Különc lámpák

A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse az Európa Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani. A dekoráció koncepciójának kidolgozói az Mlamp-et kérték fel az épület két helyiségének megvilágításához: a Tárgyalóba két darab állólámpa készült, az Olvasóligetben az Mlamp organikus szériájából két fűgömb asztali lámpa került kihelyezésre.

„Rengetek Mlamp lámpa világít már Európa-szerte, és mindig nagy örömünkre szolgál, ha a lámpáinkat külföldiek viszik haza.” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Nagyon megtisztelő volt a felkérés hogy az Európai Uniós elnökség kapcsán tervezzek és készítsek lámpákat. És persze fantasztikus alkalom, hogy az Európa Tanács épületében megforduló látogató megismerheti az Mlamp munkásságát, illetve remek lehetőség az Mlamp-nek, hogy folytassa nemzetközi elismertségének növelését.”

 
A Tárgyalóban kihelyezett #185-ös sorszámú állólámpa a magyar népművészet jellegzetes formáit és motívumait hivatott bemutatni, modern, re-designolt változatban. A kézi hímzések és a két-figurás kerámia szobor a lámpa eklektikus hatását erősítik, amelyet az Mlamp előszeretettel alkalmaz lámpái készítésekor.
   
A #186  sorszámot viselő, porcelán tálakból, tányérokból, kancsókból készült állólámpa Zsolnay és Hollóházi, a két nagy múlttal rendelkező magyarországi porcelángyár termékeiből épült fel. A porcelán az egyik legnemesebb anyag, amit elődeink alkottak, évszázadokon keresztül a királyi paloták és nemesi otthonok féltve őrzött használati és dísztárgyainak anyaga volt, melynek értéke az aranyéval vetekedett. Természetesen az idő múlásával ezek a mindennapi élet részesei lettek, mind dísztárgyként, mind használati tárgyként. A XX. századi használati tárgyakból válogatott össze az Mlamp egy 160 cm magas installációt, ízlésesen vegyítve a Zsolnay, a GRÁNIT és a Hollóházi gyár darabjait.

   

A múltban nagy becsben tartott kannák, tálak, tányérok és csészék más értelmet nyernek, új életet kapnak, és az átgondolt terméktervezés által csökkennek az egy adott termék teljes életciklusa alatt fellépő negatív környezeti hatások is. A többnyire porcelán és üveg alapanyagoknak köszönhetően megismételhetetlen használati tárgyak születnek, így készült már lámpa termoszból, gumicsizmából de háztartási kekszből is. A magas fokú esztétikai elvárások mellett minden darab, a kis asztali lámpa, a konyhai és az állólámpa is egyaránt profi technikával készül, és díszítő szerepén túl természetesen használati tárgyként is tökéletesen funkcionál.

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés