Folklore Fashion

A népművészet a világ kultúrtörténeti fejlődésétől kezdve szerves részét képezte a divatnak. A ruházkodás kezdetekkor ugyan leginkább a praktikum és az identitás kifejezésének eszköze volt, azonban az idő múlásával funkciója kiszélesedett. A 21. századra a trendteremtő márkák designerei előszeretettel használják fel a népi divat elemeit, vegyítve a 19-20. század stílustermékeivel.

 

 

 

A folklór általában mind a nagy márkák, mind pedig a kisebb, egyedibb hangvételű kollekciók elemeként is jelen van, illetve speciális irányzatként – mint az etno – tér vissza a köztudatba. A stílusra jellemző díszítettség, a természet közeli anyagok használata és a színek vibrálása erős és feltűnő megjelenést kölcsönöz a szellemében születő kreációknak.

 

   

 

A 2013-as, tavaszi/nyári szezonra a neves házak közül a Dolce&Gabbana készült a legkimagaslóbb etno ihletésű kreációkkal. A rendkívül színes és hangulatos kollekció ötvözi a virág mintákat, a népi motívumokat, a méretes és extravagáns kiegészítőket és a rátétekkel való szabad játékot.

 

 

 

 

 

   

 

A “kis házak“ közül Oroszország tervezői között érdemes keresni, ha a divat és a népi kultúra egységéből születő darabokra vagyunk kíváncsiak. A leginkább kiemelkedőnek Ulyana Sergeenko, Alexander Terekhov és Vika Gazinskaya ruhái tekinthetőek, melyek hűen ötvözik a kortárs orosz és nemzetközi divatfelfogást a “narodnijjal”, azaz a népivel.

 

   

 

 

 

   

 

 

 

Az igazi egzotikus etnoért néhány kontinensel távolabbra kell tekintenünk. Az afrikai design – kevéssé ismert – remekei olyan szín- és anyagvilággal dolgoznak, mely méltán hathat inspirálóan a Föld bármely pontján.

 

 

   

 

   

 

Az etno ihletésű darabok a divat olyan szegmensét képviselik, melyek bármely szezonban képesek megtölteni egy kifutót a régi és az új bohém keveredésével.

 

 

Szabó Lili 

 

Kapcsolódó cikkek:  

A hypererdő nimfái  »

Színek, minták, Olaszország »

A túlzás gyönyörködtet  »

Divathetek és Divatfővárosok – Milánó »

Art-in-Fusion és Maura az Art Marketen »

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés