Óriásgyöngyöt árvereznek el Dubajban

Egy majdnem 60 karátos, csepp alakú gyöngy találhat új gazdára hamarosan egy dubaji árverésen. Ez a világ egyik legnagyobb sósvízi gyöngye. A különleges nyakék becslések szerint közel 50 millió forintért kelhet majd el.

Az ékszerritkaság a Christie’s nevű világhírű aukciósház kínálatában szerepel, április 20-án lehet majd rá licitálni Dubajban. A csepp alakú gyöngy egyik érdekessége, hogy szürke, ezüstös árnyalatban pompázik, és egy gyémántokkal díszített nyakláncon függ. Az értékét 180.000 és 250.000 közé becsülik, vélhetően ennél valamivel drágábban kel majd el. Jár mellé egy gyöngyökről szóló könyv és az eredetiséget igazoló papír is.

 

A Christie's 2006 óta szervez ékszerárveréseket a Közel-Keleten, azóta közel 200 millió dolláros forgalmat bonyolítottak. "A világnak ezen a részén szeretik a ritkaságokat" - árulta el sikerük titkát David Warren, az aukciósház közel-keleti részlegének vezetője. “Ha szétnézel az utcán, sok olyan autót látsz, amit a gyártó valami kisebb-nagyobb dísszel, extrával különlegessé próbált tenni. A gyűjtők is valami olyat szeretnek megvenni, amit egyedinek gondolnak.”

 

A gyöngy eladása az aukciósház szerint egyfajta tiszteletadás is Dubaj, pontosabban Dubaj történelme előtt. Arrafelé ugyanis száz éve még a gyöngyhalászat volt a helybeliek egyik legfőbb bevételi forrása. A licitálók körében azonban ma már nem csak közel-keletiek vannak, az utóbbi időben az érdeklődők mintegy 30 %-a nyugatról érkezett, jellemzően New Yorkból vagy Londonból.

 

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés