Középpontban a nő!

Orosz Réka „m-I-lyenek a nők!” című divatszínházát láthattuk március 12-én.

Rékától nem állnak messze a színházi show-elemek, ezt már többször bizonyította performance jellegű bemutatóin. Valahogy éreztük, hogy ezen az estén sem fog csalódást okozni nekünk, és kicsit mi is elrugaszkodhatunk a megszokott divatbemutatók futószalagszerű ki- és bevonulásától.

A színes képmontázsokat felvillantó háttérvetítés és az eklektikus zenei felhozatal kicsit azt az érzést keltette bennem, mintha Andy Warhol egyik különös bulijába csöppentem volna. Spilák Klára színművésznő bevezetésként egy verset szavalt, ami kezdetben tele volt költői rébuszokkal, majd egyre nyíltabban, már-már arcpirító és provokatív őszinteséggel tárta fel a nőiség legintimebb bugyrait. Még ezt is befogadtuk gond nélkül, hiszen az este maximálisan a nőkről szólt, kellő humorral és iróniával rávilágítva, hogy mennyire különbözőek vagyunk, és a lelkünk legmélyén mégis mennyire egyformák.

A modellek sminkjei és a különböző hajkreációk egyszerre sugalltak karneváli, és reneszánsz hangulatot, épp úgy, mint az élénk színű ruhák, melyeken a múlt és a jelen divatjegyei is megmutatkoztak. Az előadás 8 jelenetben, szöveg nélkül mutatta be, hogy milyenek is a lányok. Réka, elmondása szerint a ruhákat különböző karakterekhez álmodta meg, így a megjeleníteni kívánt női tulajdonságokat a bemutatott öltözékek tették még kifejezőbbé.

Az első jelenet a nők játékos, gyermeki énjére fektette a hangsúlyt, majd a következőkben bemutatta a házias, a hiú, a szenvedélybeteg, a kedves, a csábító, a csalfa, a szerelmes, az agresszív, végezetül pedig a nőies, elegáns típusokat. Az az érzésem, hogy a nézők soraiból sokan magukra ismerhettek, a halk kuncogásokból és egyetértő bólogatásokból ítélve. Közel 30 ruhát mutatott be az előadás, melyek többsége patchwork technikával készült selyemruha volt, nem éppen utcai viselésre tervezve, viszont, egy színházi darabban, vagy egy jó művészfilmben minden további nélkül el tudnám képzelni ezeket a darabokat.

A bemutató végén rólunk-nőkről kérdeztem Rékát, aki elmondta, hogy nem szereti a „modern nő” kifejezést, mert szerinte nincs ilyen, egyszerűen csak NŐ van. A nő, aki bizonyos élethelyzetekben lehet ilyen, vagy olyan, és magában hordozhatja az összes női tulajdonságot. Számára egy nő akkor igazi nő, ha kiegyensúlyozott, és megbékélt önmagával. Orosz Réka üzenete, hogy merjünk mindannyian önmagunk lenni, és merjük felvállalni a kevésbé előnyös tulajdonságainkat is!

Kapcsolódó cikkek:

Legyél szexibb! »
Legyen saját stílusod! »
Érdekel itt valakit a divat? »
Ki a virágost szereti... rosszul nem öltözhet »
Nő az önbizalom »
Úgy készülődsz, mint egy sztár? »
Mutasd magad! »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés