Makány Mártát állva ünnepelte a teltházas közönség! (VIDEÓ)

Vastapssal és virágcsokrokkal jutalmazta a közönség Makány Márta 2010-es kollekcióját!

Van nekünk egy Makány Mártánk, akire méltán lehetünk büszkék! Szerencsés helyzetben vagyok, mert bizonyára már senkinek nem kell őt bemutatnom, legalábbis nem hiszem, hogy létezik még olyan ember az országban, aki ne hallotta volna a nevét, és ne ismerné többé vagy kevésbé a munkásságát. Idén ő tervezte a BKV dolgozóinak formaruháját, de ha azt mondom, hogy 2008-as Olimpia, biztos, hogy mindenkinek nyomban beugrik a Makány Márta által tervezett piros pipacsos olimpiai kollekció, amelyet a sportolók választottak ki maguknak a pályázat többi darabja közül, mégis nagy port kavart. Bár ezekről sok szó esett már, mégsem ez az a két momentum, ami miatt érdemes figyelemmel kísérnünk a tervezőnő munkáit.

 Márta showroomja, a Nara Szalon 14 éve ontja számunkra a szebbnél szebb ruhákat, és nehéz elhinni, hogy a kezdetekkor csak férfiruhákkal foglalkoztak, hiszen Márta nőknek készült kollekciói tele vannak bájjal, erotikával, olyan ízig-vérig nőiességgel, ami minden nőben ott lappang belül, és néha csak a megfelelő ruha kell hozzá, hogy igazán a felszínre tudjon törni.
Elegáns, alkalmi és esküvői kollekcióiban mindig kulcsszó a nőiesség, és a páratlan anyaghasználat.

Legutóbbi divatbemutatóját április 22-én tekinthettük meg a Millenáris Teátrumban. Ha valaki, hát mi igazán korán érkeztünk, mert mindenképp szerettünk volna interjút készíteni Mártával, ez a tervünk azonban meghiúsult, ugyanis a tervezőnőnek egy szabad perce sem akadt a lázas előkészületek közepette. Valahányszor elkaphattuk volna a pillanatot, ő vagy telefonált, vagy éppen a csapatának tartott eligazítást, vagy illuzionistákat megszégyenítő módon eltűnt a színfalak mögött az egyik ajtón, és a következő pillanatban már egészen máshol bukkant fel, anélkül, hogy láttuk volna kijönni. Természetesen megértjük őt, hiszen egy ilyen volumenű divatbemutató leszervezése nem kevés stresszel és feladattal jár, ráadásul minden apró részletnek klappolnia kell, és mivel sok szorgos kéz adja össze a teljes egészet, amitől működőképes és hatásos a show, ők is navigálásra szorulnak.

Mi csak kapkodtuk a fejünket jobbra és balra, mert mindenki, akit megszólítottunk, épp rohanásban volt, és rendületlenül csörögtek a mobiltelefonok, miközben a lányok már ruhás főpróbát tartottak. Utána valóságos népvándorlás vette kezdetét, a modellek sorra elrohantak a sminkszobába, hogy átváltozzanak Sipos Zita sminkmester és Vörös Katalin fodrász gondos kezei alatt.A show stylistja Lakatos Márk volt, aki úgy válogatta össze a kollekció darabjait, hogy minden tourban más-más különlegességre hívja fel a figyelmet. Végül apránként a helyére került minden, és a káoszból kezdett körvonalazódni a lényeg. A kifutó lassan felépült és kigyúltak felette a fények, majd az utolsó simítások vették kezdetüket: a takarítás, a hangosítás és a zene beállítása, valamint a hoszteszek is elfoglalták helyüket a teremben, és megkezdték a VIP ülőhelyek őrzését.

Mi picit gondban voltunk a kamera felállításával. Az egyetlen fájó pont ugyanis az volt a divatbemutató szervezésében, hogy maga a helyszín nem igazán kedvezett a sajtósoknak és a médiának. Bárhová tettük le a felszerelésünket, mindenhol láb alatt voltunk, így folyamatosan költözködnünk kellett. A nézőtérről volt az egyetlen jó rálátás a kifutóra, de amikor beáramlott a közönség, mi onnan is kiszorultunk. A terem ugyanis pillanatok alatt megtelt, sokaknak ülőhely sem jutott, így álló sorok alakultak ki a székek mellett. Mire elcsendesült és elsötétedett minden, már egy tűt sem lehetett volna leejteni, annyira egymáshoz szorultak az emberek.

A show viszont megkezdődött, és minden problémánkat feledtette velünk. Már rögtön az első tour nagyon hatásos volt, a tavaszi és nyári szezonnak megfelelő színekkel – mint a rózsaszín, a bézs, az eperkrémszín és különféle pasztellszínek -, valamint a víz árnyalatait felvonultató lenge batikolt ruhákkal, amelyek szinte suhantak a modellek dinamikus léptei nyomán. Nekem valahogy rögtön a monte-carlói öböl ugrott be, mert leginkább ott tudnám elképzelni ezeket a finom anyagú, gyönyörű darabokat, minimum egy jachton!

A következő bevonulások alkalmával pedig még elegánsabb és extravagánsabb ruhák következtek. Ami rögtön szembetűnő Makány Márta ruháin, az a kifinomult anyagválasztás. Ez alkalommal is a legkülönlegesebb, legegyedibb és kiváló minőségű kelmékből készült kreációk sorakoztak fel a kifutón, amitől egy magamfajta nő bizony heves szívdobogást kap. A lélegzetelállító színvilágról már nem is beszélve, hiszen a keretet adó fehér és fekete között teret kapott a kék és a domináns piros szín, de a nyers színű, szürke, valamint fényes és csillogó ruhák is, amilyenekről kislány korában álmodozik az ember, amikor elképzeli a mesebeli királynőt.

A fémes színek tehát továbbra is divatban maradnak, ahogy erre az arany, az ezüst és a bronz tüll és shantung ruhák is utaltak. A frizura, a smink és a zenei összeállítás is nagyon profi volt, mind együtt éltek a ruhákkal. A tervezőnő jövő évi kollekciója tehát roppantul nőies, helyenként romantikus jegyekkel fűszerezve, de a francia dívákat jellemző elegancia sem áll tőle messze. Ruhái kihangsúlyozzák a női vonalakat, és leginkább a derékra helyezik a hangsúlyt, az empire szabásvonalaknál pedig a mellre.

Minden darab, a legapróbb részletekig különleges érzékkel megálmodott, hiszen Márta nem spórolt az izgalmas megoldásokkal, amit nem mindennapi csipkék, kézzel megmunkált míderek, brokátok, selymek, batikolt anyagok, Swarovski kristályok, valamint különleges anyagpászítások, fodrok, masnik és övek garantáltak.

A bemutató végén szűnni nem akaró vastaps és virágcsokor fogadta a tervezőnőt. A közönség – közöttük politikusok, divattervezők, stylistok, színészek és közszereplők is –, állva ünnepelte Makány Mártát, aki tagadhatatlanul megérdemelte az elismerést.


Kapcsolódó cikkek:

Covergirls divatbemutató a Sugarbirdtől! (Videó) »
Designers’ Lounge (Videó) »
Baharat »
TiCCi »
Lakatos Márk trendet rak a szekrényedben! (Videó) »
Nati 100% Pure Idea »
Artista »
Nagy Orsolya »
Orosz Réka »
Középpontban a nő! »
Tóth Bori  »
Zoób Kati »
Reök Cecília »
USE »
Fekete Kriszta »
Konsánszky Dóra  »
Eclectick »
Kapcsolódó képgalériák:

Makány Márta 2010-es kollekciója

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés