Divatot teremtő filmes pillanatok II.

A filmek mindig is hatással voltak a divat világára, bár ez fordítva is igaz. Előző összeállításunkból kiderült, hogy már a filmtörténet korai időszakában is voltak olyan meghatározó pillanatok, amelyek azóta is jelen vannak a divat területén. Most megmutatjuk nektek, milyen híres jelenetek maradtak emlékezetesek a hatvanas-hetvenes évekből.

A most következő filmek is hatással voltak a divatra, hiszen a hatvanas években kezdtek lázadozni a fiatalok, kitört a hippi korszak, ekkor terjedt el a rock and roll és így tovább. Sok változás történt, ami a mozifilmekben is megjelent, és amit a főként fiatalokból álló közönség látott, az mindenképpen követendő példának számított akkoriban.


Haragban a világgal (1955)- James Dean Habár a film nem a hatvanas években készült, mégis hatalmas változást hozott az öltözködés területén. A film főszereplője ikonikus alakká vált, és az is mind a mai napig. James Deannek köszönhető, hogy a farmer minden népszerűséget felülmúló viselet lett.A fiatal színész ebben a filmjében jelent meg először koptatott farmerben, sötét színű bőrdzsekiben, alatta egy fehér trikóban, bakanccsal. Ez a megjelenés sok millió nő szívét rabolta el, de nemcsak az ötvenes években, mind a mai napig nagyon szexi kinézetet biztosít a viselőjének.

Kifulladásig (1960)- Jean-Paul Belmondo Ez a film a többi francia újhullámos alkotással együtt nemcsak a filmtörténetben mutatott újat. A Belmondo által megszemélyesített figura az öltözködés terén megalkotta a hanyag elegancia stílusirányzatát. Ezt az irányzatot gamine-stílusnak nevezték el, ami a pajkos és csintalan utcagyerek szóra utal franciául.A stílus követői főként egyszerű ruhadarabokat hordtak, de nemcsak a férfiak, hanem a nők is. A hölgyeknél a fiúsra vágatott frizura, a tengerész csíkos ruhák és a lapos talpú cipők domináltak, és még mai is vannak követői. A bájos, francia színésznőt, Audrey Tatout például ide sorolják.

Álom luxuskivitelben (1961)- Audrey Hepburn A felsorolásból természetesen nem maradhat ki az örök eleganciát megteremtő színésznő, Audrey Hepburn sem. Ő volt az a színésznő, aki először jelent meg abban a bizonyos kis fekete ruhában a filmvásznon, az Álom luxuskivitelben című filmben. A ruhát Hubert de Givency tervezte, aki hosszú éveken át dolgozott Hepburnnel.Azóta ez a ruha a női ruhatárak alapdarabjává vált, egy gyöngysorral, egy pár fekete kesztyűvel és egy magas sarkúval ma is klasszikus eleganciát kölcsönöz minden nőnek, aki ezt az összeállítást választja egy-egy különleges alkalomra.

Annie Hall (1977)- Diane Keaton Az ötvenes- hatvanas években elindított lázadás a hetvenes években teljesedett ki. Diane Keaton újra divatba hozta azt a stílust, amit a húszas évek elején Greta Garbo és mások elterjesztettek. Vagyis a nők nemcsak a szoknyában, hanem férfi ruhadarabokban is lehetnek divatosak és szexisek. Ő volt az a színésznő, aki bőszárú nadrágban, fehér ingben, mellényben és nyakkendőben jelent meg a filmvásznon, kiegészítve ezt egy bohókás kalappal.A stílust Ralph Lauren fejlesztette tovább, ami a mai napig jelen van a divat világában. Ma is szívesen jelennek meg még a sztárok is egy-egy nyakkendőben vagy mellényben, gondoljunk csak Avril Lavigne-ra, aki a nyakkendő viseletével egész lavinát indított el a tinédzser lányok körében a kétezres évek elején. Ezen összeállításunkban megismerkedhettetek a hatvanas és hetvenes évek meghatározó filmes pillanataival. Figyeljétek a rovatot, mert nemsokára napjaink kiemelkedő filmjeit mutatjuk be Nektek.

Ismeritek az összegyűjtött filmeket és stílusirányzatokat?

Címkék: , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés