Egészséges haj – szokás kérdése!

Töredezik, szálkásodik, száraz, élettelen, zsíros, korpás… A legszívesebben csakis és kizárólag sapkában mennél ki az utcára?

Tudunk jobb megoldást: alakíts ki egészséges hajápolási szokásokat, és élvezd, hogy elismerő tekintetek  kereszttüzében fürödhetsz te is és a frizurád is!

Ne mosd többet a kelleténél

A gyakori hajmosás száríthatja a hajat, és ennek következtében az könnyen kezelhetetlenné, fénytelenné válhat. Bár változó, hogy kinek milyen sűrűn szorul mosásra a haja, általánosságban elmondható, hogy a göndör tincsekkel vagy száraz fejbőrrel rendelkezőknek ritkábban ajánlott.

Kevesebb sampont használj

A reklámokban jó nagy marékkal öntik a hölgyek a sampont a hajkoronájukra. Mi látjuk, és eszerint cselekszünk otthon. Ez azonban többnyire a gyártóknak és a forgalmazóknak kedvez, nekünk nem, hiszen száríthatja a hajat a túladagolt sampon. Hogy ezt elkerüld, szokj rá, hogy csupán 10 forintos nagyságú samponmennyiséget öntesz a tenyeredbe, és azt masszírozó mozdulatokkal oszlatod el a fejbőrön.

Kerüld el a tápanyaghiányt

A vitaminokban és ásványi anyagokban szegény étrend a hajat is megviseli, élettelenné válik tőle. Az egészséges táplálkozás mellett ügyelj rá, hogy a hajápoló termékeid tartalmazzanak antioxidáns hatású A- és C-vitamint, valamint a környezeti roncsoló faktorok, mint a légszennyezés és az UV-sugárzás ellen védő E-vitamint. A gyógynövényekkel és illóolajokkal dúsított produktumok élénkítik a fejbőr vérkeringését és szabályozzák a faggyútermelését, és ennek köszönhetően a haj ragyogóbbá, dúsabb kinézetűvé válik.

 

Óvatosan a festékkel

A minőségen aluli színezők és festékek elveszik a haj fényét, valamint töredezetté teszik azt. Kerüld az ammóniát tartalmazó termékeket és ezenkívül arra is figyelj oda, hogy minimális PPD (p-phenylenediane) legyen bennük.  Ha pedig még biztosabbra szeretnél menni, akkor kényeztesd tincseidet hajmaszkkal, hogy valóban egészségesen fénylők, rugalmasak legyenek.

Védd a naptól

A nap sugarai a hajat is károsítják. Az UV sugarak roncsolják a hajszálakat felépítő keratint, melanin oxidációt okoznak, fakítják a színét. Habár már kaphatók UV-szűrővel ellátott hajápolási termékek, erős UV-sugárzás esetén jobb, ha valamilyen fejfedővel véded a tincseidet. Vigyázat: télen, felhős égbolt esetén is lehet magas az UV-sugárzás, mértékéről az időjárás jelentésekből, meteorológiai honlapokról tájékozódhatsz.

Hajkefe a zsírosodás ellen

Különösen a hosszú hajúak tapasztalják, hogy a hajtő hamarabb zsírosodik, mint a hajvégek. Nagyanyáink idejében még nem voltak hiperszuper hajápolási termékek, ők a hajkefét vetették be a jelenség ellen: este lefekvés előtt fésülték át vele hajkoronájukat, aminek a következtében a töveknél felgyülemlett zsír az egész hajon eloszlott, és védőréteget képzett a szálakon, meggátolva azok száradását, töredezését.

Milyen a fejbőröd?

A fejbőr típusa általában egyezik a hajéval: ha száraz, a haj is az, ha zsíros, akkor valószínűleg a hajkorona is könnyebben zsírosodik. Samponválasztáskor mindenképpen vedd figyelembe a fejbőröd típusát is, balzsamot pedig olyat válassz, ami a hajvégekhez illik: egyenes, göndör, egészséges, elvékonyodott, festett stb. A balzsam ne érintkezzen a fejbőrrel, attól néhány centire kezdd el felvinni és a hajvégek felé haladva oszlasd el. Így jó eséllyel elkerülheted, hogy öblítéskor a balzsam anyagai a fejbőrön ragadjanak, és irritációt okozzanak, ne adj isten gombásodáshoz vezessenek.

 

Alkalmazz mini masszázst

A legtöbben nem tisztítjuk meg eléggé a fejbőrt, a hajtövek még kapnak a samponból, de a bőr már nem. A faggyú, a levegőből és a hajformázó termékekből származó szennyező anyagok így ottmaradnak a fejbőrön, és csak gyűlnek, gyűlnek. A következmény: fokozott zsírosodás, korpa, viszketés. A megoldás: hajmosáskor masszírozó mozdulatokkal a fejbőrt is tisztítsd meg samponnal, majd alaposan öblítsd le.

Ne stresszelj

Egészségünk és szépségünk egyik legnagyobb mumusa a stressz. Lehet, hogy ezért hullik a hajad? Valószínű, főleg ha nagy nyomás van rajtad (természetesen minden más okot is ki kell zárni). Lassíts, lazíts, jógázz, meditálj – hajad és az egész szervezeted meg fogja hálálni.

Méregtelenítsd a tincseidet

Amennyiben sok hajformázó terméket használsz – lakk, hab, zselé – akkor azok előbb-utóbb be fogják vonni a hajszálakat, és ennek a rétegnek köszönhetően a haj elveszti a fényét, élettelennek fog tűnni.

Amikor csak lehet, mellőzd a hajformázó termékeket, és az általános samponról válts mélytisztítóra, ami segít eltávolítani ezeket a lerakódásokat, de tartsd szem előtt, hogy ezek a samponok a természetes zsírréteget is eltávolítják, így csínján kell velük bánni.

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés