Hollywood csillagai

Divatszakma és filmszakma kezdetektől fogva szinte elválaszthatatlan egymástól. Azonban míg divat létezik film nélkül, addig film nem létezik divat nélkül. A Victoria & Albert Museum ezúttal Hollywood 100 legikonikusabb kosztümjét gyűjtötte össze, melyek közül mi 10 kedvencet választottunk ki.

Amióta filmvilág a filmvilág, emberek milliói figyelik mit és hogyan viselnek a sztárok. Egy-egy színész vagy színésznő valódi divatikonnak, sőt olykor stílusikonnak számít, akire sokan szeretnének hasonlítani. Arról nem is beszélve, hogy ma már a premierek és a díjátadók egyenesen divatbemutatónak felelnek meg. Nézzük hát, melyek azok a ruhaköltemények, melyek egy életre beleírták magukat Hollywood forgatókönyvébe!

 

 

1939-et írunk. A filmgyártás még igencsak gyerekcipőben jár, amikor Scarlett O’Hara világhírű ,,függönyruhájában” feltűnik a színen Vivien Leigh, az Elfújta a szél mozis változatában és amellett, hogy az összes nő beleszeret Cary Grantbe, mindegyikük olyan akar lenni, mint a céltudatos hősnő. Nem Vivien volt azonban ekkoriban az egyetlen, aki mindkét nem egyaránt odáig volt. Judy Garland az Óz, a csodák csodája című adaptáció Dorothy-jaként a filmtörténelem egyik legbájosabb alakítását nyújtotta, amihez talán a kockás kis köténykéje és természetesen a Salvatore Ferragamo által tervezett piros cipellője is hozzájárult.

 

   

 

1959. Van, aki forrón szereti, és van, aki nem, de egy biztos, Marilyn Monorért az egész világ rajongott. Amikor kacér zenekari tagként felragyogott a mozivásznon, hófehér, kristályos estélyiruhája láttán jó néhány férfi a szívéhez kapott, és örökre belevéste emlékezetébe földünk egyik elsőszámú díváját. Ha Marilyn az egyik, akkor Audrey Hepburn mindenféleképpen a másik ezen a poszton. Az 1961-es Álom luxuskivitelben című kultuszfilmben bájos kisugárzása és nőies megjelenése nem csak Hollywood fénylő csillagává, de egyszersmind Givanchy kedvenc múzsájává tette.

 

   

 

Elizabeth Taylor 1963-ban olyan nagyszerűen játszotta Cleopatra szerepét, hogy szinte elhittük, ő maga az egyiptomi uralkodónő. A film színészi teljesítményben, költségekben és kosztümökben magasan verte az addigi alkotásokat. A királyi öltözék és ékszerek nagy kihívást jelenthettek, de végül kitűnőre sikerültek. Most ugrunk egy nagyot időben és térben, és a szőke bombázó, Sharon Stone 1992-es tárgyalótermébe érkezünk. Az a bizonyos jelenet és az a bizonyos hófehér kosztümszoknya felébresztette az Elemi ösztön-öket, és egy csapásra bálvánnyá emelte a topmodellnek is beillő szépséget.

 

   

 

Ahányszor végigbőgjük a Titanic-ot, annyiszor csodálkozunk rá könnyeink függönyén át, milyen fantasztikusan mutat Kate Winslet precízen szabott és abszolút korhű jelmezeiben, és őszintén megértjük a szegény Jack érzelmeit. Az 1992-es alkotásban a kosztümök mellett a művészi kalapok külön említést érdemelnek. Elizabeth: Az aranykor – szólt a 2007-es film címe, melyben Cate Blanchett királynői szerepben és királynői viseletben tűnt fel előttünk, és a történelem mellett a divat színterén is tarolt.

 

   

 

Keira Knightly-t sok filmben és sokféle karakterként láthattuk már, de egyik kosztümjében sem volt olyan emlékezetes, mint a 2007-es Vágy és vezeklés című drámában viselt zöld estélyiben. Az a lírai ruha! Mi is vágyunk rá, mi is vezekelnénk érte. 2011 Meryl Streep éve volt, ahogy az azt megelőző jó néhány szintén. Fergeteges színészi képességét és kaméleonszerű sokszínűségét ekkor a Vaslady szerepében ámulhattuk. Ha Margaret Tatcher a politika, akkor remekbe szabott kosztümjeiben Meryl Streep a filmtörténelem legerősebb asszonya.

 

   

 

Az összeállítás szinte tökéletesre sikerült, mégsem mondanánk maradéktalanuk teljesnek. Személy szerint felvenném még a listára például Kate Hudson Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című moziban látott, sárga estélyiruháját. Persze nehéz igazságot tenni a sok film és a sokféle ízlés között. Nektek melyik volt a kedvenc ,,sztárruhátok”?

 

 

Oláh Dóri

 

Címkék: , , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés