Made in Hungary

Tombor Zoltán minden értelemben egy eredeti magyar fotóművész, aki kitűnő tehetségével és egyedi látásmódjával nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is egyre nagyobb sikereket ér el. Most legújabb sorozata kapcsán mutatjuk be Nektek, melyet a Grazia magazin számára készített.

Kis országunk sok nagy tehetség hazája, erre már számtalanszor láthattunk példát. Tombor Zoltán pedig egy újabb tag, aki ezt a mezőnyt erősíti. A Budapesten született és tanult fotósnak itthon kezdődött karrierje, az utóbbi években azonban már túl szűknek bizonyultak számára határaink, és átlépve azokat több országban is megcsillogtatta tudását. Jelenleg Milánóban él és dolgozik.

   

2007-ben elnyerte Magyarországon a legjobb divatfotósnak járó díjat, majd 2009-ben a World Press Photo, illetve a Prix de la Photoraphie Paris tüntette ki. Még ugyanezen év májusában szintén Párizsban, mégpedig a Magyar Intézetben megnyitotta Mode Hongroise elnevezésű fantasztikus kiállítását.

Portfoliójában a legnagyobb divatlapok szerepelnek: Vogue, Vogue Italia, Glamour Italia, The Room, The Guardian UK. Több alkalommal dolgozott együtt olyan szintén magyar származású, világhírű modellekkel, mint Mihalik Enikő vagy Ebergényi Réka, akikről egyébként épp nemrégiben készített egy közös fotósorozatot, ahol a lányok mint bohókásan öltözött, fesztiválozó fiatalok pózolnak.

   

De Zoltánnak nem csupán a magyar lányok, de a magyar tájak is kedvelt témái. Egy gyönyörű sorozaton országunk egyik leghíresebb és legegyedibb vidékéről, az Alföldről láthatunk csodás felvételeket, gémes kúttal, szürke marhával és a végtelen pusztasággal. Az Alföld mellett pedig már volt, hogy fővárosunk, Budapest állt neki modellt.

Kedvelt inspirációi még a női test csodás vonalai, illetve sok olyan fotót láthatunk oldalán, melyen hajukat rázó modellek szerepelnek. Leghíresebb sorozata azonban talán az, mely számomra kicsit modernkori Munkácsyvá emeli, hiszen akárcsak a festőzseni, képein ő is lecsúszott csavargókat mutat be. Nem véletlen, hogy a Survivors megrázó képeivel jó néhány díjat nyert.

Akár Magyarországot, akár magyar modellt, akár balsorsú embert, akár a Grazia dél-amerikai bonitáját kapja lencsevégre, Zoltán narratív alkotásai tényleg önmagukért beszélnek és a fényképész rendkívüli tehetségét hirdetik. Véleményem szerint ritka az igazán művészi színvonalú kép, de nem csak az elfogultság beszél belőlem, amikor azt mondom, Tombor Zoltán valóban egy fantasztikus fotós, aki képes elkapni a pillanatot és megragadni a lényeget, és akire mindannyian jogosan lehetünk büszkék!

 

Forrás: www.fashiongonerouge.com

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés