Lázadó a kifutón

„Talpig feketébe öltözve beállítottam az összes első vonalbeli fotóshoz, olyanokhoz, mint Irving Penn. Azt mondtam nekik: Veruschka vagyok, Oroszország, Németország és Lengyelország határvidékéről jöttem. Szeretném látni, mit hoz ki az arcomból". - így indította nemzetközi karrierjét a 60-as években Veruschka von Lehndorff német grófnő, aki ezután a Vogue állandó modellje lett és olyan filmekben kapott szerepet, mint a Nagyítás, vagy az 1985-ös Frankeinstein mennyasszonya.

A 185 cm magas, mesebeli szépséggel megáldott nő példa nélküli karriert futott be. Színésznő, modell, múzsa, művész, rendkívül sokoldalú tehetség ragyogó külsővel, és zseniális mentalitással. Modellt állt Dalinak, a LIFE magazin előszeretettel ábrázolta óriások földjéről érkező, kitalált élőlényként, a bulvársajtó még azt is felvetette, nem volt-e valaha férfi.

   

 

   

„Gyűlölöm ezt az egész trendi, sikkes kinézetet, Diort, Yves Saint-Laurent-t és hasonlókat. Nagyon jól mutatnak, de semmilyen érzelmet nem keltenek bennem. Ez a divat engem nem inspirál semmire. Mindig különböző típusú nőket alakítottam: másoltam Ursula Andress-t, Brigitte Bardot-t és Greta Garbot. Aztán meguntam az egészet, és kifestettem magam, mint egy szabadon élő állat. Egy napon kővé lettem. Depressziós voltam, kimentem római lakásom teraszára, és el akartam tűnni, hasonlóvá válni a terasz köveihez. Hát lefeküdtem egy tükörre, és a kőpadló mintáit ráfestettem az arcomra. ’’

   

 

   

Veruschka soha nem ment férjhez, nem szült gyermeket. Rövid, de annál nagyobb lángon élő, szenvedélyes viszonyokat folytatott hozzá hasonló, rendkívüli férfiakkal. Skalpjai közt említhetjük Al Pacinot, Jack Nicholsont, Dustin Hoffmant, és Warren Beatty-t. Zabolázatlan, vad lélek ő, aki mindig is fittyet hányt a társadalmi szabályokra, nem követte soha a trendeket és képtelen volt megállapodni. Kortalanságát igazolja, hogy még 70 évesen is kifutóra lépett a londoni fashion weeken, 2010-ben. Valódi nő, igazi ikon. Isten éltesse sokáig Veruschka-t!

   

 

 

 

 

Szentesi Évi

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés