Felháborító fotók a Vogue-ban!

A decemberi Vogue francia kiadásában Cadeaux címmel jelent meg egy fotósorozat, melyben 6 éves kislányok pózolnak felnőtt nőként.

Persze bele lehetne magyarázni, hogy a koncepció nem a gyerekpornó kategóriáit súrolja, hanem csak olyan kislányokat mutat, akik játékból magukra húzták anyu legdrágább ruháit, ékszereit és cipőit, de nem így van.

A tigrisbőrön heverő, erősen sminkelt, szexuálisan kihívó pózokba fektetett-ültetett kislányoknál ez közel sem játék, és nem is divat, hanem a megdöbbentés és talán még inkább a megbotránkoztatás eszközei.


Roitfeldnek nem ez volt az első közbotrányt keltő sorozata, hisz korábban már megjelent a magazinban a "Plasztikus erotika", illetve "A kövér modell eszik" képsorozat is, melyeken bepólyált arcú modellt, illetve magába mértéktelenül ételt tömő nőt láthattak a divat rajongói. De hiszem, hogy Roitfeld nem csak azért készítette el ezeket a sorozatokat, mert valami megbotránkoztatóan újat akart alkotni. Könnyen el tudom képzelni, hogy a sorozatok hátterében egy másfajta figyelemfelkeltési szándék szerepelt. Ha Roitfeld arra akart figyelmeztetni, hogy a divat nem csak szépség és csillogás, hanem fájdalom és önfeláldozás, akkor mind a három sorozat telibe talált.

A divatért, a tömegek által szépnek kikiáltott külsőért és megjelenésért nagyon sok nő szenved, adja fel valós énjét. Vannak, akik kés alá fekszenek, mert nem hiszik el, hogy elég szépek, vannak, akik étkezési rendellenességbe hajszolják magukat, hogy megfeleljenek a divattervezők elvárásainak, akik sokszor ruhafogasokra tervezik ruháikat.

 

Nem feledkezhetünk meg a gyerekekről sem, akiket már 2-3 évesen a szüleik szépségversenyekre, modellkedésre kényszerítenek a hírnév, anyagi jólét reményében, egyszerűen csak azért, hogy gyermekükkel Barbie babaként játszva kiélhessék minden álmukat, amit ők maguk nem tudtak megvalósítani.

 

Roitfeld mind a három szóban forgó sorozata nagy botrányt kavart, de kérdéses, a szerkesztőnő tényleg görbe tükröt akart-e állítani a magazin olvasói és a szakma elé. Mindenesetre ijesztő, hogy látszólag nem vesszük észre, rossz úton haladunk. A csillogásért és az irigyelt szépségért a színfalak mögött a modellek, a mindennapi nők és férfiak is óriási árat fizetnek. Ma pedig már ott tartunk, hogy nem csak magunkat áldozzuk fel ennek az oltárán, hanem gyermekeinket is.

 

Hisz a sorozatban szereplő 6 éves gyerekek teljesen profi modellek. Az arcukon egyetlen vonás, pillantás, csibészes mosoly sem árulja el életkorukat vagy a gyermeket a gyermeki testben. Ijesztő módon úgy pózolnak, mint a náluk 10-15 évvel idősebbek. Vajon az ő szüleik érzik, hogy ezzel saját gyermekeiket fosztják meg az ártatlanság korszakától?

Túl hamar felnőni ma már nem vágyálom, hanem szinte követelmény. Baj csak akkor van, mikor ugyanezek a mini testbe zárt modellek 16-18 évesen már teljesen kiégve és kiélve nem tudják majd, hogy mit kezdjenek magukkal. Persze ez is csak egy sötét utópia. Nem feltétlenül vár mindenkire a legrosszabb végzet, de sajnos számtalan példát láttunk már arra, hogy milyen könnyű ebben a csillogó világban teljesen elveszni és letérni a sárgaköves útról.

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés