Kik ülnek az első sorban a divatbemutatókon?

Kritikusak és befolyásosak.

Mármint Párizsban, Londonban, New Yorkban, Milánóban. Néhány kiválasztott, akik az első sorból nézhetik végig, szezonról-szezonra a legnagyobb divatházak új kollekcióinak felvonulását. Kik ők? Az aktuális világsztárok, akiknek érkezéséről a vakuk folyamatos villogása egyértelmű tájékoztatást ad? Nem, nem rájuk gondolok. Hanem azokra a kihegyezett tollú kritikusokra, vagy a divatmagazinok főszerkesztőire és a nagyvásárlókra, akik nélkül el sem kezdődhetne egy-egy valamirevaló divatbemutató. Nézzük a legfontosabbakat.

Andre Leon Talley
Andre Leon Talley

Andre Leon Talley, az amerikai Vogue élő legendája, immár 25 éve nem hiányozhat az első sorból. Diana Vreeland fedezte őt fel, aki a 60-as évektől volt a Vogue főszerkesztője, eredeti szakmája újságíró, de szerkesztője volt olyan magazinoknak, mint a W és a New York Times, vagy az Interview. Talley Észak-Karolinában nevelkedett, ahol a lakosság 90 %-a fehér volt. A templom volt az a hely, ahol megfigyelte a nők vasárnapi ünnepi öltözködését, s titokban a könyvtárba járt Vogue-ot olvasni. Alkata és homoszexualitása miatt gátlásos volt, ezért New Yorkba költözött, amely akkor, a 70-es években ébredezett, Warhollal és a Studio 54-gyel, s végre megvalósíthatta nagy álmát és művészetet tanult.
Vreeland asszisztense volt, majd kreatív igazgatója lett a Vogue-nak. Felhasználta befolyását a fekete bőrű modellek érdekében, valamint rengeteg fiatal divattervező befuttatásában is fontos szerepet játszott. Jelenleg járja a világot új irányzatokat és tehetségeket kutatva, valamint számos önéletrajzi bestseller fűződik a nevéhez. Az ördög Pradat visel című filmben Nigelt róla mintázták.

Anna Wintour
Anna Wintour

Anna Wintour, aki ugyebár ugyanebben a filmben a főszereplő Miranda Priestley, akit Meryl Streep alakított, szintén helyet foglal a bemutatókon a legelső sorban. Ő, 1988 óta az amerikai Vogue kiadványok főszerkesztője, s mindenható főnöknője. Mára igazi divatikonná vált. Állandó hajviselete, sötét Chanel szemüvege megszokott kép a nemzetközi divatvilágban. Hideg, távolságtartó stílusa miatt „Nuclear Wintour”-nak hívják. Anna az egyik legbefolyásosabb személy a divatéletben, aki képes befuttatni irányzatokat, vagy új tervezőket. A The Guardian lap New York nem hivatalos polgármesterének nevezte. Elérte, hogy nagy divatházak friss, fiatal tervezőkkel dolgozzanak, pld. John Galliano neki köszönheti munkáját a Diornál. Meggyőzte annak idején Donald Trumpot , hogy Marc Jacobs használhassa a Plaza Hotel egyik szalonját divatbemutatójára, amikor Marcnak és társának még kevés pénze volt.
Anna 1949. november 3-án született Londonban, s a kamaszkorában kezdett érdeklődni a divat iránt. A New York-i Home & Gardennél kezdett dolgozni, majd divatszerkesztőként a Harper’s Bazaarnál, és a Vivanál, a brit Vogue-nál és később az amerikainál, amelynél egyedülálló eredményt ért el 2004 szeptemberében, amikor 832 oldallal jelent meg a magazin.
Sokat írtak mostanában Anna visszavonulásáról, a világkrízis állítólag a Vogue-ot sem kíméli. Elbukott a Men ’s Vogue, s a hirdetési bevételek is jelentősen megcsappantak. Arról számoltak be a pletykák, hogy Anna örök riválisa, a francia Vogue főszerkesztője, Carine Roitfeld lenne utódja. Nem tudni, mi igaz a szóbeszédből, a hírt a New York Timesban később cáfolták. Anna egyelőre nem távozott posztjáról, folytatja munkáját és továbbra sem marad távol egyetlen fontos bemutatótól sem.


Suzy Menkes
Suzy Menkes

A félelmetes divatkritikus, Suzy Menkes is az első sorban foglal helyet. Ő is legalább olyan befolyással bír a divat világában, mint Anna Wintour. A kritikus 17 éve az International Herald Tribune-nek ír. Ő is rövid hajat hord, de egy kissé groteszk tupírral, s nincs meg benne a Wintour- féle sex appeal. Menkes talán nem egy divatikon, de a tervezők és a kollégák szeretik és tisztelik a 68 éves újságírót. Briliáns módon tudósít napról napra a bemutatókról, és irányítja mások véleményét is a kollekciókról. Nem kíméli azt, akinek a munkája nem nyerte el a tetszését. Tavaly például Marc Jacobsot tűzte tollára, és azt mondta, kollekciójában olyan tervezőket utánzott le, mint Margiela, Comme des Garcons, John Galliano.Julie Gilhart
Michel Fink

Vannak az első sorban a nagyközönség számára talán kevésbé ismert, de a tervezőknek nagyon is fontos szereplők. Julie Gilhart, Michel Fink, Linda Fargo, Anne Garner, Ken Downing. Ők a világ leghatalmasabb vásárlói, a Barneys, a Saks, a Bergdorf Goodman vagy a Neiman Marcus számára. Ők döntik el, hogy mi lóg majd a vállfákon, mit találnak a vásárlók az üzletekben a kollekciókból. Őrületes összegeket mozgatnak, s kezükben tartják a szezon divatját, hiszen egy tervező alkothat csodálatosat, ha ők nem veszik meg, sehogy nem jut el a vásárlók tömegéhez.
Julie Gilhart a Barneys mindenható divatigazgatója. 1992 óta dolgozik az USA legexkluzívabb áruházában, Benita Downing asszisztenseként kezdte a Neimannál. Kizárólag a divatnak él, szenvedélyesen szereti Bottega Veneta táskáit, olyannyira, hogy a tervező az egyik modellt, Julie-nak nevezte el.
A legnagyobb divatházak persze nem függnek teljes mértékben a nagyvásárlóktól, hiszen saját üzlethálózatuk is van, jelen vannak a világ divat fővárosaiban, ráadásul sokszor az áruházakban saját maguk bérelnek sarkokat, helyeket, jelentős négyzetmétereket, ahol saját termékeiket árulják. De egy kisebb márka, amelynek még nincs saját üzlethálózata, teljesen kiszolgáltatott a nagyvásárlók ízlésének. Ők a jótündérek, akik képesek befuttatni egy-egy márkát, tervezőt. Igazi „coolhunter”-ek, vagyis trendvadászok, akik folyamatosan keresik az új tehetségeket, a friss ötleteket.
Ilyen egyéniség volt Kal Ruttenstein, aki 2005-ben halt meg, de az utolsó pillanatig, minden divatbemutatón megjelent. A Bloomingsdale képviselője volt, amely a Barneys előtt a legnagyobb áruháznak számított, s olyan neveket fedezett fel, mint Ralph Lauren, Perry Ellis, vagy Marc Jacobs. Ő hozta be az USA-ba a nagy európai márkákat, Thierry Muglert, Claude Montanat, vagy Yves Saint Laurent-t. A divatvilág nem felejti el rapper stílusú jogging felsőjét és afrikai botját. Két nélkülözhetetlen kellék, amely mindig megtalálható volt az első sorban.


HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés