Ki ez a lány?

Mostanság mintha kissé felelőtlenül osztogatnák a „stílusikon” meg „divatikon” kinevezéseket? Nemde? Vagy én volnék a szkeptikus és irigy, korosodó banya, akinek a hamvas, húsz éves Sky Ferreira-val kapcsolatban fenntartásai vannak? Egyáltalán kicsoda Sky Ferreira?

Kezdjük ott, hogy éppen kedvenc divatmagazinunk aktuális lapszáma fölött kávézunk, amikor az egyik oldalon megpillantjuk a szemtelenül fiatal hidrogénszőke ciklont és fölötte a kiáltványt, miszerint őcsajosságában nem mást tisztelhetünk, mint a popvilág legújabb Lolitáját. És akkor hirtelen nem csak rém öregnek, de szörnyen tájékozatlannak is érezzük magunkat. Ez meg ki?- gondoljuk. Na persze, tényleg lóg rajta egy-két jó cucc, de azért az ikonná váláshoz komolyabb reprezentációra és tartós, megbízható megjelenés adta színvonalra van szükség. Vagy tévednénk?

 

   

 

Aztán leguglizzuk a kisasszonyt és lehull a lepel: énekesnő, dalszövegíró, színésznő és modell. Ferreira-val kapcsolatban sokan emlegették már a pop nagyasszonyának, Madonnának nevét. A hasonlatosság állítólag felettébb szembetűnő, bár Madonna jellegzetes sminkjét megidézve egy profi sminkessel, fél kiló vakolattal és egy kis jóindulattal bárkire rábiggyeszthetjük a Madonna-hasonmás jegyet. Mert ugye Sky sem néz ki úgy, mint Madonna, ha épp nincs annak festve.

 

   

                                                                                                                          

Egy kis agytágítás céljából belepillantunk pár „slágeréhez” készült klipjébe is. Hát, mint mondhatnánk? Az „Everything is Embassing” című számában leginkább arra emlékeztet bennünket, mikor tizenhárom évesen a nővérünk harminchárom évesnek sminkelt, s azt hittük, attól vagyunk jó csajok, hogy a fekete karikás szemnek és a sötét rúzsnak köszönhetően sokkolóan sokkal idősebbnek tűnünk.. Ráadásul az a játszótéren játszódó, folyamatos, belőtt tekintetű vonaglás és kényszeres „hú de szexi vagyok!” – hajkócolás meg csücsörítős, kameramegerőszakoló pózolás tényleg azt idézheti fel bennünk, mikor egy durva jó smink után még percekig csacskán csodáltuk saját tini tükörképünket.

 

 

 

Miután a retinánkba égett felejthetetlen látvány nyújtotta élmény után fellocsoljuk magunkat, rákeresünk a „Red lips” nevű klipre. „Uh, hát ez biztos dögös lesz!”- gondoljuk. Újabb balegyenes! Egy tarantulla pók mászkál le s fel Sky törékeny kis testecskéjén, miközben ő vörös rúzzsal keni magát agyba-főbe. Hát, ez bizony totális semmitmondó magamutogatás a javából! A képekről szinte ordít az „ide nézzetek, nekem ilyen cuki testem van, nektek meg neeeeem!”- mondanivaló. Az istenített nagy rakás semmi után Toby de Tarantulla pózait értékeljük a legtöbbre. Azok legalább eredetiek. Ja! És a hangjáról se feledkezzünk meg, bármennyire is felejthető. Hogy színésznő lenne? Mióta nevezünk valakit egy filmszerep (2012, Putty Hill című filmdráma Jenny-je) után már színésznek?

 

   

 

Sky támogatóinak száma viszont nem csak a popszakmában, hanem a divatvilágban is egyre szaporodik. Olyannyira, hogy Ferreira tavaly a Wonderland magazin címlapjára is felkerült, sőt szerepelt a Calvin Klein CK One reklámjában, és pózolt az Adidasnak is. 2012 januárjában pedig Madonna trónbitorlójaként pózolt a V magazin oldalain, melyeken Mario Testino képei vitathatatlanul szép anyagot alkottak.

 

 

 

 

 

A projekt oly’ mértékben jól sikerült, hogy egy-egy felvételen valóban szembeötlő a hasonlóság. Proenza Schouler, Ralph Lauren, Mulberry és a Chanel közreműködésének köszönhetően Sky-on Madonna legemlékezetesebb ikonikus darabjainak másolatai vannak: ujjatlan kesztyűk, csillogó bodyk és a felejthetetlen, hatalmas masnis fejpántok.

 

 

 

 

 

Madonna Ki ez a lány? című filmjének hangulata vitathatatlan és az összkép is tetszetős, csak mindeközben ott lappang bennünk a gondolat, hogy az ikonná válás ezúttal meglehetősen erőltetett. Hiába! Akit magasa visz a szél, az messzire is repül. Csak kár, hogy mindent előre beharangoznak!

 

 

 

   

 


 

Nem maradt más hátra, minthogy arra kérjük Sky-t, maradjon még egy ideig kislány. Tőle az még nem számítana szerepnek! Elvégre olyan kis ennivaló így bájosan, szendén!

 

 

   

 

 

 

 

 

 

Valaska Rita

 

Kapcsolódó cikkek: 

Lana Del Rey: jelenség, mítosz vagy fikció? »

Stíluskirálylány »

Szupermodell! Fiú/lány?  »

Új stílus, új karrier? »


 


HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés