Kényelmes kaktuszok?

Mi jut eszedbe először a kaktuszról? Mexikó? Sivatag? Vagy a forróság? Nem, azt hiszem a kaktuszokkal kapcsolatban elsőként mindannyiunknak azok a szúrós kis tüskék ugranak be, melyek széltében-hosszában beborítják a növényt. A bátor fantáziájú, bohókás bútortervezőnő, Valentina azonban a sztereotípiával mit sem törődve megalkotta a maga kényelmes és kreatív kaktuszszékeit.

Mexikó stimmel, ugyanis az ötletes ülőalkalmatosságok kreátora valóban ebből az országból származik. Valentina Gonzales Wohlers alkotásában a klasszikus francia ovális alakot egyesítette a rokokó elemeivel, mint a keret íves vonalai. Mindenekelőtt azonban a dél-amerikai nemzet öröksége és büszkesége volt e különleges bútordarab alapja.

A legenda szerint a mára több százezer lakosú Mexikóvárost ugyanis épp egy kaktusz helyén alapították, melynek tetején egy sasmadár legyőzött egy mérges kígyót. A kizárólag párban kapható, bökős bútorduó természetesen valójában még csak kicsit sem bökős, a tüskéknek tűnő díszek egyszerű textilből készültek, így e darabok nemcsak dizájnos, de rendkívül kényelmes elemei is lehetnek bármelyik otthonnak.

Valentina mellett egy másik bútortervezőnek is a jellegzetes mexikói növény volt a múzsája. Ifjú dizájnerek csapata használta fel formatervezéshez, így született meg a ,,kaktuszpuff”. A fiatalok egyértelműen korabeli társaikat céloztak meg vele, és valóban, huszonévesek lakásának jópofa, ugyanakkor praktikus része lehet, ha épp helyszűkében vannak. Ráadásul a kézzel készített, bőr alapanyagú bútor talán a legkényelmesebb is egyben az itt felsoroltak közül.

   

De nem csak ők merítettek ötletet a mexikói sivatagból. Deger Cengiz még tovább fokozta a meghökkentő hatást, szinte a provokálás határát súrolta, amikor nyilvánosság elé tárta átlátszó, üveg alapú székfantáziáját, melynek aljában, bár plexivel gondosan elválasztva, de egy bökős kis kaktusz lapul. Az alkotás kétségtelenül kitűnő humorról tanúskodik, de ember legyen a talpán, aki minden gond nélkül, nyugodt szívvel belehuppanna e különösen extrém és bizarr fotelbe.

Kaktuszon azonban nem csupán ücsöröghetünk, de világíthatunk is vele. Ám az asztali lámpaként funkcionáló, Kara Bartlet által kitalált úgynevezett ,,Live Lamp” sokkal több egyszerű fénylő tárgynál. A foszforeszkáló növényutánzat úgy lett megalkotva, hogy egy kis UV-fény, levegő és víz segítségével működésbe lép. A kis kütyü tehát nemcsak egyedi, de környezetbarát eleme is lehet szobánknak, és kellemes hangulatvilágításba vonhatja azt.

Amint láthattuk, az utóbbi időben megszaporodott azon lakberendezési tárgyak száma, melyek ihletforrása e tüskés növény. Vajon ez csak véletlen vagy egy új kaktusz-trendnek lehetünk a szemtanúi?

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés