagyobb divateseménye, a Budapest Fashion Week már 7. alkalommal ünnepelte a divatot a VAM Design Centerben. A BFW rendezvényén évek óta részt vevő szereplők – Le Corset, Varga Gyöngyi, Reök Cili, Kenguru, Orosz Réka, EXP – mellett idén új tervezők is bemutatták kollekciójukat, sőt külföldi divattervezők is felvonultatták a tavaszi–nyári szezonnak megfelelő ruhadarabjaikat.Ahogy azt már a beharangozó cikkünkben olvashattátok, az esemény három napig tartott, történetesen április 24-től 26-ig. Mi azt gondoltuk, hogy a közepébe csapunk bele, ezért a szombati napot szemeltük ki magunknak forgatás szempontjából. Nagy megdöbbenésünkre a hangulat mégis olyan volt, mintha az egész még el sem kezdődött volna, vagy időközben hirtelen véget is ért. A tömeg, amire számítottunk, elmaradt, leginkább egy divatbemutató hosszúra nyúlt főpróbájának tűnt maga a rendezvény, ami előtt értetlenül álltunk. Hiszen a hírverés megfelelőnek bizonyult, és a Budapest Fashion Week már megszokott eseménynek számít hazánkban, ami a gazdasági válság ellenére is próbálta hozni a színvonalat, és meggyőzni az embereket arról, hogy azért van mit ünnepelnünk – válság ide vagy oda –, hiszen a divattervezők most is gőzerővel dolgoznak, sorozatban születnek új alkotások, tehát a divat lüktetése nem áll meg, rendíthetetlenül zsizseg tovább!

Éppen ezért megdöbbentett az a fajta lagymatagság, ami az érdeklődőket, vagyis ez esetben az elmaradt érdeklődőket illette. Igaz ami igaz, a kifutó két oldalán kipakolt széksorokat hiánytalanul elfoglalta a közönség, ám a VAM Design Center ennél jóval nagyobb tömeget is elbírt volna, én például egymás hegyén-hátán álló emberekre számítottam. Jó, az is rendben van, hogy így legalább nem kellett a tömegben tuszkolódni, csak a fotósok, kamerások hadával vívtunk közelharcot a jó helyekért.A bemutatót a Le Corset extravagáns fűzőkollekciója kezdte meg, melyet a látványos, piros és fekete, valamint ezüstszínű és kígyómintás fűzők jellemeztek.
A tervező, Papp János régóta szeretné visszahozni a köztudatba a fűzőket, mégpedig úgy, hogy a vállalkozó kedvű hölgyek akár utcai viselethez is felvehessék, ne csak estélyi ruhához, ahogyan megszoktuk. Törekvései egyre inkább célt érnek, hiszen manapság napról-napra nő azon nők száma, akik fűzőt viselnek farmerral, inggel, teljesen hétköznapi öltözékkel kombinálva, mégis nőiesebbé, dögösebbé téve általa az egyszerű utcai viseletet. Ezúttal inkább partizáshoz illő, igazi belevaló, extravagáns hölgyeknek ajánlott összeállításokat láthattunk. Fémes színű, piros és fekete bőrszoknyák, szűkek és loknisak egyaránt, szűk forrónadrágok bőrből, természetesen szexis fűzőkkel párosítva, hozzáillő lakkcsizmával, színes bokacsizmával, vagy térdig fűzős gladiátor szandállal. A macás színek mellett azért jelen volt a zöld és a fehér is, némi tavaszi hangulatot csempészve a vagányság mellé.

 Az EXP bemutatóját egy kis robot performance övezte, és a sminkek is ehhez igazodtak. Engi Xénia Petronella Two in one kollekcióját ezúttal a gazdasági válság ihlette, legalábbis annak hatásai oly módon, hogy ilyenkor a nők figyelme érthetően a praktikus, jól kihasználható, többször, több formában is elsüthető ruhadarabok felé fordul. Színvilágát a zöld-fekete, valamint a sárga-fekete kombinációk jellemezték. Ruhadarabjai egyetlen könnyed mozdulattal átalakíthatóak, ezáltal más-más alkalmakkor viselhetők. A nyakban megkötős body tányérszoknyával, vagy fodros miniszoknyával, esetleg hosszú szoknyával, sőt buggyos nadrággal is teljes öltözéket alkot, ám ha a szoknya egy mozdulattal lekerül, forrónadrágos napozó összeállítást kapunk. A hosszú nadrágból pedig egy pillanat alatt buggyos halásznadrágot varázsolhatunk, méghozzá kantárosat! Így bárhová is megyünk, nem kell aggódnunk sem az időjárás, sem az alkalom miatt, hiszen a fiatal tervezőnő ruhái egy szempillantás alatt átvariálhatók tavasziból nyárivá, vagy akár éjszakaiból nappali utcai viseletté, esetleg szabadidős tevékenységhez illő ruhává.

 Szarka Zsuzsanna felvidéki tervezőnő saját kezűleg készíti el az általa megálmodott ruhákat. A tervezési folyamatot és a ruhadarabok kivitelezését is játéknak tartja, melyben kifejezheti hitvallását. Legfontosabbnak a női szépség kiemelését tartja, és alkotókedvét a múltbéli gyökereink táplálják leginkább. Szalagból és zsinórból készült kollekcióját is a régi korok különböző viseleteinek hangulata hatotta át.

 Tóth Mónika Andrea modellből lett divattervező, leginkább megrendelésre, szépségversenyekre tervez. Bemutatott kollekcióját selymek és muszlinok különös összhangja jellemezte. Rendkívül gazdag színvilágában szerepet kapott a sárga, a korall, a kék, a levendula és a kékeszöld árnyalat is.

 Nataliya Dolenko kollekcióját a tibeti mandala és a japán high-tech zsinór inspirálta. „Spirituális hangulatú” ruhái természetes, puha és lenge anyagokból készültek, leginkább bordó, rozsda és földszínekben. Egységes jellemzőjük az érdekes „anyagfelhalmozás”, például a ruhák és zakók hátán felpócolt, egymáson elhelyezett anyagrétegekből kialakított különleges megoldások.

 A La Coll tervezője Saigonban él, Milánóban tanulta ki a szakmát, és jelenleg ő maga is divattervezést tanít egy egyetemen. Tavaly már találkozhattunk modern ruháival a Budapest Fashion Weeken, valamint a Megasztár 4. szériájából ismert Hiennek is tervez fellépőruhákat. Kollekcióját az egyszerű, városi formavilág jellemzi, itt-ott egy kis masnival, loknis aljjal megbolondítva, de rendkívül minimalista szemléletben alkalmazva a díszítőelemeket. A királykéket, a lilát, a rózsaszínt ő is kedveli, valamint a bőrt, a ’80-as éveket idéző szabásvonalakat és stílusjegyeket – természetesen áthelyezve a mai korba és annak megfelelően alakítva – és persze a most oly divatos overall sem maradhatott ki a repertoárjából. Az ő tiszteletére, és a mi örömünkre Hien dalra fakadt a kifutón, amit tényleg jó volt hallgatni, mindenki belefeledkezett. Nem is értem, hogy egy ilyen pici lányból, hogyan jöhet ki ekkora hang, ami betölt és elvarázsol egy ilyen hatalmas teret, mint a VAM Design Center aulája.

 Végezetül pedig Tsoogo piros és fekete kollekcióját láthattuk. Tsoogo nemcsak márkanév, hanem a mongol származású tervezőnő beceneve is egyben, ami nem annyira bonyolult, mint a teljes neve. Tsoogo immár 13 éve él Magyarországon, de selyem és szatén ruháit leginkább mongol motívumok jellemzik.

 A pénteki és vasárnapi bemutatók neveit már előzetesünkben olvashattátok, mi most a szombati programról készítettünk nektek részletes beszámolót. A divatbemutatók sorozata után afterparty zárta volna az eseményt, ami 22 órától várta az érdeklődőket. Mi is hivatalosak voltunk a bulira és úgy terveztük, hogy összefoglalónkat érdekes fotóanyaggal zárjuk majd, amely azt hivatott volna dokumentálni, hogy egy magyar fashion partyn milyen ruhákban jelennek meg az emberek. Ez azonban meghiúsult, ugyanis a bulin egy árva lélek sem jelent meg rajtunk kívül. Így jobb híján csupán magunkat fotózhattuk volna, vagy azt a meglepően kedves, jó humorérzékkel megáldott, kiváló előadói tehetséggel rendelkező biztonsági embert, aki mélységes szomorúságunkban is elszórakoztatott minket. Mivel vele nem tudtunk volna komplett fotóanyagot összehozni és eldiskurálni a party-divatról, a divatőrültekre meg hiába vártunk, nem volt mit tennünk, továbbálltunk. A választ azóta is keresem, és nem hagy nyugodni a bennem ordító „miért?”! Ezért most megkérdezem, és ki mástól kérdezzem meg, mint tőletek, divatkedvelőktől: Miért nem jöttetek el a Budapest Fashion Weekre és az azt követő partyra? Ha pedig akad köztetek olyan, aki ott volt, akkor bátran írja meg nekünk erről a véleményét! Lehet találgatni is az okokat, attól függetlenül, hogy ott voltál vagy sem, bármilyen felmerülő magyarázatot szívesen veszünk!


Kapcsolódó cikkek:

Divatshow az Árkádban »
Összhang, szépség, elegancia – BY ME »
WAMP - A Wasárnapi Művész Piac (VIDEÓ) »
Makány Mártát állva ünnepelte a teltházas közönség! (VIDEÓ) »
Cosmopolitan Bikinishow, a szezonnyitó hagyomány! VIDEÓ »
Covergirls divatbemutató a Sugarbirdtől! (Videó) »
Lakatos Márk trendet rak a szekrényedben! (Videó) »
Designers’ Lounge (Videó) »
Középpontban a nő! »
Retro divatparádé és farsangi mulatság (videó) »
Orosz Réka divatszínháza (Videó) »Kapcsolódó képgalériák:

Le Corset - BFW
EXP - BFW
Szarka Zsuzsanna - BFW
Tóth Mónika - BFW
Nataliya Dolenko - BFW
La Coll - BFW
Tsoogo - BFW

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés