Divatot teremtő filmes pillanatok I.

Amióta létezik a film, azóta léteznek filmsztárok is, a nézők pedig, főként a nők, nagyon szeretnének hasonlítani rájuk. A színészeket mindig az aktuális trendeknek megfelelően öltöztetik, de az is előfordult már, hogy egy film befolyásolni tudta a divatot. Most bemutatjuk nektek azokat a meghatározó filmes pillanatokat, amik divatot teremtettek és a mai napig is érezhető a hatásuk. Kezdjük a filmtörténet elején!

A divatra mindig is hatással volt az, hogy az adott korban miben jelennek meg a színészek a vásznon. Már a filmtörténet korai éveiben is figyelemmel kísérték a mozirajongók, hogy a kedvenceik milyen ruhákat viselnek. Jó példa erre az, hogy a harmincas években voltak olyan magazinok, amik közzétették egy-egy híres filmben viselt ruha szabásmintáját, hogy aki akarja, és még varrni is tud, el tudja otthon készíteni magának. Itt van a bikini esete is: az ötvenes években még tiltották ezt a botrányos ruhadarabot, aztán egyik filmjében Brigitte Bardot ebben jelent meg, és onnantól kezdte már nem lehetett tiltani. Most nézzük, milyen filmekről is van szó pontosan!

Gösta Berling (1924)- Greta Garbo

Ezzel a filmjével robbant be a köztudatba a svéd származású színésznő. Filmjeiben mindig a famme fatale nőtípust személyesítette meg, akinek ruhatárából nem hiányozhatott az akkor még nőknek szokatlan viselet, az öltöny, a feltűnő kalapok és a magas nyakú pulóver, amit a színésznőről neveztek el garbónak.A húszas évek elején terjedt el a hullámos, félhosszú haj viselete is. Férfias ruháival a megközelíthetetlen nő megtestesítője volt Greta, ugyanakkor tömény erotikát sugárzott, nem csoda, ha minden nő a korban rá akart hasonlítani, és még ma is érezhető a hatása, hiszen elég, ha csak a hullámos hajakra vagy a garbóra gondolunk.

Casablanca (1942)- Humphrey Bogart

Nem csak a nők teremthetnek divatot, itt van mindjárt a negyvenes évek egyik legvonzóbb férfiszínésze, aki a ballonkabát viseletét honosította meg. Habár már a fronton is hordtak ilyen vízhatlan kabátokat az első világháborúban a katonák, Bogart volt az, aki kötelező darabbá tette ezt a ruhadarabot.A Casablanca című filmben jelent meg benne először, de azóta is nagy népszerűségnek örvend a mai napig. Ez a kabátfajta nem sokat változott az évtizedek folyamán, habár ma már nemcsak bézs és fekete színekben, hanem a szivárvány minden árnyalatában megtalálható, és a nők is bátran viselhetik.

Hétévi vágyakozás (1955)- Marilyn Monroe

A szőke színésznő ezzel a filmjével vált igazán híressé azzal, hogy egyik pillanatban fellebbent a ruhája. Ebben a jelenetben egy fehér, görög tógák ihlette ruhát viselt tűsarkú szandállal, amit a kor híres jelmeztervezője, William Travilla tervezett Marilynnek.Azóta a jellegzetes szabásminta sok alkalmi ruhát ihletett  már meg, és azt hiszem, még fog is.Összeállításunk első részéből kiderült, hogy már a filmtörténet kezdetén voltak olyan filmes pillanatok, amelyek örökre bevésték magukat a divat világába is. Figyeljétek a rovatunkat, mert nemsokára újabb híres filmes pillanatokkal jelentkezünk, amik meghatározóak a divat tekintetében. Nektek tetszettek a bemutatott példák?

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés