Fekete Kriszta

öltözéktervező

website: www.feketekriszta.hu
e-mail: contact@feketekriszta.hu
telefon: 00 36/30/354-2095
1072 Budapest, Dob u. 4. 2/15a

Kezdetek:


"Az Ikrek jegyében születtem, ami nagy, de csapongó fantáziával jár, melyet azonban Bak aszcendensem megzaboláz és munkámban megszállott maximalistává, tesz. A Kulich Gyula Ruhaipari Technikum kijelölte utamat és jó iskola volt, hogy megtanulhassam a ruhakészítés fortélyait. Ez az alapja annak, hogy terveimet kompromisszumok nélkül valósíthatom meg. Ez elengedhetetlen egy olyan tervezőnek, aki folyton keresi a megvalósítható formavilág határait. Egy pályázat révén kerültem a Rose Mari Divatiskolába, ami elindított a design világába."
"Az iskolák elvégzése után igyekeztem minél több területen kipróbálni magam és mindenhonnan tanulni valamit."Fontosabb munkák:


"Egyik meghatározó korszakom a színház világához kapcsolódik. Itt az öltözék, mint kifejezésmód kap szerepet. Kivitelezőként beleláthattam a készítési folyamatokba, nyomon követhettem, hogyan születnek ezek a csodák. Itt elleshettem a történelmi szabásokat, találkoztam a különféle anyagtársításokkal. A legkiválóbb jelmeztervezőkkel dolgozhattam, köztük - a világszínvonalú - Rátkai Erzsivel, akitől mind szakmailag, mind hozzáállásban rengeteget tanultam. A színházi évek sokat segítettek saját stílusom kialakulásában is. A Madach színház kivitelezőjeként, dolgoztam: Stendhal: Vörös és fekete, Shakespeare: Ahogy tetszik, Molnár-Kocsák: Vörös malom Anouilh: Beckett, Sorkin: Becsületbeli ügy, Ray Cooney: Páratlan páros, Müller-Tolcsvay: Isten pénze ...stb darabjában. És a Szegedi Szabadtéri Játékokon előadott Szörényi-Bródy: Kiátkozott című darabban is. Továbbá a Visegrádi, Hollókői, Nagyvázsonyi Palotajátékokon. A Békéscsabai Jókai Színház Usztics: Rózsák, szerelmek című musicaljének jelmeztervezője voltam. Jelmezkészítő műhelyben magam is készítettem kosztümöket, fejdíszeket és gyermekdarabokhoz jelmezeket is. Az optikai trükkökről és a színek hatalmáról reklámfilmek, videoklippek, magazinok stylistjaként szerezhettem tapasztalatot. Reklámfilmek stylistjaként, Antal Nimród rendezővel dolgoztam, OTP Bank, Coca-Cola, Sprite, Amstel, Holsten, Karaván Kávé, Always tampon, Pannon GSM stb... reklámfilmekben és kampányokban. A Nox együttes Örömvölgy című turnéjának jelmezeit és a Nem lesz több tánc című videoklippjének öltözékeit terveztem és kiviteleztem -, illetve az Időn túl című lemez- Hiszed-e még c videoklipben az énekesnő, Szilvi ruháit. Lehetőségem volt hazai és külföldi filmes produkciókban világsztárok mellett öltöztetőként dolgozni. Tőlük elsősorban pszichológiai leckét kaptam fegyelmezettségről és odaadásról. Többek között dolgozhattam: Az Amerikai Rapszódiában (An American Rhapsody, 1999.) Nastassja Kinskivel Scarlett Johanssonnal, Tony Goldwynnal, Kevin Connor: A kezdet-Marokko (In The Beginning, 2000.) című filmjében Martin Landauval, Bill Campbellel, Art Malikkal, Eddie Cibriannal, Alan Batesel, Christopher Leevel, személyes öltöztetője voltam, Geraldine Chaplinnek és Jacqueline Bissetnek. Giles Foster: Koldus és királyfi-jában (The Prince and the Pauper, 2001) személyes öltöztetője voltam Aidan Quinnek, Jonathan Hyde-nak. Andrei Konchalovsky: Oroszlán télen-jében (The Lion in Winter, 2003.) személyes öltöztetője voltam Glenn Close-nak, Patrick Stewartnak és Jonathan Rhys Meyersnek. Dolgoztam a Dinotópia mini-sorozatban (2004) és Steven Spielberg München (Munich, 2005) című filmjében - főszereplő Erick Bana és Daniel Craig .
Foglalkoztam textilminta-tervezéssel az Eszes Textil számára.
A Kopenhagen Fur, Európa legnagyobb nercszőrme-minősítő szervezetének felkérésére szőrmedíszítő technikákat dolgoztam ki /Kollekció menüpont18/."

 

Kiállítások, események:


"Saját kollekciómmal rendszeresen részt veszek kiállításokon, divatbemutatókon és egyéb rendezvényeken. Kiállítóként 2007.VAMDesign-LUXUSBRAND, 2006. Milánó-MIFUR Nemzetközi Szőrmevásár, 2005 STYL-KABO Nemzetközi Divatkiállítás, MODATEX, FISE, TEXTIVÁLOK,2004. Kézműves remekek- Magyar Iparművészeti Múzeum stb..."
Divatbemutatók:

"Primatériák, Divatnapok, Textivál-alternatív divatshow, Air France divatbemutató, Pesti Est, Toronto Intercontinental, Divatolimpia (1.helyezés), Budapest Fashion Week és egyéb rendezvényeken, alternatív hajshow-kon, különféle rendezvényeken.
Ruháimmal rendszeresen megjelenek és dolgozom számtalan egyéb rendezvényen: tv- műsorok és hotelek programjában pld.: 2008 "A víz éjszakája" first class party Bp. Royal Hotel (Roberto Coin- ékszer, Ulysse Nardin, Girard Perragaux- óra bemutató és kiállítás (kollekcióim megtekinthetők a Kollekció és Multimédia menüpontban.)."


Hitvallás, stílus:


A tervezés grafikai oldala kevésbé foglalkoztat. A tervek megszületése után azonnal a megvalósítás folyamata érdekel. A szabás minden ruha alapja, így nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a folyamatban részt vegyek. Különleges haute couture öltözékeimet, ha tehetem, magam készítem. Ruháim "életre keltése" sok időt igényel. Minden darabnak egyénisége van. Terveimben tudatosan jelenítem meg a színházi ruhákra jellemző részletgazdagságot. Fontosnak tartom, hogy a ruha mint tárgy is szép és izgalmas legyen és magában hordozza az igényességet. Szeretem, ha a ruhának lelke van, de természetesen nem dolga uralni viselőjét. Kedvelem az emberközeli, kézi, díszítő technikákat (fonás, hímzés,stb.). Ha van lehetőségem, nemes anyagokkal dolgozom (selyem, bőr, szőrme,stb.), hiszen ezek karakterüknél fogva segítik a különleges, izgalmas felületek létrejöttét. Ruháimat mindig testre és egyéniségre készítem. Mindig szem előtt tartom viselőjük adottságait. Öltözékünk tükör rólunk. Az öltözködés nem csak szükségszerű, de lehetőséget ad az önkifejezésre, a kommunikáció része.Hiszem, hogy egyaránt fel kell vállalni a mindenkiben lakozó szépséget és a korrigálandó adottságokat is. Ezért a ruha elsődleges feladata, hogy a lehető legelőnyösebb képet nyújtsa viselőjéről. Ruháimmal mindig keresem a vállalható határokat, de sosem a harmónia rovására. A divat mindenáron való követése nem szükséges, csupán irányt mutat az aktualitásokról. Mindenkinek jó ismerni saját adottságait, így könnyebb a neki előnyös szín- és formairányzatokat segítségül hívni az aktuális divatból. Egy önmagával egységben levő, saját stílusát megtaláló személy sokkal harmonikusabb és mutatósabb képet nyújt, mint egy, a divatot bármi áron követő, de önmagát nem ismerő személy. Munkám az, hogy ehhez segítséget nyújtsak."

Kapcsolódó képgalériák:

Fekete Kriszta

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés