Múmiák keverte homokvihar a mozikban

A már nem csupán Európában, de lassan az egész világon ismert, különleges és látványos effektekben bővelkedő alkotásairól híres francia rendező, Luc Besson legújabb filmje, az Adéle és a múmiák rejtélye a napokban került be a magyar mozikba. Lássunk egy kis ízelítőt belőle!

Az Indiana Jones-sorozat, a Múmia-filmek, és egyéb, régi korokba kalauzoló művek rajongóinak valószínűleg ez az ókori kaland is tetszeni fog. Bár a csodás francia nyelv hallgatása és a film nézése közben néhányszor olyan érzése támad az embernek, mintha az utóbbi filmek (Múmia) pár évvel megkésett paródiája lenne, egy francia fricska Amerikának.

Az Adéle és a múmiák rejtélye alapvetően, mint általában a régi idők rejtélyeit kutató alkotások, izgalmas, fordulatos, és meglepetésekben gazdag. Bessonnak már-már sikerül megközelítenie Hollywood akciódús gyártmányait.

Filmünk főhősnője az okos, talpraesett, csípős humorú írónő, Adéle Blanc-Sec (Louise Bourgoin), akinek legfőbb vágya és célja, egyben a történet alapja, hogy felébressze gyönyörű húgát, aki egy sajnálatos baleset következtében élet és halál közt lebeg.

Az események láncolatát az a váratlan és pánikszerű hatást kiváltó esemény indítja el, amikor egy több millió éve halottnak hitt, tojásban szunnyadó dinoszaurusz kikel, és a múzeumból kitörve felbolygatja Párizs békés, ám paráznaságtól cseppet sem mentes utcáit.

A homokviharszerű keverés már ekkor elkezdődik, és a folytatásban, belemelegedve csak még tovább fokozódik. Egészen odáig, hogy egy idő után már a realitás határát széltében-hosszában túllépve mindenen nevetünk. Van itt az őskori repülő dinótól kezdve műtárgyakat reptető professzoron és kapafogú főgonoszon át a franciákhoz híven egy kis meztelenkedésig minden, ami egy kalandos filmhez kell.

A képregénybe illő, karakteres és komikus szereplők, mint a falánk, de mindig akcióra kész rendőrfőnök, a Jumanji vadászára emlékeztető dinóleső, és a kissé szerencsétlen, menthetetlenül romantikus tudósfiú, aki reménytelenül szerelmes Adéle-ba, fantasztikusra színezik a történetet.

A legjobbfej figura azonban kétségtelenül a fáraó mérnökeként dolgozó múmia, aki szellemes és talpig úriember jellemével feldobja a hétköznapinak cseppet sem nevezhető eseményeket, melynek a végén ő és néhány gyolcsba tekert, nem túl jó bőrben lévő társa városnézésre indulnak Párizsban.

A látványt illetően a film kétségtelenül kitesz magáért, hiszen az 1900-as évek elejére visszarepítő történet csodás enteriőrű házai, ma már szinte csak kiállításokon látható autói, és nem utolsósorban a divat szempontjából lényeges, káprázatos ruhái valóban szárnyakat adnak e repüléshez.

Ha az ember tudomásul veszi, hogy az egész egy nagy és igencsak hosszúra sikeredett mese, aminek a vége viccesen katasztrofális (vagy katasztrofálisan vicces), egészen élvezhető és szórakoztató élményt nyújt.

videó

Címkék: ,
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés