Nőies nők a divatfotósok előtt

Évek óta megy a huzavona, hogy a divatmodelleknek hogyan is kellene kinéznie. A tervezők szerint minél vékonyabb az adott modell, annál jobb, hiszen nekik általában egy élő, mozgó vállfára van szükségük, nem pedig egy formás nőre. Hisz a hangsúly a ruhán van, nem pedig a személyen, aki viseli.

Ám kérdéses, hogy ezeket a modelleket látva egy egészséges nő mennyire tud kötődni az ilyen modellek által kommunikált divathoz. Természeténél fogva kevés nő van, aki alapvetően olyan vékony és szögletes lenne, mint a divatmodellek nagy része. Mégis az évek óta sugárzott kép: légy sovány, lassan a bőrünk alá ette magát és egyre többen esnek különböző étkezési zavarok csapdájába a vágyott, irreális alkat elérése érdekében, vagy éppen kezdenek felszedni extra kilókat az állandó fogyókúrák jojó-effektusai miatt. Pedig ha megkérdezné valaki a férfiakat, akiknek részint tetszeni akarunk, valószínűleg a legtöbbjük köszönné, de nem kérne a csont és bőrre fonnyasztott alteregónkból. Ők boldogan fognák egy olyan nő kezét, mint Crystal Renn, Marquita Pring, vagy Barbara Bickner. Ugyanis az alábbi hölgyek mindegyike modell, de a divatban és talán a való életben is kissé többlet felesleggel bíró nők csoportjából. Mégis sugárzóan szépek kerek formáikkal.

Bár a túlsúlyosnak nevezett (sokszor inkább normál súlyú) modellek még mind a mai napig szenzációszámba mennek a divatmagazinokban, azért reményt jelenthet, hogy egyre többször látunk ilyen formás, igényes nőket a divat világában megjelenni. A fent említett három hölgy pedig ennek a mozgalomnak akár az úttörője is lehetne, hisz ismert modellekként ma már rendszeresen vesznek részt nagyobb divatkampányokban is. Lássuk, hogy kik is ők!

Crystal Renn

Crystal először nem túlsúlyos modellként szerzett magának hírnevet. Karrierje kezdetén ő is az áhított 0-s ruhaméretet hordta, de azt kevesen tudták, hogy ennek az ideálnak csak súlyos étkezési problémák árán sikerült megfelelnie.


Szerencsére Crystal azóta megbirkózott a betegséggel és felszedett jó néhány kilót is, de sikerült elfogadnia önmagát és visszatérnie a divatvilágba. Azóta pedig a modellkedés mellett minden alkalmat megragad, hogy beszéljen a megpróbáltatásairól és arról az irreális női ideálról, amit a tervezők és divatmagazin-szerkesztők a nők felé sugároznak.

Crystal túlsúlyos modellként továbbra is olyan márkáknak és magazinoknak dolgozik, mint a Vogue, a J. Press vagy Jimmy Choo.


Marquita Pring


Fiatal kora ellenére a modell már évek óta a divat világában dolgozik. Ám az igazi áttörést számára a V magazin tavalyi túlsúlyos kiadványa jelentette, melyben a hangsúly a túlsúlyos modelleken és a divatmérleg pozitív irányba való eltolódásán volt.


Marquita azóta Gaultier és más neves tervezők kampányaiban és kifutóján is megmutathatta, hogy miért is érdemes a kerekebb idomokra tervezni.

Barbara Brickner

A hölgy már veterán modellnek számít, hiszen több mint 10 éve áll kamerák elé, lépdel kifutókon mint túlsúlyos modell. Barbara, akit gyakran a túlsúlyos Cindy Crawfordnak is neveznek, világszerte sikeres és elismert modell. Ráadásul ő volt az első nem vékony női modell, aki a Times Square egyik óriásplakátján megjelenhetett.


Valószínűleg még nagyon hosszú út áll a divat és a természetes alakú modellek előtt. Talán soha nem is lesz ideális a viszony, de azért mi még reménykedünk, hogy a jövőben a divat képes lesz egy jóval egészségesebb testképet közvetíteni a fiatal lányok és nők felé, akik a Vogue-ot és a hozzá hasonló magazinokat szentírásként kezelik mindennapi életükben.

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés