Irodamódi

Miért lenne unalmas?

A megjelenésed a legtökéletesebb névjegyed. Ha okosan válogatod össze ruhadarabjaidat és kiegészítőidet, segítségedre lesznek abban, hogy sikeresebb legyél. Az első benyomás rengeteget számít, ez ellen nincs mit tenni. Lehetsz te a legnagyszerűbb szakember, ha rendezetlen és ápolatlan a megjelenésed, senki nem lesz rád kíváncsi.
A munkahelyi öltözködéssel kapcsolatban van néhány íratlan szabály, amit be kell tartani. Ezeknek szigorúsága természetesen függ a munkától is, amit végzel. (Ha sztriptíztáncosnő vagy egy éjszakai bárban, akkor kérlek, ne kövesd a tanácsaimat, nem válnak majd be!) Főleg irodai munkáról beszélünk, persze ezen belül sem mindegy, hogy modern reklámügynökségnél dolgozol, vagy a Vízműveknél vagy asszisztens.
Így vagy úgy, a munkahelyi öltözéked egyáltalán nem kell hogy unalmas legyen, sőt!Felejtsd el fő szempontként kezelni a szexi kinézetet és az eredetiséget, amikor irodai ruhatáradat állítod össze. Az járjon a fejedben, hogy miben látszol valóban hozzáértőnek, megbízhatónak, kompetensnek. Hiszen az vagy, nem? Ha a józan eszedre hallgatsz, az minden helyzetben megsúgja neked, hogy melyik holmit kell megvenned és melyiket kell messziről elkerülnöd. Magadtól is tudni fogod, hogy melyek azok a darabok, amelyek megakadályoznak abban, hogy komolyan vegyenek.
Ki kell ábrándítsalak: a miniszoknya és a tűsarkú cipő nem a munkahelyi előmeneteledet szolgálja. Hacsak nem a főnök kedveseként szeretnél érvényesülni, de ezt nem is feltételezem rólad.
Azért ne rémülj meg, nem kell nőiességedet, vonzerődet nyakig zárt vastag pulóverekbe rejteni vagy szigorú kosztümökbe bújni!
A nadrágkosztüm, amely követi a divatirányzatokat – például a nadrág bőségében, vagy a blézer stílusában – tökéletes megoldás lehet. Variálhatod inggel, pólóval, toppal. Ezek a kiegészítő darabok akár szexik is lehetnek, de csak módjával! Amikor egy ingen három gombot hagynál nyitva, itt csak kettőt engedj meg magadnak, pont úgy, hogy ne villanjon ki a melltartód. Amikor szoknyát választasz, dönts egy térdig érő ceruzaszoknya mellett, amely csak annyira legyen szűk, hogy kényelmesen le tudj ülni benne. A magas sarkú cipő fontos kellék, de a közepes magasságú és nem túl vékony sarok az elegáns megoldás. Különben is csak magaddal tolnál ki, ha egy kényelmetlen cipőben kellene végigszenvedned a napot!


Színeket is viselhetsz, de ne ess túlzásba! A pink, a narancssárga, a foszforeszkáló árnyalatok nem tartoznak a legfinomabb tónusok közé. Jó szolgálatot tehet azonban a kék, a szürke, a bézs vagy a pasztellszínek és a természetes árnyalatok. A piros túl agresszívnak hathat, de lehet, hogy nem árt abban az esetben, amikor erőt kell sugároznod.
A monokróm összeállítások – amikor minden egyszínű az öltözékedben – sokkal elegánsabbak, mint a mintás darabok, de ha feltétlenül szeretnéd egy kis mintával megbolondítani a kinézetedet, akkor apró mintással tedd.
Cipőd és táskád mindig jó minőségű legyen. Ha valamiben megengedsz magadnak egy csepp luxust, akkor ez az a terület, ahol kiélheted magad. A túl nagy táska rendezetlen hatást nyújt, inkább egy kisebbet vagy közepest vigyél magaddal.


Az ékszered ne legyen túl fényes vagy túl feltűnő, vagy olyan, amelyik hangot adna, amikor megmozdulsz. Ismered azokat a mindenfélével teleaggatott, egyébként nagyon helyes karkötőket, amelyek folyamatosan jelzik, hogy merre mész... Műanyag fülbevalót, nyakéket, karkötőt ne viselj, ezt hagyd meg barátnőd ovis kislányának. Ja, és a „minden ujjamon gyűrűt hordok” stílust is felejtsd el.


Elárulok egy apró trükköt. Ha nem vagy tisztában, hogy hogyan kell megjelenni új munkahelyeden, figyeld meg főnökeid öltözködését. Ha stílusát érdemesnek találod, a főbb vonalakat utánozd le, alakítsd át saját egyéniségedre. Remélem, jó ízlésű főnökeid vannak, kérlek, ítéld meg, mielőtt vakon követnéd tanácsaimat. Vigyázz arra is, hogy lehetőleg ne hordj drágább holmikat náluk, mert ez megtöri a hierarchiát és ellenszenvet válthat ki belőlük.
Nem árt az sem, ha tartasz bent egy-két tartalék ruhadarabot, egy egyszerű fehér inget, egy másik nadrágot, mert bármikor előfordulhat, hogy Hugh Grant összeütközik veled és leönt narancslével...
Vannak kimondottan „karrierölő” ruhadarabok és stílusok, mégpedig:
Ilyen a túl laza, sportos öltözék, vagyis farmer, sort, papucs, jogging. Vagy a túl szexi lány kinézet, a túl mély dekoltázs, a miniszoknya, a tűsarok, de ilyen a rendezetlen, ápolatlan kinézet is, tele gyűrődésekkel, túl bő, lógós ruhadarabokkal, kérlek, kerüld ezeket.

Mi a különbség öltözködésben egy klasszikus és egy modernebb cégnél? Nézzünk egy példát!

A klasszikus cégnél

Lehet a megjelenésed divatos, de visszafogott színekben hordd az irányzatokat. Abból is a szolidabbakra voksolj. Vonalakban, formákban persze követheted a divatot, legyen a nadrág szűk, ha úgy szereted, vagy bő, ha ahhoz van kedved, vagy a blézer szűkített, és lehet rajta akár öv is. De ne legyen az öv szegecsekkel kivert, a blézer virágos és a nadrág fényes. Még külön-külön sem. A bizsuk, ékszerek minél kisebbek, diszkrétebbek legyenek.A modernebb vállalatnál


A kinézetedet munkahelyedhez kell alakítanod. Ha egy innovatív, modern vállalatnál dolgozol, akkor a frizurád lehet egy kicsit merészebb, de mindig ápolt és elegáns. Követheted a feltűnőbb divatot, de a protokollt ne veszítsd szem elöl. Többet játszhatsz a színekkel is, használhatod a divatos árnyalatokat. A kiegészítőkkel is fokozhatod a lazaságot, modernséget. Például egy nagyobb gyűrűvel, vagy egy nagyobb nyakékkel, de figyelem, csak eggyel! Válaszd valamelyiket közülük, s azon legyen a hangsúly.
A cipőnél – sajnos vagy nem, ezt te döntsd el – kell a sarok, de lehet viccesebb a fazon, vagy a szín. Mit szólsz egy monokróm összeállításhoz és egy teljesen elütő színű cipőhöz? 

Kapcsolódó cikkek:

Keskeny váll, széles csípő  »

Kapcsolódó képgalériák:

Irodamódi

Címkék:
Kapcsolódó termékek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés