Válságban az olasz divatipar

Az olasz IT Holding, amelynek olyan márkák vannak a birtokában, mint a Gianfranco Ferré, és a többek között Just Cavallit, Versace Jeanst forgalmazó Ittierre – amely a hónap elején jelentett csődöt – bajban van. Az IT Holding összértéke 376,7 millió dollárra rúg, most mégis külső befektetőknél kilincselnek. A cég eddig 38,3 millió dollár hitelt kapott, ami arra elég, hogy napi szinten fenn tudja tartani a működését.Roberto Cavalli Donatella Versace

Roberto Cavalli elégedetlen az Ittierre helyzetével. A cég becsődölése után a divattervező lefújta a Just Cavalli show-t és egy kisebbet rendezett, amelyen csak 20 ruhát mutattak be.
„Az Ittierre-rel kötött szerződésem már csak két szezonra érvényes, tehát fél lábbal már kinn is vagyok belőle. Ami engem illet, részemről már érvényét is vesztette a szerződés” – mondta Cavalli.Gianfranco Ferré 2009 ősz-tél
Gianfranco Ferré 2009 ősz-tél

A Gianfranco Ferrével, a C’N’C Costume Nationallel és a John Gallianóval szintén üzleti kapcsolatban lévő Ittierre számára óriási a tét. A cég ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben nem akar több szerződést elveszíteni, főleg most, hogy a Just Cavalli – amely a legtöbb hasznot hozta számára – úgy tűnik, elúszott.

Cavalli a saját bevallása szerint már hónapokkal ezelőtt bontani akarta a szerződést, mivel az Ittierre nem fizette ki neki az őt megillető 25,3 millió dolláros jogdíját.


2008 végére az IT Holding már 295 millió eurós tartozást halmozott fel, amelyből 187 millió euró még a hét évvel ezelőtti Gianfranco Ferré vállalat megvételéből származott. A cég a tervező halála óta, úgy tűnik, nem tud kijönni az alagútból.


„A helyzet rendkívül súlyos – mondta Carmine Pizzuto ügyvéd, aki az Ittierre több mint 40 beszállítóját képviseli –, egy csőd azt jelentené, hogy ezrek kerülnének utcára. Ezek a cégek mintegy 13 hónapja nem kaptak pénzt, a közel 200 kereskedőnek egyenként 80 000 és 1,6 millió euró között tartoznak.”
A helyzet nem éppen rózsás. Az olasz divatipar az egyik legjelentősebb a világon. Közel 80 000 ember dolgozik benne, és kb. 30 000 cég vesz részt a forgalmazásban.
Az olasz gazdasági miniszter, Claudio Scajola ígérete szerint az „első beavatkozások” a gazdaságba az olasz divatipart fogják érinteni a hónap közepén. Múlt hónapban az olasz kormány 2,54 milliárd dolláros élénkítő csomagot szavazott meg az autóipar és a háztartásigép-szektornak, a divatot kihagyva a szórásból. Az olasz divatkamara elnöke, Mario Boselli ezt az igazságtalanságot nem hagyta szó nélkül. Nem értette, hogy a divatipar miért ne érdemelné meg ugyanazt a figyelmet és segítséget, amikor kb. 70 000 millió dollárt mozgat.
Nem tudni, mit hoz a jövő, de tisztán látszik, hogy a válság nem kíméli a divatvilágot sem.


Kapcsolódó cikkek:

Aki mer, az nyer 2. rész »
Ők diktálják a divatot, de hogy néznek ki? »
Cavalli night club-ja »
A gazdasági válság és a divat kapcsolata »
Aki mer, az nyer 4. rész »
Egyszerűen Madonna »

HIRDETÉS
Vitrinblog
Vitrin Blog | ...Divat, Stílus & Szépségápolás Kicsiny Kirakata...
hirdetés