Háromnapos divatkavalkád (x)

Milyen a hazai divat a tervezők szemével 2012-ben, és milyen lesz 2013-ban? Egy szóval lehetne válaszolni: sokszínű! Immáron 11. alkalommal kerül megrendezésre a Budapest Fashion Week. Az idén húsz tervező munkája lesz látható, közülük ketten a divat egyik fellegvárából, Londonból érkeznek a hazai legrégibb múltra visszatekintő fashion-show eseményre.

Ha végignézzük a Budapest Fashion Weeken megjelenő kollekciókat, megállapíthatjuk, hogy a hazai divat egész más képet mutat a műtermek mélyén, mint amivel az utcán találkozunk. Akik tesznek egy kirándulást Londonba, Párizsba vagy Milánóba, mind azzal a megállapítással térnek haza, hogy mi, magyarok, meglehetősen egyhangúan öltözünk, és ez az egyhangúság ugyanúgy jellemzi a színvilágot, mint a fazont és a stílust.

A Budapest Fashion Week egyszerre elegáns és extravagáns, újító és tradicionális, egyszóval benne van mindaz, amit az adott időszak kultúrája, társadalmi mozgása diktál. A tervezők érzékenyen reagálnak az őket körülvevő világra, amely különböző inspirációk formájában és hatására a ruhákban jelenik meg. Ilyenek például  - a gazdasági válságra reflektálva - az egyszerű és olcsó pamutanyag felhasználásával készült ruhák, amelyeket a nyomott minták tesznek eredetivé, vagy szintén korunk problémáira ad választ, a környezettudatosság jegyében, kizárólag Öko-tex alapanyagokból készült kollekció. De ugyanúgy találkozhatunk a természet ihlette ruhákkal: organikus minták, harsány, élénk színek idézik meg a trópusok színes növény és állatvilágát, vagy ennek szöges ellentéteként szigorú geometrikus szabásvolnalak jelennek meg a képzőművészet konstruktivista vonulatát idézve. Az eseményen egyaránt jelen vannak a pazar anyagokból megálmodott haute couture nagyestélyik,  mint ennek kvázi ellenpontjaként a fiatalos, bohém, pop-os kollekciók.

 

A Budapest Fashion Weekről túlzás nélkül állíthatjuk azt is, hogy egyúttal a legszínesebb divatpalettát tárja az érdeklődők elé. A kimért, decens utcai öltözékektől, a legmerészebb nagyestélyi és haute couture kollekciókig vezet az út. Közben olykor extravaganciát és extremitást,  a színek és formák különös játékával „operáló” kollekciókat láthat a nagyérdemű.

 


 

Idén két tervező is érkezik a divat fővárosából Londonból, hogy legújabb kollekcióját bemutassa a Budapesti közönségnek. A fiatal és tehetséges tervező, Rosie Benjamin munkáit a geometrikus szabásvonalak, tűzések, az egymáshoz illeszkedő geometrikus formák játéka teszi azonnal felismerhetővé. A tervező színvilágát a mély tónusok jellemzik: szürke, grafit, fekete, padlizsán és réz színek rendeződnek összhangba a képzőművészet konstruktivista vonulatát idézve. A közönség a háromnapos Budapest Fashon Week középső napján, azaz 20-án láthatja londoni divattervező kollekcióját.

 

   

 

  

 

11.Budapest Fashion Week: 2012 nov. 19-20, Bp. Deák tér, Akvárium

Jegyvásárlás a www.kuponmania.hu oldalon!

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés