Megrázó, botrányos, de értünk van

Már az elején le kell szögeznem, hogy ezek nem tipikus divatfotók lesznek. Sőt! Az egyetlen, részlet, ami a divathoz kapcsolódik a képeken, az a logó. Ismerjük meg Oliveri Toscani fotós megrendítő fotóit, és azok hátterét.Szerintem a nagy átlag tudja, hogy milyen egy Benetton kampánykép. Ha valaki mégsem ismerné, akkor most itt a lehetőség. Emlékszem, kisgyerekként is megfogtak azok a képek, ahol gyerekek mosolyogtak vissza rám. A divatház boltjaiban a képek másságát az adta, hogy különböző nemzetiségű fiatalokat, időseket ábrázoltak.

Ezek a fotók mind a rasszizmus ellen szólalnak fel. Persze az is előfordult, hogy nem szimplán csak más bőrszínű embereket állítottak egymás mellé. A nagyobb hatás érdekében készült olyan kampányfotó is, ahol három szívet tettek egymás mellé, és aláírták, hogy sárga, fehér, fekete. Látod a különbséget?

Már pár kép után is láthatjuk, hogy az 1942-ben született fotós képei figyelemfelkeltőek, és sok esetben polgárpukkasztóak. A nem mindennapi kampányképek természetesen a Benetton ház elképzeléseit is tükrözik a világról.

Egy másik nagyon híres képe, amelyen egy AIDS fertőzött mellett sír a családja. A kép különlegessége, hogy az ágyon fekvő férfi úgy van beállítva, mint Krisztus a Piéta című festményen.

A rasszizmus ellenesség mellett képeinek témája még a háború, a vallási fanatizmus, és a homoszexuálisok melletti felszólalás. Sok esetben sikerült kivívnia a keresztény egyház felháborodását.

Három évvel ezelőtt napvilágot látott képét, úgy gondolom, nagyon sokan ismerik. Az anorexia elleni kampány nagyon megrázóra és elképesztőre sikeredett.

A divatvilág elleni lázadásnak is értelmezhető kép arra hívja fel a figyelmünket, hogy a fiatalok körében lassan népbetegségnek számító étkezési zavar nem vicc.

Oliveri Toscani más szemmel látja a világot, mint általában az emberek. Nektek hogyan tetszik ez a megdöbbentő világ?

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés