Szigorúan ellenőrzött vonalak

Raf Simons-nak olyan érzés lehet a Dior ház trónján ülni, mint a kalapos királynak Mária Terézia uralkodása után: sosem fogja magát megkoronáztatni. Iszonyat teher lehet ugyanis újítót, vagy ’másmilyet, de jobbat’ alkotni John Galliano mester árnyékában. Ez a próbálkozás az idén tavasszal megrendezett haute couture show kapcsán is csak igen gyenge eresztésnek nevezhető.

A monumentálisra sikeredett, tündérkertre hajazó, tavaszi fás-bokros díszlet a mi perspektívánkból inkább csak giccses. És eme kollekció esetében a giccs értéktelenségét sajnos nem takarja el a ruhák pompája. Olyan, mintha a tervező ceruzája nem mert volna a szigorú vonalvezetésből kiszakadni és meglepni minket, a klasszikus Dior vonalon kívül, valami egészen hajmeresztővel, ahogy azt elődje oly gyakran tette. Nincs történet, nincs semmilyen meghökkentő koncepció. Unalmas tavaszmenyasszonyok lépkednek, még unalmasabb Janet Leigh (Psycho) frizurával. Annyira vérnélküliek, hogy nehezen hisszük el nekik, képesek halálra rémülni a zuhany alatt. A virágmotívumokról pedig előbb jut eszünkbe hajdanán élt nagyanyáink nylon otthonkája, mint egy remek magas szabászati minta. És mi nem csak a levegőbe hadoválunk, hozzákapcsoltunk cikkünkhöz egy tömör, de velős válogatást a korábbi Dior couture munkákból.

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

Ugye nem csak bennünket kerülget a sírás? A mester – botrány és csúfondáros trónfosztás ide vagy oda – tudta mi a dörgés. Nem szeretnénk elemezgetni, önmagában a sok éves munkájának ez a csöppnyi esszenciája is elég ahhoz, hogy megértsük, mennyire messze van egymástól a régi és az új. Sovány vigaszként előrebocsátunk annyit, hogy John Galliano ismét alkotni fog. Méghozzá Oscar de la Renta new york-i műhelyében. Ég áldja érte Mr. de la Renta!

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

Szentesi Évi

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Isten tervez, ember végez »

Galliano nélkül is fut a Dior szekere »

Divathetek és Divatfővárosok – Párizs »

Őszig nincs Dior házmester! »

Hírek a legújabb Dior botrányról »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés