Hibrid vagy abszurd?!

Vincenzo Natali 1998-as "A kocka" című filmje után most először jelenik meg egy általa rendezett újabb thriller-sci-fi. A szereplők, bár nem igazán közismert személyek, mégis tehetségesek, a film története pedig egy igazán egyedi sztori. Kérdéses viszont, hogy mennyire lehet túllépni a sci-fi világát - mi az, ami még belefér, mi az, amitől tátva marad az ember szája (ez esetben nem pozitívumként).

Natali "Hibrid" című filmjét az új Frankenstein néven is lehetne emlegetni, hiszen ebben is egy új lényt teremtenek, kísérletezve a DNS-ekkel és génekkel.

A főszereplő Clive (Adrien Brody) és Elsa (Sarah Polley) nemcsak az életükben, hanem a munkában is egy párt alkotnak. Sztártudósokként olyan biológiai kérdésekkel foglalkoznak, mint az állatok keresztezése - viszont a többi tudóssal ellentétben ők el is jutottak odáig, hogy létrehoztak különböző hibrideket.

Talán kicsit szánalomra méltó, hogy ez a viszonylag fiatal pár úgy tekint ezekre a "szörnyekre" mint a gyerekeikre, holott ők egyetlen csemetével sem büszkélkedhetnek. Tipikus karrieristák, akik szinte csak a munkájuknak élnek, s mikor megtudják, hogy bezárják a labort, ahelyett, hogy lazítanának kicsit folytatják munkájukat (ami persze tilos lenne, ők azonban titokban csinálják).

Sok próbálkozás után mégis sikerül létrehozniuk egy különleges lényt, akit Drennek neveznek el. Dren egy olyan hibrid, aki gyors életciklusa révén hónapok alatt csecsemőből felnőtté válik - persze meglétéről senki sem tud, hiszen kezdetben a laborban rejtegetik, később viszont Elsa farmján rejtik el.

Dren, bár hasonlít egy emberi lényre, mégis vannak különbségek - intelligens, beszélni azonban mégsem tud, és komoly érzelmei is vannak.

És talán itt merül fel az a kérdés, hogy a film mennyire feszegeti a sci-fi határait, hiszen egy új lény megalkotását mozivászonra lehet vinni, de erotikus jeleneteket egy hibrid és ember között... ez talán már abszurd (és mondhatni gyomorforgató).

104 perc még nem egy kibírhatatlan idő, de mikor véget nem érő jelenetek követik egymást a film utolsó fél órájában, biztosan mindenki elgondolkozik rajta, hogy miért nem sikerült még senkinek se megölnie azt a lényt, ami nem ebbe a világba tartozik.

A két hősünk persze a történet végéig kitart egymás mellett, ez a film mégis inkább a fiatalok felelőtlenségéről szól, s hogy vannak bizonyos határok még a biológiában is, amit ha átlépünk, bizony súlyos következményekkel kell számolnunk.

Bár tanulságos a film, s mivel nem fut sok szálon, így pontosan követhető és egyértelmű, a vége viszont katarzis az amúgy is meglepő jelenetek után: szomorú vég, és egy eldönthetetlen, frusztráló képkockával zárul.

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés