Luan by Lucia Divatház selyemkollekció bemutató

A színek, az anyag és a formák harmonikus találkozása jellemezte a Luan by Lucia Divatház legújabb, A színek rejtett üzenete elnevezésű kollekciójának bemutatóját, melyet rendhagyó módon, kiállítással egybekötve csodálhattunk meg 2009. április 28-án, a B55 kortárs művészeti galériában. A csakrák színeiben pompázó, légies ruhakölteményeket különleges tánckoreográfia kíséretében mutatták be a modellek.

A színek mindenütt jelen vannak életünkben, és nemcsak érzékeinkre, hanem belső világunkra is hatással vannak, sokkal jobban, mint gondolnánk. A Luan by Lucia Divatház legújabb selyemkollekciója a színek erejére fektette a fő hangsúlyt, és rendhagyó módon, a vizuális élményen túl belső lényegünkre irányította figyelmünket.

 


Bevallom, egy szokványos, délutáni szalonbemutatóra számítottam, gyönyörű selyemruhákkal, méltóságteljesen sétáló modellekkel, állófogadással, ahogy az ilyenkor lenni szokott. Ezzel az alapgondolattal sem lenne semmi baj, de mi ennél jóval többel gazdagodtunk: amint beléptünk a galériába, rögtön egy kellemes, megnyugtató légkört teremtő színorgia tárult elénk Újhelyi Eszter textiltervező, iparművész kézzel festett selymei által, melyek bekeretezve, a falra akasztva, önálló képi világként is különös hangulattal töltötték meg a teret. A külvilág zaja valahogy nyomban kívül rekedt, és mi egy egészen más miliőbe csöppentünk. A kiállítással egybekötött divatbemutatót Prékopa Ágnes művészettörténész nyitotta meg beszédével, aki a színek sokrétűségéről, jelentéséről, és a művészetben való szerepükről tartott előadást.Tényleg érdekes belegondolni, hogy nyelvi eszköztárunk nem is képes annyi színt kifejezni, ahány körülöttünk létezik, és a szemünk sem alkalmas arra, hogy a létező összes színárnyalatot megkülönböztesse. Pedig a színek hatásait nap mint nap érezzük, még akkor is, ha nem figyelünk oda rájuk eléggé. A művészet majd’ minden ága valamilyen módon kötődik a színekhez: a festészeten túl jelen vannak a költészetben – hiszen a színekkel tökéletesen ki lehet fejezni egy érzést, egy hangulatot, tulajdonképpen a lélek minden rezdülését. Ugyanakkor megjelennek a zenében is, mert minden hangjegy lefesthető egy színnel, és pont ugyanígy a színek megjeleníthetők tánccal is, gondoljunk csak a szenvedélyes tangóra, melynek színe a vörös és fekete, vagy a pasodoble táncra, amely bikaviadalt jelképez, ahol a férfi a matador szerepét ölti magára, a nő pedig a vörös kendőét. A színeknek mindezeken túl pedig gyógyító erejük is van.

 A modelleket nagy gonddal választották ki erre a feladatra, akik között táncosok is voltak. Hiszen, nemcsak egyszerűen bemutatniuk kellett a ruhákat, hanem kecsesen lágy, légies táncmozdulatukkal érzékeltetniük kellett az általuk viselt színek üzenetét. Külön öröm volt számomra, hogy a szokványos divatbemutatókkal ellentétben, a modellek végig mosolyogtak, nem megjátszott, művi mosollyal és merev tekintettel sétáltak végig a széksorok között, hanem természetükből fakadó, őszinte bájjal és kedvességgel táncoltak végig az alkalmi kifutón. A bő és lazán omló, egyszerű szabású selyemruhák szándékosan kívül állnak az épp aktuális trendeken, mert üzenetük is egészen más. Bár a divattervezők általában csak a külcsínnel, mondhatni, a csomagolással foglalkoznak, a Luan by Lucia Divatház bebizonyította, hogy a külső és belső szorosan kapcsolódik egymáshoz, az egyik kihat a másikra, így arra kell törekednünk, hogy külső megjelenésünk harmóniában éljen a belsőnkkel.

 A ruhaköltemények a selyem különféle változataiban jelentek meg – szatén, muszlin vagy organza -, melyek színvilága Újhelyi Eszter, textiltervező iparművész keze nyomán született. A selyemkollekció darabjait különféle színekben ragyogó Swarovski kristályok és a Divatház jellegzetes motívumai díszítették. A négy motívum: angyal, univerzum, kör és virág mindegyike a külső és belső harmóniát hivatott erősíteni, ezáltal segítve a ruha viselőjét. Színviláguknak is ez a legfőbb feladata, ezért a selyemruhák a csakra színek minden árnyalatát felvonultatták: a padlizsánból kiindulva a piroson és zöldön át egészen az aranyig. Önmagában már az is lenyűgöző, hogy a kollekció minden egyes darabja kézzel készített, egyedi kivitelezésű. Az alkotások között épp úgy megtalálhatók az otthoni viseletre készült selyem-neglizsék, mint a nyári melegre tervezett könnyed, lágy esésű, elegáns öltözetek. A kollekció királynője a záróképet alkotó aranyszínű selyemöltözet volt, melynek aprólékos díszítése több mint 1400 kristályból áll.

A lányok üde sminkjét, melyet a csillámló, selyemfényű szemhéjpor és az érzéki vörös ajkak uraltak, Tombor Sarolta, Gera Anna és Speier Kornélia készítették a Shiseido termékeivel. A  mesebeli tündérekhez vagy mitológiákban szereplő istennőkhöz illő hajkoronákért a Senscience fodrászai, Papp Mária, Kada Szabó Éva, Fülöp Kata és Horváth Sasa feleltek. Az Alberto Zago ezüst- és aranyszínű cipellői is megragadták a figyelmünket, melyek jól harmonizáltak a lágyan suhanó, libbenő ruhákkal.

A Luan by Lucia márkanév alapítója és a Divatház vezető tervezője, S. Hegyi Lucia elmondása szerint: „A kollekció kulcsa a tudatosan megválasztott szín- és formavilág, melyek tökéletes összhangja külső és belső harmóniát teremt. Olyan hölgyek számára terveztük, akik számára fontos, hogy mindennapi életükben körülvegye őket a pompa és az elegancia, akik szeretik a kényeztetést, és akik életüket jól átgondoltan alakítják. A selyem a ruhát ékszerré varázsolja, és viselésével a nő valódi Istennőnek érzi magát.”

Lucia nagyon izgult, hogy üzenetük átjött-e a közönség számára. Mi szeretnénk megnyugtatni, hogy rengeteget tanultunk mind a bemutató spirituális jellegéből, mind a színek ránk ható erejéből. Megtudtuk, hogy a sárga a napfényt, a belső ragyogást, a vörös az aktivitást, a zöld a nyugalmat, míg a kék az intuíciót hordozza magában, és ezek tudatos megválasztása erősíti a bennünk rejlő, néha sajnos szunnyadó energiákat.


Kapcsolódó cikkek:

Divatmustra 2009 à la Budapest! (VIDEÓ) »
Divatshow az Árkádban »
Összhang, szépség, elegancia – BY ME »
Budapest Fashion Week 2009  »
Makány Mártát állva ünnepelte a teltházas közönség! (VIDEÓ) »
Covergirls divatbemutató a Sugarbirdtől! (Videó) »
Lakatos Márk trendet rak a szekrényedben! (Videó) »
Orosz Réka divatszínháza (Videó) »
Designers’ Lounge (Videó) »
Középpontban a nő! »
Retro divatparádé és farsangi mulatság (videó) »

Kapcsolódó képgalériák:

Luan by Lucia backstage
Luan by Lucia kollekció 1.
Luan by Lucia kollekció 2.

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés