Szerelem első látásra

Igen, létezik szerelem első látásra. Egy lámpa és köztem született az első pillanatban, ahogy megláttam. Soha nem rajongtam a lakberendezésért, bár néha elámultam egy-egy szebb art deco bútor láttán, de ennél több rajongás nem volt jellemző. Egészen addig a pillanatig, amíg meg nem láttam az Mlamp lámpáit...

Eszembe jutott Nagymamám vitrine, amiből kislányként óvatosan pakoltam ki a teáskészleteket, hogy nehogy lepattanjon a meseszép porcelán csészék széle. Természetesen a plüssállatoknak rendezett teadélutánon nem gondoltam bele, mi másra lehetne használni ezeket a műalkotásokat. Aztán jött az Mlamp...

   

Fatér Máriával, az ötletgazdával  az Mlamp üzletében beszélgettünk arról, hogyan is indult el a vállalkozása, honnan jött az ötlet, hogy porcelánokból és egyéb dísztárgyakból készítsen lámpákat. 

   

Az ötlet egészen egyszerűen született meg. A tervező éppen egy tányérokat és leveses tálakat rendezgetett, amikor feltűnt Neki, milyen jól mutatnak egymáson a porcelánok. Még nem tudta, hogy mire használja fel ezeket, aztán egy hirtelen támadt ötlet kapcsán lett belőle lámpa. Így indult az Mlamp. 

   

A porcelánok mellett ma már kekszek és termények is helyet kapnak a műalkotásokban, egy-egy kiselejtezett szódásüveg vagy homokozóvödör lámpává alakult.

   

Az Mlamp 2010 szeptembere óta minden második hónapban bemutat egy adott téma köré tervezett exkluzív kollekciót. A most bemutatott kollekció neves magyarországi divattervezők együttműködésével készült. A sorozat darabjai a tervezők – Je Suis Belle, Nanushka, Vágó Réka – stílusát, munkáik hangulatát tükrözik egy-egy lámpa formájában.

A kollekció minden darabjából két példány készült, az egyik a tervezők saját példánya, amelyeket Fatér Mária, az Mlamp designere a bemutatón adott át részükre.„Mindig is inspiráltak a fiatal magyar tervezők, már modellként, majd később stylistként is öröm volt velük dolgozni, most pedig eljött a lehetőség a kreatív együttműködésre!” – mondta Fatér Mária, az Mlamp designere. „Az Mlamp exkluzív kollekcióinak elkészítése mindig nagy kihívást jelent a számomra, és ez az időszak – tervezéstől a kivitelezésig – mindig nagyon izgalmas időszak az Mlamp életében.”

A Je Suis Belle részére készített, az Mlamp kollekciójában a #130 sorszámot viselő két darab falikar a Je Suis Belle 2009/2010 őszi téli kollekciójának részeként bemutatott botnyaklánc hangulatát hivatott visszaadni. Az eredeti nyakláncot Molnár Megyeri György készítette a Je Suis Belle részére.Nanushka kollekciói a kezdetektől a márkára jellemző egyedi irányvonalat képviselik, amely a divat általános trendekre építkező értékrendszerét alapjaiban kérdőjelezi meg, a komfort és a funkció előtérbe helyezésével. Jellemzően a tradicionális szabásvonalak és a legmodernebb anyagok keverednek játékossággal, és a színek visszafogott használatával. A Nanushkának készült, #131-es sorszámú asztali lámpa főszereplője a tervező egyik alap-darabjának, a méltán népszerű szürke kapucnis pulóvernek a kicsinyített mása. 

   

Magyarország egyik legnépszerűbb cipőtervezője hároméves volt, amikor megkapta szüleitől az első fehér lakkcipőjét. Miután Vágó Réka hosszú éveket töltött versenytánccal, megtapasztalta milyennek is kell lennie egy igazán jó cipőnek. Ezek a szempontok később irányadóvá váltak a tervezésben is. A Rékának készült, #132-es sorszámú asztali lámpa egy régi bútorveretekkel díszített, 1940-es évekből származó lovagló csizma-sámfából készült.

A Nagyim biztos nem örülne, ha a levesestálat beépíttetném egy lámpába, de az tuti, hogy Karácsonyra nagyon egyedi ajándék!

Címkék:
Kapcsolódó cikkek:
HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés