Férfias játékok

2013. január 14-én Milánót talpig harci öltözetbe bújt alakok lepték el. Ők voltak a divat élvonalának katonái, akik a kifutó harcmezején gázálarcban, automata fegyverekkel masíroztak végig. A csatatér tábornoka a német tervező, Philipp Plein, a rangidős tiszt Terry Richardson, fotográfus volt. De ki volt az ellenség? És mi volt a háború célja? Talán a lejárt trendek földjének leigázása és a military vonal egyeduralmának megszerzése? Talán igen, talán nem.

 

 

   

 

   

 

A meglehetősen figyelemfelkeltőre és hatásvadászra sikerült Plein-féle show képei első látásra sokkolóan hathattak. A mit sem sejtő pacifista, viráglelkű nézőközönség bizonyára rémült érthetetlenséggel fogadhatta a háttérben tanyázó harci gépet, a „fegyvernek látszó tárgyakkal” mutatkozó férfiakat és a vészjósló gázmaszkokat. Az olyan, bemutató végén megjelenő testre festett feliratok, mint az „Only Kill for Love!” és a „Life is a Game and it’s no Fair” pedig akár még botrányt is kelthettek volna. De nem tették.

 

   

 

   

 

A katonák csak modellek, a maszkok divatos szegecsekkel díszített kiegészítők, a fegyverek csak játékszerek voltak, pont úgy, ahogy az egész military show is csak az volt. Egy parádés, férfias játék. Mint ahogy egy kisfiú vagánykodik kedvenc csúzlijával, úgy használta a tervező is kis katonáit. Ez esetben a bemutatót inkább tarthatjuk ártalmatlan „keménykedésnek”, mint háborút propagáló, durva, ellenséges hangulatú, lázító eseménynek.

 

   

 

   

 

Philipp Pleintől egyébként sem szokatlan a média figyelmének hajhászása. Amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte mi a sikeres divatkampány titka, ő a recept összetevőiként transzszexuális modellek alkalmazását, valamint a botrányhősnő Lindsay Lohan és a „Gossip Girl” óta különösen népszerű Ed Westwicket, mint figyelemvonzó kampányarcokat említette.

 

   

 

   

 

Ami az öltözeteket illeti, ha lefejtjük róluk a díszítő funkciót betöltő militáns sallangot, egészen értékelhető, férfias darabokat láthatunk. A fekete bakancsok, szövetkabátok, bőrdzsekik, szegecselt cipők, zakók, bőrtáskák és kendők a hétköznapi utcai divat elengedhetetlen kellékeiként tűnnek fel, a nadrágok a túlkoptatott világos farmerek kivételével pedig szintén közelebb állnak a skála pozitív végéhez.

 

   

 

   

 

Azt, hogy a 2013-as őszi/téli szezonra szánt show katonai kerete mennyire volt túlzó, esetleg ízléstelen, és hogy a fejre húzható kötött maszkban, valamint a gázálarcos macikellékben mennyire láttok potenciált, azt döntsétek el Ti! Addig is szeretkezzetek, öltözködjetek és ne háborúzzatok!

 

 

 

 

Valaska Rita

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Virágzó férfidivat »

Szemet vetettem a Főnökre! »

Fendi vagy nem Fendi? Ez itt a kérdés! »

Uraim és uraim »

A Napisten Armanira ragyog »

 

 

 

 

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés