Simogassuk a lelkünket...

A masszázs csodálatos. Az ember hasra fekszik, behunyja a szemeit, és átadja magát a gyakorlott kezeknek. A jóleső érintések sok gyógyszert tesznek feleslegessé. Fájdalmat csillapítanak, erősítik az idegrendszert. A masszázs valószínűleg a legősibb gyógyító művészet egyike. Mindenesetre ez derül ki az ősi kultúrákból ránk maradt írásokból.

Az újabb időkben különböző speciális masszázsok alakultak ki, többek között a talp-reflexzóna-, kötőszövet- és a nyirokmasszázs. Ezek a belső szervekre gyakorolnak hatást. Ezzel szemben a klasszikus masszázs csak a lazítást szolgálta.

Csak a 90-es évek óta foglalkoznak a kutatók tanulmányaikban nagyobb mértékben a masszázsok hatásaival. Legjobban a fizikai effektusokat vizsgálták ki eddig, amelyeknél a masszőr a páciens testét gyúrja, nyomja, simogatja, dörzsöli. Ennek során a bőr felső és alsó rétegeit az inak, és a csonthártya ellenében elmozdítja, és ezzel feloldja a letapadásokat az egyes kötőszöveti rétegek között. Ezzel egyidejűleg felpezsdíti a vér és a nyirok keringését, az anyagcsere termékek kiválasztása felgyorsul, és a sejtek tápanyaggal és oxigénnel való ellátása feljavul.


Valamivel keményebb masszázstechnikák, melyeknél a masszőr ujjhegyeivel egyes pontokon a bőr mélyebb rétegeibe hatol, minimális sérüléseket okoznak, miáltal különböző fehérjék, endorfinok és serotonin szabadul fel. Eközben egyértelműen fájdalomcsökkentő hatás alakul ki.


A masszázsnak reflektorikus hatása is van. Megállapították, hogy jelek, amelyek érintési és vibrációs érzeteket közvetítenek, sokszorosan gyorsabbak, mint a fájdalmat közvetítők. Ezek a pszichogén effektusok azáltal keletkeznek, hogy a masszázsnak pozitív hatása van az agy limbikus rendszerére. Ez befolyásolja a hormonmirigyeket és az idegeket. Így például sokkal kevesebb stressz-hormon kerül a szervezetbe, ami az immunrendszer állapotát javítja. A szimpatikus idegrendszer fékezése hosszú távon kiegyenlített hangulatot eredményez.

A masszőr kiválasztásánál hagyatkozzunk orvosunk tanácsára. Nagyon fontos, hogy masszőrünk ne csak jól masszírozzon, hanem szimpatikus is legyen számunkra.

Kapcsolódó cikkek:

Ezekben a fehérneműkben nem maradhatsz érintetlen! »
Gyere velünk Csodaországba! »
Unod a hajszínedet? Változtatnál? »
Természetes, telt ajkak 4 lépésben »
100 éves a L'oréal »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés