Mennyit ér a csuklód?

Luxusórákról – több részben 1.

Az óra olyan fontos eleme lett megjelenésünknek, hogy megérdemli a részletesebb törődést. Ráadásul mivel egy valódi – tehát nem kínai, nem másolat – márkás óráért igen mélyre kell benyúlni a pénztárcánkba, igyekszünk maximális segítséget nyújtani a vásárláshoz. Nehogy aztán melléfogj!
Kezdetben az óra díszítőelem volt, amelyet a férfiak büszkén vettek elő mellényzsebükből, és elégedetten szemlélgették kinézetét és mechanikáját. Aztán megjelentek a kvarcórák, s ezzel együtt a használhatóságé lett a főszerep.

Manapság azonban az órák ismét visszaszerezték jól megérdemelt helyüket az egyén megjelenésében. Nem használati tárgyak csupán, hanem esztétikus részletek, amelyek sokat elárulnak viselőjükről. Státuszszimbólum, amely minden tárgyalásnál jelen van és rangot ad. Akadnak persze olyanok is, akik inkább vajas kenyeret esznek, de összekuporgatják a luxusórára valót, mert hát a sznobság mindenek felett. De nem csak a látszat miatt érdemes luxusórát venni, hiszen egy jó márka elegáns terméke hosszú távú befektetést jelent.
Mitől lesz egy óra luxuscikk?

Csak azoknak a márkáknak a termékeit nevezhetjük luxuscikknek, amelyek megfelelnek a szigorú feltételeknek. Először is elvárható, hogy megbízható és pontos szerkezete legyen, amely minden körülmények között tökéletesen működik. Első osztályú, minőségi alapanyagokból kell készülnie, hogy hosszú ideig ne menjen tönkre. Kinézete legyen elegáns és megnyerő, akár visszafogott vagy avantgárd, de minden esetben feleljen meg az elegancia követelményeinek.
Az órakészítés nem szériamunka, hanem művészet, vagyis a mai mesterek ugyanazzal a szakértelemmel és odafigyeléssel állnak hozzá, mint századokkal ezelőtt.

Mennyibe kerül egy luxusóra?

Az óra ára több tényezőtől is függ. Például: az alapanyagok minősége és mennyisége, az óramű szerkezete, és a hozzá tartozó extrák, mint a naptár, a kronométer. Fontos az óra története vagy kora; ha antik darabról van szó, az, hogy hány darabot gyártottak vagy gyártanak belőle, és persze a márkanév is nagy befolyással van az árra.

Nemrégiben egy francia órásmester, François-Paul Journe különleges órát alkotott. Hat éven keresztül készítette, és további három évet kellett későbbi tulajdonosának várni arra, hogy hozzá kerüljön. Értéke 560 000 dollár, egy évben csak 3-4 darabot gyártanak belőle, és mindössze két ember birtokol ilyet az egész világon.

A tíz legdrágább óra

1. Vacheron Constantin Tour de L’lle (1,5 millió dollár)
2. Blancpain 1735 (840 000 dollár)
3. Girard-Perregaux Opera Three (532 000 dollár)
4. Parmigiani Fleurier Toric Corrector Quantieme Perpetuel (477 000 dollár)
5. Roger Dubuis Excalibur EX 08 (450 000 dollár)
6. Royal Oak Tourbillon from Audemars Piguet (379 000 dollár)
7. Jaeger-LeCoultre, Gyrotourbillon I (310 000 dollár)
8. IWC, Grande Complication (300 000 dollár)
9. Omega, Skeleton Central Tourbillon (282 500 dollár)
10. Breguet, Classique Grande Complication (215 000 dollár)

Vacheron Constantin Tour de L’lle Blancpain 1735
Girard-Perregaux Opera Three Parmigiani Fleurier Toric Corrector Quantieme Perpetuel
Roger Dubuis Excalibur EX 08 Royal Oak Tourbillon from Audemars Piguet
Jaeger-LeCoultre, Gyrotourbillon I IWC-Grande Complication
Omega, Skeleton Central Tourbillon Breguet, Classique Grande Complication

Kapcsolódó cikkek:

Luxusórákról – több részben 3. »
Luxusórákról – több részben 2. »

Címkék: , ,
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés