Kik állnak a nevek mögött?

Köztudott, hogy a XX. század évtizedei alatt megalakult, óriási divatházakat ma már nem az azt megalapító tervezők illetve tulajdonosok vezetik. Az idő múlásával, a cég kreatív igazgatói is váltják egymást, ezzel fiatalos lendületet, frissességet és új színt hozva a márka arculatába. Nem utolsó szempont az sem, hogy saját kreativitásukat kibontakoztatva, figyelembe kell venniük a cég tradicionális jellegzetességeit, s azt beleépíteni az új kollekciókba. Ezek a tervezők aztán már saját céget alapítanak, azt viszik tovább – vagy mindkettőt -, így helyet adva az új, tehetséges generációnak.

Lássuk a legfontosabb neveket. Kinek a keze munkáját láthatjuk a Christian Dior, vagy a Lanvin névvel fémjelzett kollekciókon?

A Christian Dior divatháznál, már egy jó ideje John Galliano a kreatív igazgató, pályáját anno a Givenchy-nál kezdte.Gabrielle Chanel helyét most Karl Lagerfeld birtokolja, s annak ellenére, hogy ő sem túl fiatal már, mégis nagyszerűen végzi a dolgát, nem tudjuk megunni.A Lanvin nevezetű, egyik legnagyobb múlttal rendelkező céget Jeanne Lanvin alapította, ma Alber Elbaz kreatív keze alatt működik, emellett Ő tervezi az olasz Etro cég férfikollekcióit is.Az Yves Saint Laurent-t Stefano Pilati vette át.A Louis Vuitton-nak – és egyben saját brand-jének -, pedig ma Marc Jacobs tervez. Milyen érdekes, hogy ezeknek a francia divatbirodalmaknak ma már egyik tervezője sem francia származású…Lássuk az Olaszokat: A Gucci-t, Guccio Gucci alapította, kezdetben nyeregkészítéssel foglalkozott. Ma, Tom Ford távozása után, Frida Giannini igazgatása alatt működik.

Van azonban, ami családban marad; a Versace „birodalmat” Gianni tragikus halála után húga, Donatella vette át, és uralja, nem kevesebb sikerrel.Vajon hány évet élnek meg ezek a cégek, a folyamatos tervező váltás mellett? Egy idő után a feledés homályába taszítják az újak? Vagy inkább fölvirágoztatják? Vajon a cégalapítók elégedettek lennének a mostani tervezőkkel?

 

Címkék: , , , , ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés