Luxusórákról - több részben 5.

Ha egy márka az egymást követő generációk különböző igényeit ki tudja szolgálni, népszerű lesz.

Rolex

A Rolex talán a legismertebb óramárka a luxuskategóriában. Státusz-szimbólum .
1905-ben Hans Wilsdorf és sógora, Alfred Davis megalapították a Wilsdorf & Davis nevű vállalatot Londonban, melynek fő tevékenysége svájci óraszerkezetek importálása volt, pár évvel később bejeegyezték a “Rolex” márkanevet, s 1919-ben a céget Genfbe költöztették. A nevükhöz fűződik az első vízálló óratok, az első automata karóra, az első dátumot is jelző számlap.
Jacques Piccard csuklóján egy Rolexet viselt mikor 1960-ban leereszkedett a Mariana-árokba. Másnap egy telegrammot kaptak Genfben: “Boldog vagyok, hogy megerősíthetem: az önök órája 11000m mélyen is ugyanolyan pontos, mint a felszínen. Jacques Piccard” . Nem csak a nagy mélységben, de a magasságban is helyt álltak az órák: Sir Edmund Hillary és Sherpa Tenzing Norgay Rolex Oyster-t viseltek a Mount Everest megmászásakor 1953-ban.

A Rolexet a Cartier, Omega, Tag Heuer, Breitling és a Breguet órák követik a népszerűségi listán.

Cartier

"A királyok ékszerésze, az ékszerészek királya"-mondta a Cartierről VII. Edward, Wales hercege a 20.század elején, akinek koronázási ékszereit az 1847-ben alapított francia műhely készítette. A Cartier testvérek a 19. század elejére számos királyi udvart láttak el munkáikkal, többek között a spanyol, portugál, orosz, belga és egyiptomi uralkodók viselték mestermunkáikat. Az ihletet a három Cartier testvér az utazásaik során megismert, exotikus civilizációkból merítette. Kevesen tudják, hogy a karóra feltalálása és a platina, mint ékszer alapanyag alkalmazása is a Cartier névhez fűződik.
A Cartier név a presztízs szinonímája.

Omega

Az Omega a görög ABC utolsó betűje, amely a tökéletességet szimbolizálja.
A céget Luis Brand alapította 1848-ban La-Chaux-de-Fondsban. A márka elismertségét jól tükrözi hogy 21 olimpián vett eddig részt, mint hivatalos időmérő. 1965-ben a NASA hivatalos órájának a Speedmastert választotta, és négy évvel később, 1969-ben, Neil Armstrong karján a holdraszállás idején is egy ilyen Speedmaster mérte az időt. A Nasa mielőtt az Omega Speedmaster mellett döntött, hatalmas próbáknak vetette alá, extrém helyezetek elé állította, órákon keresztül 93 fokon tartották, majd 18 mínusz, ütéseknek nyomás hipoatmoszférikus  tiszta oxigénben is. Speedmaster volt az egyetlen, amely megfelelt.

TAG Heuer

Presztízs, teljesítmény, avantgárd technológia és abszolút megbízhatóság: ez a négy kulcsszó jellemzi a TAG Heuer filozófiáját már az 1860-as megalapítása óta. Edouard Heuer ugyanis ekkor hozta létre a vállalat első műhelyét a svájci St-Imierben.
1882-ben jelent meg az első újításuk a kronográf, 1916-ban az első Micrograph, mely századmásodperc pontossággal mért, ötven évvel később az ezredmásodpercig pontos Microtimer, amit aztán 2004-ben az új automata rendszer követett a Monaco V4.
A TAG Heuer történelme során mindig a legtekintélyesebb sportikonokat támogatta. Többek között jelen van a Forma-1-ben a Scuderia Ferrari és a McLaren Mercedes partnereként, az amerikai kupában a Team Oracle BMW-t támogatja, nem is beszélve a golfpályák királyáról, Tiger Woodsról.

Breitling

A Breitlinget 1884-ben St.Imierben  alapította egy Léon Breitling nevű fiatalember, aki már akkor is kronográfok készítésére specializálódott. Felismerte , hogy az akkoriban még kezdetleges repülőgépeket irányító pilótáknak szükségük lehet csuklón viselhető stopperes órákra  A márka ma is a pilóták kedvence és a cég is szoros kapcsolatot tart fenn a repülés világával, ahol a precizitás és a megbízhatóság a legfontosabb szempont.

Breguet

Abraham Louis Breguet 1775-ben nyitotta meg órásműhelyét Párizsban, a gyártást 1976-ban helyezték át Franciaországból Svájcba, Vallée de Joux-ba, s azóta is itt található a központ.
A cég nevéhez fűződnek az első tourbillon órák és az 1810-ben, a nápolyi királynének készített első karóra
A márka tipikus ismertetőjegyei közé tartoznak a sötétkék acélból készült, csúcsuk közelében “kilyukasztott” mutatók; a lekerekített, 18 karátos aranykapcsok; az egyéni számozás és az óralap mesteri kialakítása.
Marie Antoinette ,Bonaparte Napóleon, később a 20. században többek között Winston Churchill és Arthur Rubinstein is a márka csodálói voltak, szép magánkollekcióval rendelkeztek Breguet órákból.

Kapcsolódó cikkek:

Luxusórákról – több részben 4. »
Luxusórákról – több részben 3. »
Luxusórákról – több részben 2. »
Mennyit ér a csuklód? »

Luxus vásárok »
Nagy az igény a krokodilra »

Címkék: , ,
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés