Használt, de nem akármilyen: a vintage stílus

Legyen saját stílusod! 3.

Hatalmas tévedésben él, aki turkálóban vásárolt ruhadarabjait vintage-nek gondolja. Ja, persze. Ez körülbelül olyan nagy hülyeség, mintha valaki egy, az 50-es években használt piros fazékra azt mondaná, hogy antik műtárgy.
A vintage stílus követői tényleg használt ruhákat hordanak, de nem akármilyeneket. Itt minden holmi exkluzív darab, amely egykoron meghatározó szerepet játszott a divatban. Ráadásul az sem mindegy, hogy melyik korszakban. Sokan összekeverik a vintage és a retro fogalmát, egy kalap alá veszik azzal a címszóval, hogy régi és használt. Pedig a vintage kifejezés a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre és kiegészítőkre vonatkozik, míg a retro az 1975-től egészen a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.
Ugye most már kezded érteni, hogy mennyire nem mindennapi stílusról beszélünk?

 


kalap 20-as évek
lila bársonyruha 40-es évek
nyakék 30-as évek


selyemruha 50-es évek
mary-jane cipő 60-as évek
táska 60-as évek

A vintage kifejezést a nyolcvanas években kezdték használni, amikor a használtruha-üzletek divatba jöttek; az USA-ból érkezett Európába, sajnos nem mondhatom, hogy hozzánk, mert még most sem tudom eldönteni, hogy merhetek-e a vintage-ről úgy beszélni, mint egy itthon is ismert stílusról.
A sztárok hozták divatba, akik rettegtek attól, hogy ugyanúgy nézzenek ki, mint bárki más. Kellett valami, ami megkülönböztette a kinézetüket, ami különlegessé tette őket.

A vintage követői többek között: Kate Moss, Julia Roberts, az Olsen lányok, Winona Ryder, Liv Tyler, Lindsay Lohan, no és Milla Jovovich, aki az egyik fő képviselője ennek a divatnak. Ez nem jelenti azt, hogy mindig ebben a stílusban járnak, de sokszor alkalmazzák. Nem is kell messzire visszanyúlnunk. Alig egy hónapja, Penelopé Cruz egy eredeti vintage modellben vette át az Oscar díjat. A törtfehér ruha egy 60 éves Pierre Balmain darab volt, amelyet Penelopé néhány éve egy kirakatban látott meg, s elhatározta, hogy ez lesz az, amelyet visel majd, ha egyszer a jelöltek közé kerül . Szerencsét hozott neki... Ha kedvet kaptál ehhez az öltözködéshez, akkor ők mintául szolgálhatnak, aztán persze olyanná alakítod a megjelenésedet, amilyenné akarod. Nincsenek szigorú szabályok, szárnyalhatsz a képzeletedben, kitalálhatod a saját vintage kinézetedet.Penelopé Cruz
Winona Ryder


Olsen ikrek
Liv Tyler

De tudd, hogy ez feltűnő stílus, a megszokottól mindenképpen eltérő, különleges. Neked is ilyennek kell lenned, mert ha nem mozogsz otthonosan benne, hamis képet közvetítesz magadról, s így lehetetlen, hogy jól nézzél ki. A vintage játékos stílus, ez a legfőbb jellemzője. A különleges, régi darabokat lehet újakkal párosítani, akár fel is lehet újítani valamelyik részletüket, vagy izgalmas kiegészítőkkel összehozni. Ha ügyesen válogattad össze az egyes elemeket, akkor vicces, eredeti és egyedi összeállítást kapsz. A vintage nem csupán öltözködés, de életfelfogás, életstílus is, s ha nem érzel magadban kényszert arra, hogy mindez megnyilvánuljon, akkor felejtsd el az egészet.
napszemüveg 60-as évek táska 50-es évek
ékszeröv 30-as évek

Amikor elindulsz, hogy felkutass egy vintage ruhát, akkor beleveted magad a történelembe, s készen kell állnod arra, hogy magadon viseld annak egy darabját. Nagymamáid cipői és kiegészítői között fogsz bolyongani, s ha találsz valami jó állapotban lévő extra holmit, ne csodálkozz, ha drágább lesz, mint egy új. Értsd meg a vintage lényegét: egyedi, érdekes, amelynek a minősége és a kora az értéke. Ezen a szinten már nem azért veszel használt holmit, mert olcsóbb. Olyan darabokra bukkanhatsz, amelyek – akárcsak a régiségek – befektetésnek számítanak.
Mango Mango Mango

Igaz, nem valódi vintage, de megközelítheted ezt a stílust, ha mai üzletekben olyan hangulatú ruhákat választasz, amelyek emlékeztetnek ezekre a régi darabokra.

Vintage Üzletek:

Retrock

Bp. V. Ferenczy István u. 28. Az Astoriánál
Voodoobilly Store
Bp. V. Károly krt. 10. (az udvarban) /Itt Ticci ruhák is kaphatók/
Chee Chee Ruhaszalon /Itt Ticci ruhák is kaphatók/
Bp.VI. Zichy Jenő u. 34.
SunsetStar Budapest (Rock & Roll bolt)
Bp. Bezerédi u. 19.
Ómama Bizsuja
1055 Budapest, Szent István krt. 1.
Jajcica ilyen-olyan ruhák is!
1074 Budapest, Dohány u. 94.
Aranykéz Ötvösműhely és Ékszerüzlet (antik ékszerek)
1011 Bp. Mária tér 2.
Aquanauta
1054 Budapest, Zrínyi u. 12.
Eclectick
1056 Budapest, Irányi u. 20.
Iguana Retro Fashion
Budapest VIII. Krúdy Gy. U. 9.
Budapest IX. Tompa u. 1.
Ciánkáli
Győr, Lépcsőköz
Székesfehérvár, Kegl u. 12.

Kapcsolódó cikkek:

http://divat.hu/modell/kate_moss


Kapcsolódó cikkek:

Nagyon rövid »
Akarsz „boho” lenni?  »
Hírességek tervezték 2. rész »
Top 10 Nemzetközi topmodellek »
Nő az önbizalom »
Hírességek tervezték 1. rész »
Retro divatparádé és farsangi mulatság (videó) »
Retro farsang! »

Kapcsolódó képgalériák:

Vintage

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés