Emlékezetes filmes sminkek I.

Mindig elcsodálkozom azon, hogyan képesek a filmekben olyan sminkeket készíteni a maszkmesterek, amiket mi halandók észre sem veszünk. Pedig nagyon fontos szerepet töltenek be. Ezért most elérkezett az ideje annak, hogy kicsit jobban megismerkedjetek a filmes sminktrendekkel, amiket nem akárkik készítenek a leghíresebb filmcsillagoknak!

Nem meglepő, hogy ma már a maszkmesterek kategóriájában is kiosztják az Oscar-díjat, hiszen egy-egy jól sikerült sminknek köszönhető akár egy film sikere is. A különböző maszkok legalább annyira főszereplői a filmvilágnak, mint maguk a színészek, hiszen egy látványos smink megmaradhat az emberekben, emlékezetessé teheti az adott mozit.

Képzeljétek el, meglepő módon, már az 1920-as évektől kezdve az aktuális sminktrendeket nem a női lapok, hanem a filmipar határozta meg. Akkoriban, a fekete-fehér némafilmek idejében az alkotásokban a színészi játék, ezen belül is a különböző arckifejezések és gesztusok voltak a meghatározóak, ezért fontos szerepet töltöttek be a tökéletesen kivitelezett maszkok.

Az első maszkmesterként tartják számon George Westmore-t, aki 1917-ben hozta létre, a világon először, a Metro Pictures stúdió haj- és sminkrészlegét. Addig ugyanis minden sztárnak magának kellett elkészítenie saját kozmetikumaival az arcát. George fiainak köszönhetően terjedt el a maszkmesterség Hollywoodban, majd az egész világon a harmincas és negyvenes években.A negyvenes évekre már elfogadott szakmának számított ez a mesterség, sőt a színésznők általános ismertetőjegyévé vált egy-egy jól kivitelezett smink. A nagy változás, vagyis amikor már mindenkinek elérhetővé váltak a professzionális filmes termékek, a Max Factornak köszönhető. A sminkmester kezdte először árulni a filmekben is használt szempillaspirálokat és stiftes alapozókat, amelyek hamar kedveltté váltak a nők körében.Az ötvenes, hatvanas években nők ezrei akartak hasonlítani Marilyn Monroe-ra, vagy szerettek volna olyan sminkben megjelenni, mint amilyet Elizabeth Taylor viselt a Kleopátra című filmben. Korszakalkotónak számított ugyanekkor Audrey Hepburn precízen megrajzolt szemöldöke is.

Mostani összeállításunkban tehát bemutattuk Nektek a maszkmester mesterség kialakulását, kezdeti sikereit. Figyeljétek a rovatot, mert nemsokára újabb összeállítással jelentkezünk, amikor megtudhatjátok, milyen változásokat okozott a színesfilm megjelenése a sminkek területén.

Címkék: , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés