Divattörténeti titkos akták – 1. rész

Reggelente órákig készülődsz a tükör előtt, és addig nem indulsz el, amíg az utolsó hajszálad is tökéletesen nem áll? Előre kitalálod, hogy mit veszel fel másnapra, és ha az időjárás közbeszól, kitör a botrány? Mindez semmi ahhoz képest, amit a divat történelme során a legőrültebb trendrajongók elkövettek! Túlzások és hóbortok, fanatizmus és esztelenség, eljött a ti időtök!

Az idők kezdeten, az őskorban még egészen más volt a szépségideál, mint napjainkban. Telt idomokról álmodozott minden előember. Ebben még nincs semmi meglepő, a dolog miértje viszont annál érdekesebb. A jég hátán is megélő homo sapiens azért voksolt az elhízott nőkre, mert akkoriban, mikor nehéz volt élelmet szerezni, a soványság egyet jelentett a betegeskedéssel. A kövérséget igen nehéz volt elérni, akinek azonban sikerült, azt a termékenység istennőjeként tisztelték. Bennszülötteknél ez a nézet ma is áll, és a modern civilizáció hölgytagjaira nézve a ,,De  jó húsban vagy!” mondat kifejezetten dicséretnek számít. Csak tisztában kell lenni ennek hátterével.

Ha az időutazás lehetséges volna, és a semmiből előttünk teremne egy ókori mezopotámiai férfi, valószínűleg azt hinnénk, hogy épp a Kék Osztriga bár felé tart. Annak idején ugyanis az erősebbik nem tagjai egyszerre voltak rendkívül férfiasak és hihetetlenül nőiesek. Dús szőrzet borította őket tetőtől talpig, ezt azonban nem valami tökös kiegészítővel párosították. Csillogó-villogó csecsebecsékkel, karácsonyfa módjára díszítették fel magukat alkalomtól függetlenül. Mivel itt nem volt divat a szőrtelenítés, nőt és férfit szinte csak a szakáll különböztette meg egymástól. Mezopotámiában így volt egységes a nemzet.

Az ókori egyiptomiakkal már jóval több téren egyezik a szépségről alkotott elképzelésünk. Ideáljuk, akárcsak korunkban, a szőrtelen, kisminkelt, vékony nő volt. És a férfi is. Mindezen tényező közül a smink játszotta a főszerepet esztétikával kapcsolatos gondolkodásukban. Ez olyannyira létszükséglet volt a számukra, hogy i.e. 1150 környékén, amikor átmenetileg elfogyott a szemfesték, a munkások sztrájkba léptek, sőt majdhogynem lázadás tört ki emiatt. Az egyiptomiak nagy sminkmesterek voltak, akik a dolgos hétköznapokon is sokat adtak a hibátlan megjelenésre.

Krétán sem voltak híján a furcsaságoknak ekkortájt. Az ókori szigeten a topless volt a nyerő! Fedetlen női keblek közt telt a matriarchális társadalom élete, ahol a férfiak, ha akarták, ha nem, úton-útfélen a gyengébbik nem félmeztelen tagjaiba botlottak. Természetesen ez az állapot nem volt állandó, de tény, ami tény, az akkori hölgytársaink igen komolyan vették az egyenjogúság elvét. Mindezt a férfiakéhoz hasonló ,,öltözet” vagy még inkább ,,alulöltözet” mellett például ökölvívásban fejezték ki.
 

Az ókori Görögország a modern civilizáció bölcsője – ezt mindenki tudja. Azt azonban már valószínűleg csak igen kevesen, hogy a világ első manökenjeit itt fedezték fel. Ezek a modellek még a mai salátán élő társaiknál is sokkal gazdaságosabbak voltak, hiszen nem élő személyek, hanem faragott bábu formájában léteztek. Az ásatások során előkerült úgynevezett ,,tanagra” szobrok a tudomány egyik álláspontja szerint, bizonyos szabásvonalak bemutatására szolgáltak. Apró termetük miatt szerencsehozóz kabalaként is funkcionáltak, jellegzetes pózolásuk miatt mégis erős a gyanú, hogy volt némi közük a divathoz.

Körutazásunk utolsó állomása Róma. Amíg ma az utcán sétálva igencsak meglepődnénk, ha nadrágviseletünk miatt valaki ,,lebarbározna” minket, addig ez Itália földjén az ókorban még teljesen megszokott, sőt természetes volt. Mivel a nagy hódítók hadjárataik során, ellenségeik által ismerkedtek meg a kétszárú ruhadarabbal, elitélendő öltözetnek tartották, sőt egy időben még ki is tiltották a birodalom területéről. Uralkodók és alattvalók, nők és férfiak, idősek és fiatalok, mind-mind tógát hordtak. A rómaiak tehát nem gatyáztak!

Ha felkeltette érdeklődésed a divattörténet titkos akták felkutatása, tarts velünk legközelebb is, amikor a középkori divathóbortok eddig rejtett iratai között fogunk lapozgatni!

 

 

Oláh Dóri

 

 

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés