Valóban smink és photoshop nélkül?

Az áprilisi francia Elle címlapján smink és photoshop nélkül jelentek meg a sztárok

Ugye milyen jól néznek ki? Monica Bellucci, mintha nem is ugyanaz a nő lenne, akit megszoktunk, s hiába látszik rajta az idő múlása, gyönyörű. Azért biztosan kellett némi bátorság ahhoz, hogy ő, Eva Herzigova, Sophie Marceau vagy Chiara Mastroianni igent mondjanak az ELLE felkérésének és Peter Lindbergh kamerája elé álljanak, állítólag smink nélkül. A francia ELLE májusi címlapjáról van szó, amely teljesen rendhagyó módon , azt állítja, hogy smink és photoshop nélkül mutatja be a sztárokat.

 Megkérdeztük Nánási Pál fotóművészt és Jónás Kata sminkmestert, hogy mi a véleményük szakmai szemmel a képekről, tényleg smink és photoshop nélkül készültek ?

Nánási Pál:

"Láttam, nagyon tetszenek a képek, jó lenne, ha ebben az irányba is fordulna a fotózás, mert a fotósokat sajnos túlságosan is elkényelmesíti a technika lehetősége.
Egyáltalán nem vagyok meglepődve azon, hogy a franciák találták ki. Mindazonáltal biztos vagyok abban, hogy a jövőben is elkerülhetetlen lesz, hogy smink és photoshop segítségével készüljenek a képek. A retussal nincs semmi baj, hiszen mindannyiunknak az a célja, hogy a végeredmény pozitív legyen, mindenki megelégedésére, csak nem szabad túlzásokba esni.
Szerintem igaz, különösen Sophie Marceau fotóján látom, hogy natúr és retusálatlanul jelenik meg, de azt, hogy teljesen smink nélkül, azt már kevésbé. Ha más nem, legalább egy bőrápoló, vagy alap smink biztosan volt rajta.
Nekem is volt már ilyen jellegű törekvésem, de ott is szükséges volt egy alap bőrápolás, enélkül gyakorlatilag nem lehet kamera elé állni.”

Jónás Kata:

“ Gyönyörűek a sztárok és nagyon tetszik az ötlet, de biztos vagyok abban, hogy egy leheletvékony alapozó, vagy színezett krém került a bőrükre. Én is rendkívül szeretem ezeket a feladatokat, a legnagyobb kihívás, amikor láthatatlan sminket kell készíteni, amikor egy filmben a szereplő épp kijön a zuhany alól, vagy az ágyból kel fel. Akkor is van rajtuk smink, hiszen anélkül szinte lehetetlen lenne szép, plasztikus bőrfelszínt elérni. Színeinkben egységes bőrünk sajnos utoljára körülbelül 3 éves korunkban van, s ez a feltűnő a címlapfotókon is. Túl egyforma az árnyalat, pedig mindannyian tudjuk, hogyha smink nélkül belenézünk a tükörbe, bizony pirosabb a bőrünk az orrunk körül, előfordul egy pattanás is hébe hóba, ráadásul nem fiatal lányokról lévén szó, akár egy egy pigmentfoltot is el tudok képzelni. Ráadásul szinte lehetetlen, hogy a kézfej és az arc egyforma színű legyen... Ezért nekem a retusálás terén is gyanús a dolog... De ennek ellenére nagyon tetszenek a képek, a kezdeményezés zseniális. Azt azonban tudni kell, sminkes nélkül nincs fotózás...”


Nánási Pál
Jónás Kata

Lehet, hogy a legtöbb sztár még így sem vállalta volna megjelenést, így vagy úgy, a francia ELLE nagy dobása volt ez, megdöbbenést okozott, beszélnek róla. Az amerikai Vogue ugyanebben a hónapban topmodelleket gyűjtött a címlapjára, természetesen sminkkel és jó adag photoshop-pal. Nem mondom, azok a lányok is csodaszépek. Hasonlítsátok össze , nektek melyik tetszik jobban? Nyilvánvaló persze, hogy ezentúl nem szűnik meg a sminkesek munkája és továbbra is rengeteg korrigálás lesz egy egy divatfotón vagy reklámfotón, de mindenképpen érdekes kitérő volt ez a címlap.


 


Kapcsolódó cikkek:

Egy jól működő szövetség: Monica Bellucci és a Cartier »
Kiállítás a szépségről – Milánóban »
Fut még a szekér? 2.rész »
Givenchy nem hisz a Photoshopban »
Top 10 - A legjobb nemzetközi divatfotósok  »
Jónás Kata »

 

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés